Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12

Į antrą turą patekę Trakų ir Radviliškio merai savo rajonų žmonių apgavę nesijaučia: jau mato įpėdinius

Liberalė Trakų rajono merė Edita Rudelienė ir konservatorius Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis reikalų su Seimo rinkimais dar nebaigė: abu jie pateko į antrą turą vienmandatėse apygardose. Kaip tik ten, kur ir vadovauja savivaldybėms. Jeigu jiems pasiseks ir abu taps parlamentarais, tai reikš naujus tiesioginius merų rinkimus šiose savivaldybėse.
Edita Rudelienė ir Antanas Čepononis
Edita Rudelienė ir Antanas Čepononis / 15min nuotr.

Aplenkė solidžiai

E.Rudelienė Trakų–Vievio apygardoje pirmavo suskaičiavus jau pirmos apylinkės balsus. Iš viso už ją balsavo 24,19 proc. balsavusiųjų šioje apygardoje, o tai yra 3849 rinkėjai. Už nugaros merė paliko Antaną Guogą, kuris dar naktį labai tikėjosi patekti į antrą turą, o tada jau tikrai laimėti. Nepateko, tad bent jau vienmandatėje apygardoje ir nelaimės.

Antrajame ture E.Rudelienė susikaus su socialdemokratu Kęstučiu Vilkausku, jis yra Trakų rajono savivaldybės tarybos narys.

„Trakuose iki pat ryto buvo intriga. Dauguma galvojo, kad A.Guoga bus antrame ture, o tik po paskutinės apylinkės balsų suskaičiavimo – Trakų miesto – paaiškėjo, kad jį aplenkė Kęstutis Vilkauskas, socialdemokratų kandidatas. Šitoje vietoje aš net sakyčiau, kad gerai, kad gyventojai pasirinko vietinius politikus, o ne atėjusius iš šono“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje, kur dalyvavo su Liberalų sąjūdžio pirmininke Viktorija Čmilytė-Nielsen bei partijos kolega Simonu Gentvilu, sakė E.Rudelienė.

Dauguma galvojo, kad A.Guoga bus antrame ture, o paaiškėjo, kad jį aplenkė Kęstutis Vilkauskas. Aš sakyčiau, gerai, kad gyventojai pasirinko vietinius politikus, o ne atėjusius iš šono.

Ji neslėpė, kad tikėjosi klausimo apie tai, ar neapgauna savo rinkėjų, patikėjusių jai vadovauti Trakų savivaldybei pernai pavasarį vykusiuose tiesioginiuose merų rinkimuose. Esą tai ta tema, kuri nuolat eskaluota ir rinkimų kampanijos metu.

„Rinkiminės kampanijos metu buvo daug kalbama apie tai, kad esu tiesiogiai išrinkta merė, eskaluojama šita tema. Tiesiog mere jau esu šešeri metai ir kiekvienas politikas, kiekviena partija siekia laimėjimų ir šiuo atveju nepalieku rinkėjų likimo valiai. Liberalų frakcija yra pati didžiausia taryboje, tikrai bus tęsiami darbai, kurie yra pažadėti, kurie yra pradėti ir dar daugiau – tikiuosi, kad ir liberalą merą ateityje Trakai turės“, – kalbėjo E.Rudelienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Rudelienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Rudelienė

E.Rudelienė užėmė aukštą vietą ir Liberalų sąjūdžio sąraše – buvo penkta, tačiau, pirminiais duomenimis, po reitingavimo smuktelėjo į dešimtą.

Liberalų sąjūdžio sąraše į Seimą pretendavo ir Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis. Vienmandatėje apygardoje jis nekandidatavo, tačiau ir sąraše didelių laimėjimų nepasiekė: buvęs 18-oje vietoje po reitingavimo nusmuko į 24.

Merams nėra kada dalyvauti

Antras rinkimuose dalyvavęs meras yra Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščioniams demokratams (TS-LKD) atstovaujantis A.Čepononis. Vienmandatėje Radviliškio–Tytuvėnų apygardoje jis pirmauja po pirmojo turo labai solidžiai – už Radviliškio rajono merą balsavo kiek daugiau nei 30 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Antras liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Seimo narys Aurimas Gaidžiūnas, savo balsus už jį atidavė kiek daugiau nei 14 proc. rinkėjų šioje apygardoje.

A.Čepononis labai girtis pirmojo turo rezultatais nebuvo linkęs, esą rezultatas toks, kokį žmonės nori matyti, bet čia tik pradžia – džiaugtis bus galima, jeigu bus kuo, po antrojo turo. „Žmonių nuotaikos tiesiog parodys antrame ture“, – sakė meras.

Ar galėtų žmogus kitaip dalyvauti Seimo rinkimuose, jei esi meras, vicemeras, administracijos direktorius, kurį renka ar pasiūlo.

Klausimas apie tai, kad paliktų mero pareigas, jeigu antrame ture laimės Seimo rinkimus, A.Čepononiui irgi nebuvo netikėtas. Jis sako vien pirmadienį apie tai kalbėjęs ne kartą, tačiau turįs tvirtą poziciją.

„Žmogus turi laisvę, mes esame demokratinė valstybė. Ar galėtų žmogus kitaip dalyvauti Seimo rinkimuose, jei esi meras, vicemeras, administracijos direktorius, kurį renka ar pasiūlo. Tiesiog tai yra situacija, pas mus sudėstyta. Aš visąlaik sakiau, kad turėtų būti rinkimų vienu metu daug daugiau – ir valstybei būtų mažesnė našta. O jei nedalyvautų Seimo rinkimuose meru išrinktų Antanas, Jonas ar nesvarbu kas, tai tu niekada negalėtum dalyvauti.

Aš sakiau savo oponentams, kurie kėlė šį klausimą, kad jeigu norime, kad tai būtų tikrai mažesnė našta valstybei, palaikykime tą kandidatą, kuris yra išrinktas meru, kad nereikėtų antro turo, o antro turo pinigus galima būtų panaudoti mero rinkimuose. Yra išeičių“, – pusiau juokais tikino A.Čepononis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigutis Obelevičius (kairėje), Antanas Čepononis (dešinėje)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigutis Obelevičius (kairėje), Antanas Čepononis (dešinėje)

Įvardijo galimą įpėdinę

Jis sakė manąs, kad puikia jo įpėdine Radviliškio rajono mero poste galėtų tapti dabartinė administracijos direktorė Jolanta Margaitienė. Ji savo karjerą pradėjo nuo Radviliškio rajono tarybos sekretorės, vėliau buvo Personalo skyriaus specialistė, vedėja, o dabar jau trečią kadenciją vadovauja administracijai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas

Pirmajame ture vienmandatėse apygardose išrinkti trys Seimo nariai – Antakalnio apygardoje visus konkurentus nušlavė Ingrida Šimonytė, Medininkų apygardoje perrinktas Česlavas Olševskis, o Šalčininkų–Vilniaus apygardoje pirmą kartą išrinkta Šalčininkų rajono mero pavaduotoja Beata Petkevič.

Į antrą rinkimų turą Pašilaičių apygardoje pateko ir Vilniaus vicemeras, Laisvės partijos narys Vytautas Mitalas.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks po dviejų savaičių, spalio 25 dieną. Į jį pateko 54 TS-LKD kandidatai, 32 Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos, po 12 Laisvės partijos ir Lietuvos socialdemokratų partijos, devyni Liberalų sąjūdžio, keturi „socialdarbiečių“, šeši save išsikėlę, po du Darbo partijos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, po vieną Lietuvos žaliųjų partijos, partijos „Laisvė ir teisingumas“ bei Centro partijos-Tautininkų kandidatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius