Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Gripas pasiglemžė nemokamus pietus

Dėl gripo epidemijos uždarytos sostinės mokyklos vėl atveria duris. Tuo tarpu į jas grįžę socialiai remtini moksleiviai sužino, jog nemokamo maitinimo, kurio jie negavo švietimo įstaigose paskelbus karantiną, niekas nekompensuos. Milžiniškų nuostolių patyrė ir maisto tiekėjai.
Tėvų labiausiai netenkina, kaip mokyklose maitinamos jų atžalos.
Dėl karantino moksleiviai neteko nemokamo maitinimo, o maisto tiekėjai – pajamų.

Vilniaus savivaldybės Švietimo planavimo ir organizavimo skyriaus duomenimis, vakar dėl gripo epidemijos dar neveikė 12 miesto mokyklų. „Praėjusią savaitę susidūrėme su didžiausia banga – buvo uždarytos daugiau nei 90 mokyklų. Dabar tokių kasdien mažėja“, – sakė skyriaus vedėjas Julius Skestenis.

Praėjusią savaitę buvo didžiausia banga – uždarytos daugiau nei 90 mokyklų. Dabar tokių kasdien mažėja.Tačiau į mokyklą grįžtantys nepasiturinčiose šeimose gyvenantys vaikai greičiausiai negaus kompensacijos už karantino metu prarastą nemokamą maitinimą. Priežastis biurokratinė – kas mėnesį mokykloje pildomas tabelis, kiek vaikų ir kiek kartų tuo laikotarpiu atėjo pavalgyti. Vėliau savivaldybė pagal šiuos duomenis kompensuoja maistą mokykloms tiekiančių bendrovių patirtas išlaidas. „Jeigu mokykloje nebuvo ugdymo proceso, negali būti kompensuojamas maitinimas. Taip, kaip per rudens, žiemos atostogas. Mokinys gauna nemokamus pietus tik atėjęs į mokyklą“, – aiškino Baltupių vidurinės mokyklos direktorius Viktoras Blinovas.

Atmetus išimtinius atvejus, teisę į nemokamus pietus turi mokiniai, kurių šeimos pajamos vienam nariui per mėnesį yra mažesnės nei 525 Lt. Dar ir nemokamus pusryčius valgo vaikai, jeigu pajamos vienam jų šeimos nariui nesiekia 350 Lt.

„Lapkritį turėjome 15 realių mokslo dienų – tik už tas buvo apmokėtas maitinimas“, – aiškino Antakalnio vidurinės mokyklos vadovė Vita Kirkilienė. Šioje mokslo įstaigoje pamokos nevyko lapkričio 19–27 dienomis. Ji pasakojo, kad jeigu vaikas, kuriam priklauso nemokamas maitinimas, suserga ne karantino metu, vėliau ligos dienos jam kompensuojamos: jis gauna bandelių ar panašaus maisto. 

Tiesa, Antakalnio vidurinėje mokykloje besimokančios vienos mergaitės mama „15min“ pasakojo, kad dukra susirgo dar anksčiau, nei mokykloje buvo paskelbtas karantinas, tačiau sutaupytų maisto talonų moksleivė vis tiek negali panaudoti. Anot moters, kuri nepanoro viešinti savo pavardės, esą dabar iš mergaitės, kuri ir taip drovisi valgyti nemokamai, valgyklos darbuotoja reikalauja gydytojo pažymos, kad ji sirgo. Mokyklos vadovė V.Kirkilienė tikino, jog tokia situacija galėjo būti nesusipratimas.

Maitintojų nuostoliai

Savivaldybės atstovas J.Skestenis vakar sakė, kad dėl to, ar reikėtų kompensuoti nemokamą maitinimą karantino laikotarpiu, dar bus tariamasi – esą kol kas nenuspręsta, kaip traktuoti epidemiją, nes tai pirmasis toks atvejis.

Tačiau moksleivių maitintojai jau tikrai patyrė nuostolių. Dviejose mokyklose maitinimą organizuojančios įmonės savininkė Valė Vilkuotienė pasakojo dėl karantino patyrusi milžiniškų praradimų.

„Galbūt nuostoliai būtų buvę mažesni, jei būtume iš anksto žinoję apie karantiną. O dabar, įsivaizduokit, ketvirtadienį pasakė, kad penktadienį nemaitiname vaikų. Juk visi užsakymai jau buvo sandėlyje! Kiek sugadinome maisto produktų... O ir atlyginimus teks mokėti, nors gal kiek mažesnius – juk darbuotojai nekalti, kad neturėjo darbo. Šitas mėnuo buvo baisus“, – guodėsi pašnekovė.

Pamokos jau vyksta

Pasibaigus karantinui duris vėl atvėrusios Antakalnio mokyklos direktorė V.Kirkilienė sakė, jog vakar mokykloje nebuvo 11,66 proc. moksleivių – tikėtina, kad didžioji dalis iš jų serga. Karantinas skelbiamas, jei pamokų nelanko 20 proc. auklėtinių. Tiesa, nors mokyklos interneto svetainėje moksleiviams buvo rekomenduojama ateiti į pamokas su apsauginėmis kaukėmis, šis siūlymas nepasiteisino. „Mūsų bendruomenė nusprendė vienareikšmiškai – vaikščioti su kauke reikia, jeigu yra sergančių. O į mokyklą juk gali ateiti tik sveiki“, – sakė direktorė.

Žvėryno gimnazijoje pamokos po karantino prasidėjo pirmadienį. Anot direktorės Daivos Žiurienės, mokykloje vakar nebuvo apie 13 proc. auklėtinių. Kol gimnazija buvo uždaryta, moksleiviams nebuvo nurodyta mokytis namuose.

„Mes galime patys iki 10 proc. koreguoti ugdymo procesą, tad gal vieną kitą temą teks praleisti, suspausti programą. Mokslo metų, jeigu neateis kita ligos banga, neketiname pratęsti“, – sakė direktorė.

Moksleiviai į Vilniaus Baltupių vidurinę mokyklą po karantino pradės rinktis trečiadienį. Direktorius V.Blinovas pasakojo, kad karantino laikotarpiu moksleiviams buvo teikiamos užduotys mokyklos interneto svetainėje. Rudens trimestro pabaiga nukelta iki gruodžio 11 dienos. „Kažkokių specialių kontrolinių nebus, bet sudarysime galimybes mokiniams susirinkti pažymių. Taip pat prašiau klasės vadovų, kad mokytojai, eidami į pamoką, būtų informuoti, jog, pavyzdžiui, Joniukas arba Marytė dėl gripo buvo ligoninėje ar gal reanimacijoje, kad pedagogai galėtų tinkamai elgtis su vaiku“, – pasakojo V.Blinovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius