Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 05

Gyvūnų gynėjai reikalauja prekybos centrus nustoti prekiauti gyvomis žuvimis

Šiandien paskelbta peticija, kuria reikalaujama prekybos centrų nutraukti prekybą gyvomis žuvimis. Tokios iniciatyvos gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“ ėmėsi po dar vieną kartą užfiksuotų masinių pažeidimų pardavinėjant gyvas žuvis. Organizacija pažeidimus 2018 metais fiksavo daugiau nei šimte „Iki“, „Maxima“ ir „Rimi“ parduotuvių Vilniuje ir Kaune, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kruvinas akvariumas
Kruvinas akvariumas / „Tuščių narvų“ nuotr.

„Šį kartą užfiksuota medžiaga – pati žiauriausia. Nufilmuoti krauju nusidažę akvariumai, žaizdotos, leisgyvės ar išvis negyvos žuvys“, – teigė organizacijos atstovas Mykolas Šermukšnis.

Organizacijos teigimu, kai kuriose parduotuvėse žuvys buvo laikomos kibiruose kruviname vandenyje arba dėžėse be vandens, o pirkėjams į maišelius įdedamos neapsvaigintos. Paviešintoje vaizdo medžiagoje užfiksuotas pokalbis tarp filmuojančių aktyvistų ir parduotuvės darbuotojų, kurie teigė, jokių pažeidimų čia neįžvelgiantys.

2006 metais Lietuvoje buvo uždrausta pardavinėti gyvas žuvis – prieš parduodant jos turėjo būti paskerdžiamos, kad lėtai nedustų. Visgi, šis pakeitimas sulaukė žuvininkų ir prekybininkų nepasitenkinimo, ir gyvūnų gerovės įstatymo straipsnis buvo atšauktas.

VMVT nepajėgi užtikrinti, kad įstatymų būtų laikomasi

Daugiausiai pažeidimų organizacija teigia užfiksuojanti prieššventiniu laikotarpiu, kai žmonės perka daugiausiai žuvies. Akvariumai būna prigrūsti žuvų daugiau, negu leidžia įstatymai.

Gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose veterinarijos reikalavimuose nurodyta, kad „Talpyklose leidžiama laikyti tik gyvas nesužeistas maistines žuvis. <...>". Reikalavimai draudžia prekiauti žuvimis ir tada, jei „jos su ligų požymiais, užkrėstos matomais parazitais ar jų lervomis; jos turi žuvims nebūdingą kvapą, audiniai suirę ar su kraujosruvomis“.

Veterinarijos tarnybos darbas aktyvistų netenkina: „Prekybininkai žino, kad žuvys bus greitai išpirktos, o VMVT neatvažiuos patikrinti iškart, tuo labiau, jeigu pranešimą apie gyvūnų gerovės pažeidimus gaus Kūčių dieną. Kol VMVT vėl pradės dirbti, žuvų, užfiksuotų video medžiagoje, kurią jiems siunčiame, nebebus. Radę pažeidimų VMVT parduotuvėms skiria tik įspėjimą, net jeigu pažeidimas ir kartojasi. Dabar VMVT išvis nustojo teikti informaciją apie patikrinimus, tad nežinome, nei kuriose parduotuvėse buvo užfiksuoti pažeidimai, nei kas daroma, kad jie nesikartotų ateityje“, – komentuoja M.Šermukšnis.

„Situacija negerėja, todėl manome, kad vienintelis būdas užtikrinti žuvų gerovę – nustoti jas pardavinėti gyvas. Daugybė Europos šalių tokios praktikos netaiko jau seniai, o kai kurie prekybos centrai taip pat nepardavinėja gyvų žuvų. Tą padarius ir kitiems prekybos tinklams nei pirkėjai, nei prekybos centrai nepatirs didelių nepatogumų, o gyvūnai išvengs nereikalingų kančių,“ – teigia M.Šermukšnis.

Tai jau trečias kartas, kai organizacija „Tušti narvai“ atlieka tyrimą dėl žuvų gerovės užtikrinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius