Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 05 /19:08

Gyventojai pasijuto lyg mūšio zonoje – šalia Stirnių piliakalnio bėgiojo karą imituojantys žmonės

Neries regioniniame parke nevyksta jokios NATO ar Lietuvos kariuomenės pratybos, bet čia bėgiojo ginkluoti žmonės. Apleistas reabilitacijos centras „Aušveita“ tapo žaidimų aikštele suaugusiesiems, kurie nori pažaisti karą. Tačiau vaizdai, kai aplinkui šmirinėja karą imituojantys žmonės, gerokai gąsdina šalia gyvenančius žmones, nors jie ir buvo informuoti apie vyksiantį imitacinį žaidimą.
Šratasvydis Stirnių kaime
Šratasvydis Stirnių kaime / Kadras iš filmuotos medžiagos

Reabilitacijos centras „Aušveita“ Stirnių kaime Trakų rajone apleistas stūkso jau ne vienerius metus. 15min kiek daugiau nei prieš metus rašė, kad pastaraisiais metais kompleksas priklausė Turto bankui, kuris ketino juos parduoti. Tačiau kilo sunkumų su žemės sklypo perėmimu iš Nacionalinės žemės tarnybos.

Plačiau skaitykite Vaizdingame Trakų rajono kampelyje esantis reabilitacijos centras – lyg po karo

Šį objektą sudaro 17 pastatų ir kiemo statiniai (estrada, baseinas, sporto aikštelės, vandens valymo įrenginiai). Bendras visų statinių plotas – 7285 kv. m. Visų jų būklė labai bloga.

Rado laikinus šeimininkus

Turto banko internetinėje svetainėje ir dabar nurodoma, kad šis objektas bus parduodamas: rašoma, kad Stirnių k. 9, Lentvario sen., Trakų r., parduodamas visas kompleksas ir išvardijami ten esantys pastatai. Kada galėtų įvykti aukcionas, informacijos nėra.

Gyventojų nuotr./Apleistas reabilitacijos centras „Aušveita“
Gyventojų nuotr./Apleistas reabilitacijos centras „Aušveita“

Tačiau „Aušveita“ jau turi bent laikinus šeimininkus. Birželio pabaigoje kompleksas su visais pastatais ir kitais objektais buvo išnuomotas bendrovei „Mūšio frontas“. Pastaroji, organizuojanti šratasvydį, nedelsė ir jau liepos 1-ąją čia suplanavo pirmąjį renginį.

„Gūdus, apžėlęs miškas. Per mišką einantis sudaužytas kelias vingiuoja gretimai sraunios upės. Miško masyve matyti pavargusių pastatų kompleksas, primenantis biologijos ar chemijos laboratoriją, kuri turi savo istoriją. Keletą metų atgal čia įvyko biologinė avarija, kurios metu žuvo visi komplekso darbuotojai. Bent iki šiol taip manė didžioji dalis žinančių šį incidentą. Dabartinėmis tyrimų išvadomis, avarija nebuvo nelaimingas atsitikimas ir žuvo ne visas komplekso personalas.

Išvados rodo, kad tai buvo biologinio ginklo bandymas ir kad prie žuvusiųjų kūnų trūko dr. Vladimirovo ir jo dviejų gabiausių asistentų. Prieš septynias dienas, atliekant įprastus teritorijos tvarkymo darbus, sunkiai apsirgo ir mirė keturi mokslinės grupės nariai. Buvo nustatytas neaiškios kilmės virusas, kuris paralyžiuoja CNS (centrinę nervų sistemą). Specialiųjų tyrimų skyrius pasiūlė 2 mlrd. € už viruso genomą. Įvairios spec. grupuotės, norinčios pralobti, pradėjo žvalgyti teritoriją, deja, nesėkmingai. Daugelis karių negrįžo, o tie, kurie grįžo, kliedi kažką apie pamišusį profesorių ir jam parsidavusius samdinius (tiesa, ne už pinigus, o už kažkokius vaistus).

VIDEO: Apleistas Stirnių kaimo reabilitacijos centras tapo žaidimų aikštele suaugusiesiems

Liepos 1-ąją prisijunk prie teritorijos žvalgybos Mūšio fronte! Tavęs laukia biologinio ginklo paieškos ir samdinių bei profesoriaus suėmimo operacija“, – taip rašoma šio renginio pristatyme.

Ten pat nurodoma, kad scenarijus yra mūšio frontas, maksimalus dalyvių skaičius – 80 žmonių, pageidaujami vyresni nei 18 metų, nebent jaunesnieji turėtų tėvų sutikimą.

Išgąsdino aplinkinius

Kaimo teritorijoje – karo imitacija, – stebėjosi gyventojai.

Renginys įvyko ir sukėlė sąmyšį tarp šalia ir kiek tolėliau nuo „Aušveitos“ gyvenančių vietinių gyventojų. „Kaimo teritorijoje – karo imitacija“, – stebėjosi gyventojai, matydami, kaip žaidėjai bėgioja ir keliu, kuriuo važinėja ne tik čia gyvenantieji, bet ir atvykstantys turistai, šiaip žmonės, norintys pasivaikščioti Saidės pažintiniu taku, pasigrožėti Saidės upeliu, čia pat įtekančiu į Nerį, užlipti ant Stirnių piliakalnio, kuriame gyventa jau prieš 1,5 tūkst. metų.

„Savaitgalį tikrai nebuvo ramu, kai matai aplink namus šmirinėjančius „žalius žmogeliukus“. O pabaigoje tai ten jau net labai linksma buvo, grįždami tie vyrai šaudė į orą, šiukšliadėžes, net netoli stovinčio namo link, o paklausti pareiškė, kad į žmones netaiko. Tikrai nesaugiai jautėmės“, – kalbėjo vietos gyventojai.

Tiesa, gyventojai iš anksto buvo informuoti, kad toks renginys vyks. Vos išsinuomoję šią teritoriją naujieji nuomininkai susitiko su gyventojais, paaiškino, kas čia vyks, klausė apie jų lūkesčius, papasakojo apie patį planuojamą imitacinį karinį žaidimą – kad pavojaus nėra, šratai, kuriais šaudoma, negali sužeisti, o ir triukšmo nebus, nes šaudoma tyliai.

Aiškinasi savivaldybė

Apie tai, kad Stirnių ir jų apylinkių gyventojus išgąsdino žaidimo dalyviai, pranešimą gavo ir Trakų rajono savivaldybė. Vicemerė Marija Puč, kalbėdama su 15min, sakė gavusi iš gyventojų informaciją dėl situacijos. „Mes nežinojome, kad toks renginys vyks, neturėjome jokios paraiškos, jokio prašymo. Nukreipėme pranešimą tarnyboms ir, manau, kad užtikrinsime saugumą žmonėms“, – teigė vicemerė.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Šratasvydis Stirnių kaime
Kadras iš filmuotos medžiagos/Šratasvydis Stirnių kaime

Paklausta, ar tikrai tokiam renginiui reikėjo prašyti leidimo, vicemerė nebuvo visiškai tikra, tačiau esą jeigu šaudomi fejerverkai, vyksta kitokie renginiai, organizatoriai prašymus savivaldybei rašo, nesvarbu, koks tas renginys numatomas. „Esu pati renginių organizavimo komisijoje, kai tokia problema iškilo, pradėjome aiškintis, tai registruoto prašymo mes neturime. Tad Viešosios tvarkos, Kultūros skyriai išsiaiškins“, – sakė M.Puč.

Trakų vicemerė taip pat nusistebėjo, kad savivaldybė nebuvo informuota, jog Turto bankas teritoriją su visais pastatais kažkam išnuomojo.

Žada susitikimą

Mes nežinojome, kad toks renginys vyks, neturėjome jokios paraiškos, jokio prašymo, – sakė M.Puč.

Turto banko atstovai tikina, kad „Turto bankas, patikėjimo teise pradėdamas valdyti ir valdydamas objektus, visada siekia rasti priimtiniausius visoms pusėms sprendimus: analizuoja situaciją, rengia suinteresuotų atstovų pasitarimus, kalbasi su bendruomenėmis“.

„Objektas Stirnių k. buvo išnuomotas viešo nuomos konkurso būdu, iki objektas bus parduotas. Dabar Turto banko ir nuomininkų pastangomis šis turtas (iki jo viešo pardavimo) yra prižiūrimas, saugomas, pakabinti įspėjamieji ženklai, pažymėta teritorija“, – teigiama Turto banko komentare. Taip pat pabrėžiama, kad išnuomoti yra tik pastatai, žemės sklypas po jais priklauso valstybei.

Kitą savaitę Turto banko atstovai kviečia gyventojus, taip pat kitas atsakingas institucijas surengti susitikimą.

Gyventojus informavo

Bendrovės „Mūšio frontas“ vadovas Donatas Antonovas iš pradžių ketinęs situacijos nekomentuoti, kol su teisininkais aiškinamasi, kokių pretenzijų turi gyventojai, vėliau vis dėlto nuomonę pakeitė. Jis neslėpė pirmą kartą susidūręs su tokiu gyventojų nepasitenkinimu, nors renginius organizuoja jau dvejus metus įvairiose vietose.

Susitarėme, kad pirmą renginį jie pasižiūrės, kaip kas vyksta, pasakys savo pastabas, ką galima būtų pasikoreguoti, kad jaustųsi geriau, saugiau. Jie net nesulaukę to renginio pradėjo rašyti skundus, - sakė D.Antonovas.

Gyventojai, anot D.Antonovo, buvo informuoti apie renginį iš anksto: „Prieš dvi savaites buvo pakabinta visa informacija, kad mes norime, kaip įmonės darbuotojai, susitikti su vietiniais gyventojais, išsiaiškinti jų lūkesčius, poreikius, papasakoti, kas čia per dalykas vyks teritorijoje. Turėjome tą susitikimą, valandą du darbuotojai – aš ir administratorė – kalbėjomės su gyventojais. Susitarėme, kad pirmą renginį jie pasižiūrės, kaip kas vyksta, pasakys savo pastabas, ką galima būtų pasikoreguoti, kad jaustųsi geriau, saugiau. Jie net nesulaukę to renginio pradėjo rašyti skundus Aplinkos ministerijai, Neries regioniniam parkui, Trakų savivaldybei, Lentvario savivaldybei.“

D.Antonovas teigia sulaukęs iš visų institucijų skambučių, su visais bendravęs, bet renginiui jokio specialaus leidimo esą nereikia – tik turi būti informuota policija, priešgaisrinė apsauga, sveikatos priežiūros centras, kad jie galėtų reaguoti, jei kas nutiktų.

„Buvo atvažiavę pareigūnai, su jais kalbėjome, leidimus parodėme, viskas, atsisveikino ir išvažiavo, dar pagyrė, kad prie kelio buvo informaciniai ženklai, jog vyksta renginys, kad pasitikdavo savanoriai, įspėdavo vairuotojus, jog kažkas gali bėgti per kelią. Ten yra greitį ribojantys ženklai, bet jie užpaišyti“, – sakė D.Antonovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius