Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 16

Gydytojas papasakojo, kada susirgus vaikui reikėtų nerimauti ir kreiptis dėl COVID-19 tyrimo

Prielaida, kad lengva COVID-19 forma prasirgę vaikai šį virusą galėtų plačiai paskleisti, yra neteisinga, sako gydytojas Valerijus Morozovas. Esą sergant lengvai ir virusas platinamas trumpiau. Gydytojas pabrėžia, kad atsakomybė už vaikų sveikatos būklę gula ant tėvų pečių ir jie sprendžia, kada susirgusį vaiką išleisti į ugdymo įstaigą. O dėl to, ar jį tirti dėl COVID-19, sprendžia mobiliųjų punktų, kuriuose atliekami tyrimai, specialistai, o ne mokykla.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Gydytojas V.Morozovas trečiadienį nuotolinės konferencijos metu pateikė rekomendacijų tėvams, kaip derėtų elgtis, jei jų vaikas suserga.

Dabar, anot jo, jaudinamasi dėl COVID-19, o užsikrėsti rotavirusu esą nesibaiminama. O taip neturėtų būti.

„Jeigu vaikas serga, nesvarbu, kokiu virusu, jeigu karščiuoja, sloguoja, kosėja, viduriuoja, jaučiasi prastai, jis turėtų likti namuose. Visiškai nesvarbu, kokį virusą vaikas užneš į mokyklą“, – pabrėžė V.Morozovas.

Vaikui suslogavus rekomenduoja jį stebėti

Vaikai koronavirusu, kaip ir daugeliu kitų virusų, pasak gydytojo, serga lengviau. O šiuo atveju esą ir virusą platina trumpiau.

Išskirtinumas šito viruso tas, kad kuo lengviau serga, tuo trumpiau jį platina.

„Išskirtinumas šito viruso tas, kad kuo lengviau serga, tuo trumpiau jį platina. Besimptomis platintojas platins jį pakankamai trumpai“, – paaiškino V.Morozovas.

Prielaida, kad vaikai yra „penktoji kolona“, kuri gali išplatinti virusą, anot jo, yra neteisinga.

„Mes neturime uždaryti įstaigų, pasilikti visi namuose vien dėl to, kad bijome koronaviruso“, – teigė medikas.

COVID-19 sirgęs asmuo, pasak jo, viruso nebeplatina, kai nuo paskutinių simptomų pasireiškimo praeina trys dienos.

„Manoma, kad trys dienos po simptomų pabaigos, jeigu sergama savaitę, <...> jau tikrai gali būti nebeplatinamas virusas. Tai yra amerikonų rekomendacijos. Nemanau, kad Jungtinės Amerikos Valstijos yra kažkuo prastesnės negu Europa dėl savo epidemiologinės priežiūros“, – dėstė V.Morozovas.

Jeigu vaikas susloguoja, gydytojas rekomenduoja tėvams pasiimti nedarbingumo pažymėjimą ir stebėti jį vieną dieną – galbūt tai tik trumpalaikis peršalimas, o gal ir rimtesnė liga.

„Tas vienos dienos nėjimas [į ugdymo įstaigą] gali apsaugoti ir patį vaiką nuo komplikacijų, kurios gali atsirasti, jeigu visgi jis nepasijaus geriau iki pietų, arba tai bus rimtesnis virusas ir bus išplatintas po visą ugdymo įstaigą ar po vaiko klasę“, – dėstė medikas.

„Apie pasveikimą sprendžia mama“

Kada susirgęs vaikas gali vėl lankyti ugdymo įstaigą? Jei jis nesirgo sunkiai ir nesilankė pas gydytoją, dėl to, pasak V.Morozovo, sprendžia tėvai.

„Apie pasveikimą sprendžia mama ir vaikas tiesiog nueina į ugdymo įstaigą tada, kai jie su mama nusprendė, kad vaikas yra sveikas. Gydytojas dėl pasveikimo čia visiškai nereikalingas“, – teigė gydytojas.

Gydytojas dėl pasveikimo čia visiškai nereikalingas.

Jis nurodė, jog įstatymai nenumato, jog gydytojai kažkaip turėtų patvirtinti vaiko pasveikimą, o ir to patikrinti, jei nebuvo kreiptasi pas gydytoją, neįmanoma.

Jei vaikas susirgo, pasak V.Morozovo, nereikėtų imti ir iš karto tirti vaiko dėl COVID-19. Dėl to pagal skaitmeninį algoritmą esą sprendžia mobiliųjų punktų, kuriuose atliekami COVID-19 tyrimai, specialistai.

„Gydytojas tą gali rekomenduoti atlikti, bet įstatymuose neradau, kad mes galėtume daryti įtaką atlikimui. Mes galim parekomenduoti, bet dėl to sprendžia tik ta komanda“, – paaiškino gydytojas ir pridūrė, jog darytis tyrimų privačiai tik dėl to, jog to reikalauja mokykla, irgi nėra prasminga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas

V.Morozovas atkreipė dėmesį į COVID-19 simptomus: kosulį, karščiavimą, apsunkintą kvėpavimą ir staigų uoslės, skonio praradimą ar susilpnėjimą. Esą jei vaikas jaučia šiuos simptomus, tada reikėtų sunerimti ir svarstyti apie COVID-19 tyrimą.

Maži vaikai, anot gydytojo, tokioje situacijoje gali pradėti sakyti, kad valgyti jam nebeskanu, karščiuojantys – tapti vangesni, nustoti žaisti. Rytinio lengvo kosulio, anot V.Morozovo, dar nereikėtų vertinti kaip grėsmės.

Teigia, kad atvėrus mokyklas COVID-19 neplinta sparčiau

„Kosulys, kuris trunka valandą, arba trys ilgesni kosulio priepuoliai per dieną – tokiu atveju mes turėtumėm sunerimti, ar iš tikrųjų mūsų vaikui nėra COVID-19 infekcijos“, – nurodė gydytojas.

Tada, anot jo, reikėtų skambinti arba šeimos gydytojui, arba Karštajai linijai 1808 ir klausti, ką daryti.

Platesnis gydytojo V.Morozovo pranešimas dėl prevencijos siekiant apsaugoti savo vaiką nuo COVID-19 – vaizdo įraše žemiau:

VIDEO: NVSC vaizdo konsultacija

Nuotolinėje konferencijoje dalyvavo ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus patarėja Rūta Maceinaitė. Ji aptarė, kaip COVID-19 plinta ugdymo įstaigose.

Patarėjos teigimu, šiuo metu Lietuvoje serga 32-iejų ugdymo įstaigų darbuotojai ar ugdytiniai, bet plitimas viduje fiksuotas tik vienoje jų.

R.Maceinaitė tikino, jog ir Europoje koronaviruso plitimas ugdymo įstaigų viduje nustatomas retai, o mokyklų atidarymas esą nesiejamas su aukštesniais bendruomenių sergamumo rodikliais.

Vaikams mokantis iš namų, tėvai ir mokytojai patiria daugiau streso, pastarieji turi dirbti iš namų, o tai esą daro neigiamą įtaką ekonomikai, dėl to, pasak NVSC atstovės, reikėtų vengti uždaryti mokyklas.

Siūlo ne uždarinėti mokyklas, o imtis prevencijos

„Mokyklų uždarymas turėtų būti paskutinė prevencijos priemonė“, – sakė R.Maceinaitė ir pridūrė, jog mokyklose pirmiausia derėtų imtis kitų prevencinių priemonių: vėdinti patalpas ir jas valyti, sudaryti sąlygas rankų higienai, laikytis atstumo, dėvėti apsaugos priemones, mažinti kontaktų skaičių.

Mokyklų uždarymas turėtų būti paskutinė prevencijos priemonė.

Taip pat – užtikrinti, kad į ugdymo įstaigas nepatektų asmenys, jaučiantys ligos simptomus.

Šios priemonės, pasak R.Maceinaitės, padės išvengti ne tik COVID-19, bet ir kitų užkrečiamų ligų.

NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pabrėžė, jog ugdymo įstaigoje registravus COVID-19 susirgimą izoliuojama ne visa ugdymo įstaiga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

„Izoliuojami tik didelės rizikos sąlytį turėję asmenys (dažniausiai tai būna vienos klasės mokiniai). Po to, kai patalpos dezinfekuojamos ir tinkamai paruošiamos, didelės rizikos sąlyčio neturėję vaikai gali tęsti ugdymo procesą įprasta tvarka“, – nurodė ji ir pridūrė, kad dėl vaikų ištyrimo tokioje situacijoje sprendžia NVSC epidemiologai.

Didelį sąlytį su užsikrėtusiuoju turėję vaikai turi izoliuotis 14 dienų, tėvams izoliacija, pasak G.Megelinskienės, netaikoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius