Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 08

Gripo epidemijos žemėlapis kinta: atšaukta Švenčionyse, paskelbta Kazlų Rūdoje

Bendras sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje nesitraukia – trečiadienį gripo epidemija buvo atšaukta Švenčionių rajono savivaldybėje, tačiau paskelbta Kazlų Rūdos savivaldybėj, praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos
Klinikoje / G.Adinavičiūtės/15min nuotr.

Penktąją šių metų savaitę (2017 m. sausio 30 d. – vasario 5 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 127,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 140,08 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo rodiklis šių metų 5-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Marijampolės administracinėje teritorijoje.

Penktąją 2017 metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 163 asmenys. Iš kurių 1 – nėščioji, 22 vaikai iki 2 metų amžiaus, 87 asmenys iki 17 metų, kiti suaugusieji. 13 asmenų buvo gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų – Vilniaus apskrityje.

2016-2017 m. gripo sezono metu iš viso registruoti 3 mirties nuo gripo atvejai.

„Efektyviausia gripo profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepytis dar ne vėlu ir šiandien. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais viso gripo sezono metu. Gripas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės“, – teigia ULAC.

Centras ypatingai rekomenduojama 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenims; sergantiems lėtinėmis ligomis; gyvenantiems socialinės slaugos ir globos įstaigose; nėščiosioms; sveikatos priežiūros darbuotojams.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius