Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 20

Hidrometeorologijos tarnyba: balandį krito upių vandens lygis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus technikė Gintarė Kugytė išplatintame pranešime nurodė, kad balandžio mėnesio vidutinis vandens lygis upėse įprastai būna didžiausias per visus metus. Tačiau šių metų balandžio mėnuo prasidėjo vandens lygio kritimu – Lietuvos upės po nežymaus vandens lygio pakilimo kovą vėl senka.
Hidrometeorologijos tarnyba
Vilnia / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pastebima, kad kovo mėnesio antrojoje pusėje, nors dalyje šalies upių ir buvo fiksuojamas 20 – 70 cm vandens lygio pakilimas virš vidutinio daugiamečio vandens lygio, tačiau didžiosiose Lietuvos upėse (Nemune ties Smalininkais, Neryje ties Vilniumi ir Jonava, Nevėžyje ties Panevėžiu) vandens lygis nebuvo pasiekęs kovo mėnesio daugiamečio vidurkio.

„Dalies upių vandens lygis iš viso dar nėra pasiekęs daugiametės normos. Pavyzdžiui, Nemune ties Druskininkais kovo antroje pusėje buvo stebimas vandens lygio pakilimas iki 90 cm, nors daugiametis vidurkis yra lygiai 100 cm. Balandžio mėnesį vandens lygis nuseko ir tesiekia 18 cm. Primename, kad 1958 m. balandžio pabaigoje vykusio potvynio metu ties šia vandens matavimo stotimi buvo užfiksuotas net 1096 cm vandens lygis! Vargu, ar dar kada pasitaikys toks didelis potvynis“, – teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus technikė Gintarė Kugytė.

Upės praneša apie besiartinančią (o gal taip ir neatsitraukusią) hidrologinę sausrą.

Balandžio mėnesio pirmųjų savaičių situacija nė iš tolo neprimena įprasto hidrologinio režimo šiuo laikotarpiu. Dalyje upių (Ventoje ties Skuodu, Nemunėlyje ties Tabokine, Šventojoje ties Anykščiais ir Žeimenoje ties Pabrade) kol kas vandens lygis yra 30 – 70 cm mažesnis už vidutinį daugiametį balandžio mėnesio vandens lygį. Neryje ties Vilniumi bei Jonava ir Nevėžyje ties Panevėžiu vandens lygis daugiau nei 100 cm žemesnis, o štai Nemune ties Smalininkais – net 258 cm žemesnis už vidutinę šio mėnesio normą. Taigi upės praneša apie besiartinančią (o gal taip ir neatsitraukusią) hidrologinę sausrą.

Šiandien, balandžio 20 d., išmatuotas Vilnios ties Vilniumi 1,89 m³/s debitas (gamtosauginis debitas 2,0 m³/s), 173 cm vandens lygis ir 5,7 laipsnio šilumos vandens temperatūra. Giliausioje profilio vietoje vos 41 cm gylis.

G.Kugytė teigia, kad tegalime pasidžiaugti didėjančia telkinių vandens temperatūra. Kol kas vėsiausias vanduo yra Tauragno ir Baluošo ežeruose (apie 5 laipsniai šilumos), kituose ežeruose 6–7 laipsniai šilumos. Kuršių mariose ir Baltijos jūroje vanduo sušilęs iki 6–8 laipsniai šilumos. Šalies upėse vandens temperatūra kol kas 5–9 laipsniai šilumos. Belieka tikėti, kad greitu metu baigsis ne tik karantinas, bet ir įsivyraus tikrasis pavasaris, lepinantis šiluma, vandens telkiniai netruks sušilti iki maudymuisi komfortiškos temperatūros.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min multimedijos pasakojimas – kaip atrodo hidrologų darbas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius