Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 07

Gripas jau pasiglemžė keturių kauniečių gyvybes

Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) informuoja, kad nuo šių metų sausio 9 iki 27 dienos Kauno apskrityje užregistruoti 4 mirties nuo gripo viruso A(H1N1) atvejai.
Anot specialistų, laiku pasiskiepiję gali nesusirgti gripu.
Anot specialistų, laiku pasiskiepiję gali nesusirgti gripu. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Šio sezono gripo aukos yra 3 kaunietės (46, 58 ir 75 metų amžiaus) ir 18-metis Kauno rajono gyventojas. Nė vienas iš šių asmenų nebuvo skiepytas sezoninio gripo vakcina, nors du iš jų dėl lėtinių ligų priklauso gripo rizikos grupei ir galėjo būti paskiepyti valstybės biudžeto lėšomis.

KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė akcentuoja, kad apsisaugoti nuo gripo komplikacijų buvo galima skiepijantis, nes į vakcinos kurios sudėtį įėjo 2009 metų pandeminio gripo viruso dalis ir dar du sezoninio gripo virusai. Skiepytis šia vakcina buvo galima 2010 metų rugsėjo pabaigoje.

Antroji galimybė išvengti gripo viruso, buvo pandeminio gripo skiepai, apsaugantys nuo vieno A(H1N1) gripo viruso tipo, kuriais valstybės lėšomis buvo skiepijami visi norintys asmenys. Statistika rodo, kad iki šiol šia galimybe pasinaudojo beveik 2 tūkstančiai Kauno apskrities gyventojų, tačiau išnaudota tik trečdalis visos Kauno apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigoms skirtos vakcinos.

Praėjusio sezono gripo pandemijos metu (2009 m. lapkričio 24 – gruodžio 21 dienomis), kol vakcinos nuo pandeminio gripo viruso dar nebuvo, Kauno apskritis neteko 7 gyventojų. 2009 metais, nuo lapkričio 18 d. iki gruodžio 23 d., Kauno apskrityje registruota 4 mirties nuo pandeminio gripo atvejai ir 3 – nuo sezoninio gripo. Iš jų – tik vienas asmuo buvo skiepytas sezoninio gripo vakcina (šio asmens mirties priežastis – pandeminis gripas), vieno skiepijimai nežinomi.

„Belieka tik apgailestauti, kad abejingo požiūrio į skiepus dėka, skiepijimųsi sezoninio gripo vakcina apimtys Kauno apskrityje kasmet mažėja ir 2010 m. siekia tik 4 proc.“, – sakė K.Rudžinskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius