-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 04

Grupė Seimo narių siūlo priimti vadinamąjį Magnickio įstatymą

Grupė Seimo narių registravo vadinamojo Magnickio įstatymo projektą, kuriuo į šalį būtų uždrausta atvykti užsieniečiams, susijusiems su stambaus masto korupcija, pinigų plovimu ar žmogaus teisių pažeidimais.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dabartinę įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nuostatą, kad užsieniečiui gali būti uždrausta atvykti į Lietuvos Respubliką ilgesniam kaip penkerių metų laikotarpiui, jeigu jis gali kelti grėsmę valstybės saugumui ar viešajai tvarkai, papildyti kitomis sąlygomis.

Pagal projektą, į juodąjį sąrašą asmuo patektų, jeigu yra informacijos arba rimtas pagrindas įtarti, kad užsienietis prisidėjo prie stambaus masto korupcijos ar pinigų plovimo, arba prie žmogaus teisių pažeidimo, dėl ko asmuo, kurio atžvilgiu buvo padarytas žmogaus teisių pažeidimas, mirė arba patyrė rimtų sužalojimų, buvo nepagrįstai nuteistas dėl politinių motyvų arba patyrė kitų rimtų neigiamų pasekmių.

Taip pat pagrindu neleisti atvykti į Lietuvą asmeniui, jei jis galėtų kelti grėsmę ne tik Lietuvos, bet ir bet kurios kitos Europos Sąjungos ar NATO valstybės narės saugumui ar viešajai tvarkai.

Šias pataisas teikia grupė konservatorių, tarp jų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis, socialdemokratas Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis, „valstietis“ Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas ir kiti Seimo nariai.

Projekto aiškinamajame rašte iniciatoriai pažymi, kad Seimas iki šiol nėra išsakęs savo pozicijos Rusijos pareigūnų machinacijas atskleidusio teisininko Sergejaus Magnickio bylos klausimu.

Rusijos teisėsauga, užuot tyrusi S.Magnickio atskleistą schemą, pateikė jam falsifikuotus kaltinimus, jis buvo suimtas ir mirė kalėjime 2009 metais.

Įstatymą, pavadintą S.Magnickio vardu, 2012 metais priėmė Jungtinės Amerikos Valstijos, su žmogaus teisių pažeidimais susijusiems Rusijos pareigūnams pritaikydamos sankcijas. JAV uždraudė išduoti jiems vizas ir įšaldė aktyvus, sąraše šiuo metu per 40 pavardžių.

Europos Parlamentas 2012 ir 2014 metais savo rezoliucijose yra pasisakęs už Europos Sąjungos sankcijų įvedimą, taip pat pateikęs sąrašą, įvardijantį 32 asmenis, kuriems turėtų būtų taikomas vizų išdavimo draudimas ir turto įšaldymas. Kaip pažymima aiškinamajame rašte, atitinkamą įstatymą pirmoji Europoje priėmė Estija, taip pat nacionalinius „Magnickio įstatymus“ šiuo metu svarsto Jungtinės Karalystės bei Kanados parlamentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius