Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

Į Airiją pas vyrą susiruošusią Birutę sustabdė anoniminis skambutis: kol tikrino dėl COVID-19, neliko skrydžių

Kaunietė Birutė su mažomis dukromis tikėjosi paskutinių skrydžių iš Vilniaus pasiekti Airijoje gyvenantį vyrą. Lietuvoje moteris nebeturi kur gyventi, nes atsisakė nuomoto būsto, o jos daiktai iškeliavo į Airiją anksčiau. Kruopščiai planuotą kelionę nutraukė kažkieno skambutis pagalbos telefonu 112, po kurio moteriai teko tirtis dėl koronaviruso. Belaukiant rezultato išskrido paskutinis lėktuvas.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Martyno Jaugelavičiaus/Lietuvos oro uostų nuotr.

Kas jai iškrėtė tokį nevykusį pokštą? Tai dabar priversta spėlioti Birutė K. (pavardė redakcijai žinoma). Jos pagalbos prašymas, pasiekęs 15min redakciją, pasirodė neįprastas šių dienų kontekste – moteris negalėjo ne grįžti į namus, o iš Lietuvos išskristi.

Visus dokumentus pasiruošė

Kaip pasakojo moteris, kovo 24 dieną ji turėjo išvykti į Airiją su dviem mažametėmis dukromis, kurių vienai treji, o antrai – dveji metai. „Mano vyras dirba ir gyvena Airijoje, mūsų kelionė buvo ilgai planuota, viską sudėliojome: nutraukėme nuomos sutartį, visus daiktus išsiuntėme į Airiją, tačiau Lietuvoje paskelbus ekstremalią situaciją pačios negalėjome išvykti.

Kreipiausi į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovus, pateikiau visus reikiamus dokumentus, gavau atsakymą, kad turime deklaruoti savo ir dukrų išvykimą iš Lietuvos ir galėsiu skristi. Taip ir padariau. Nuvykus į Vilniaus oro uostą, tik įėjus į vidų buvau užpulta, kad sergu COVID-19“, – redakcijai rašė Birutė.

Nuvykus į Vilniaus oro uostą, tik įėjus į vidų buvau užpulta, kad sergu COVID-19, – sakė Birutė.

Moteris sakė nespėjusi net praeiti patikros, kai prie jos priėjo oro uoste dirbantys pareigūnai ir nurodė lipti su visais daiktais į antrą aukštą. Ten jai matavo temperatūrą tiek termovizoriumi, tiek nuotoliniu termometru. Iš pradžių temperatūros šiek tiek buvo – 37,4, tada 37,2, o galų gale jau tik 36,8. Tačiau išskristi jai nebuvo leista.

„Aš domėjausi ambasadoje, žiūrėjau skrydžius ir paskutinis skrydis buvo vakar į Airiją, į Dubliną. Į kitus miestus Airijoje jau nebeskraidė, – su ašaromis pasakojo Birutė trečiadienį popiet. – Tuo skrydžiu ir turėjo išvykti. Aš jau dvi savaites ieškojau šitos galimybės.“

Iš pradžių Birutė sako reagavusi ramiai – į oro uostą atvyko likus 2,5 valandos iki skrydžio, tad kaip ir manė turinti laiko išsiaiškinti situaciją. Tačiau išgirdusi klausimą, iš kur yra parskridusi, moteris sunerimo – užsienyje ji buvo tik prieš metus, toje pačioje Airijoje pas vyrą. Tuomet jos klausta, ar lankėsi pastaruoju metu šeimos klinikoje, bet ir tai ji paneigė, nes su vaikais pas gydytoją tebuvo pernai spalį.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Nuvežė į Santaros klinikas

Vis dėlto jos aiškinimo niekas klausytis neketino. Į oro uostą buvo iškviesta greitoji pagalba, kuri turėjo nugabenti moterį į Santaros klinikas. Birutė neslepia, kad tuo metu jau pradėjo panikuoti – lėktuvas juk jos nelauks, be to, į ašaras puolė ir dukros.

Moteris teigė esanti labai dėkinga bent jau greitosios ekipažui, kurie ne tik padėjo jai nueiti su visais daiktais ir mažais vaikais, bet ir patarė geriau pasirūpinti palikti kam nors dukras. „Mane atveža trečioji dukra, ji dar nebuvo išvažiavusi, todėl ji paėmė mažąsias. O mane nuvežė į ligoninę“, – emocingai pasakojo Birutė.

Ligoninėje ji sako buvusi apklausta, o tai padarę gydytojai prisipažino net nematantys pagrindo atlikti koronaviruso testą – jokių simptomų moteris nejautė, temperatūros nebeturėjo. Tačiau kadangi ją atvežė greitoji iš oro uosto, tirti buvo privalu. Laukti rezultatų teko ne vieną valandą, tačiau sužinoję, kad Vilniuje kur nors saugiai izoliuotis ji negali, Santariškių medikai moteriai sudarė sąlygas laukti ligoninėje.

O dabar aš juk deklaravau išvykimą, viskas nutrūko. Nebežinau, nei kaip man dabar vėl deklaruotis, nei kur gyventi, nebežinau, ką man daryti, – skundėsi moteris.

„Aš pasakiau, kad dabar nebeturiu namų, glaudžiuosi pas dukrą, mano namai dabar Airijoje. Galiu dokumentus parodyti, kad ten turime namą išsinuomoję“, – kalbėjo Birutė.

Trečią valandą nakties ji sulaukė to paties gydytojo, kuris ją apžiūrėjo, jis atėjo su gera naujiena – testas buvo neigiamas, tad Birutei leista važiuoti namo.

Testo rezultatas
Testo rezultatas

„Aš tikrai niekur nesikreipčiau, bet dabar nebeturiu, ką daryti – turiu du mažus vaikus, neturiu kur gyventi, neturiu už ką gyventi. Gaudavau vaiko pinigus, nes pasibaigus vaiko auginimo atostogoms niekur nedirbau, buvau registruota Užimtumo tarnyboje. O dabar aš juk deklaravau išvykimą, viskas nutrūko. Nebežinau, nei kaip man dabar vėl deklaruotis, nei kur gyventi, nebežinau, ką man daryti“, – skundėsi moteris.

Trečiadienį ji kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją, tie nusiuntė į VSAT, tada Sveikatos apsaugos ministeriją. Kaip sako Birutė, visi tik apgailestavo dėl įvykio ir siuntinėjo ją nuo vienų pas kitus, o realios pagalbos nepasiūlė niekas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Sulaukta skambučio telefonu 112

Lietuvos oro uostų atstovai patvirtino, kad bent jau artimiausiu metu galimybių išvykti Birutei nėra, tačiau esą planai gali keistis, jei konkreti užsakomąjį skrydį vykdanti kompanija turės naują užsakymą ir priims sprendimą kilti.

Kodėl moteris buvo sustabdyta ir jai nepavyko išskristi, Oro uosto atstovai paaiškinti negalėjo: visų – atvykstančių ir išvykstančių – keleivių kontrolę šiuo karantino laikotarpiu oro uostuose atlieka pasienio pareigūnai – VSAT.

VSAT Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis 15min paaiškino, kad apie šį atvejį tarnyba tikrai žino.

„Oro uoste kolegos gavo skambutį iš 112, kad galimai toks ruošiasi išvykti žmogus, kuris gali būti sergantis. Ta moteris buvo identifikuota išvykimo salėje ir čia pasieniečių vaidmuo pasibaigė. Jie informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotojus, kurie su kariais budi Oro uoste. Jai buvo pamatuota temperatūra ir buvo priimtas sprendimas kviesti greitąją, kad toliau aiškintųsi jau sveikatos priežiūros įstaiga“, – teigė G.Mišutis.

Po šio įvykio buvo uždarytas terminalas, atlikta jo dezinfekcija.

Buvo gautas anoniminis skundas, kad yra asmuo, kuriam patvirtinta COVID-19 infekcija, ir jis planuoja išskristi į Airiją. Be abejonės, reagavome, – sakė G.Megelinskienė.

Anoniminis skundas pasirodė svarbesnis

NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė išsamiau paaiškino, kodėl buvo priimtas sprendimas įsiklausyti į anoniminį skundą, o ne į moters argumentus.

„Buvo gautas anoniminis skundas, kad yra asmuo, kuriam patvirtinta COVID-19 infekcija, ir jis planuoja išskristi į Airiją. Be abejonės, reagavome. Pasitikrinome visose sistemose – Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės sistemoje, bendravome su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, pasitikslinome informaciją ir pamatėme, kad tokio patvirtinto atvejo mes tikrai neturime, kadangi žinojome žmogaus vardą ir pavardę.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Tačiau pasitarėme, kad reaguoti reikia, jeigu žmogui galbūt pasireiškia užkrečiamos ligos simptomai, todėl asmeniui buvo pamatuota temperatūra termovizoriumi, bekontakčiu termometru, kontaktiniu termometru ir pamatyta, kad žmogus temperatūros turi. Procedūra yra tokia, kad jei žmogus turi temperatūros, jį būtina izoliuoti, nes temperatūra yra vienas iš užkrečiamos ligos požymių“, – aiškino NVSC atstovė.

G.Megelinskienės teigimu, moters paaiškinimai, kad ji niekur nebuvo išvykusi, jau nebuvo tokie svarbūs – naujasis koronavirusas sparčiai plinta šalies viduje.

„Pagal tarptautines sveikatos priežiūros taisykles, jeigu žmogui yra įtariama užkrečiamoji liga, jeigu yra karščiavimas ir tam tikri lydintys simptomai, tokiu atveju žmogus turėtų informuoti orlaivio įgulą ir ji reaguotų. Šiuo atveju buvo pritaikyta Vilniaus oro uosto plano terminalo schema, kurią mes turime. Matome vietinį plitimą, tad visokių prielaidų daryti galima, epidemiologiškai situacija Lietuvoje nėra palanki, tai paveikta teritorija, todėl nereaguoti į simptomus ir leisti žmogui rizikuoti visuomenės sveikata ir užkrėsti kitus žmones orlaivyje mes negalėjome leisti kaip atsakingi NVSC specialistai“, – teigė G.Megelinskienė.

Patarimų Birutei niekas nežarstė, ką jai dabar toliau daryti. Greičiausiai teks jai pačiai rasti išeitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius