-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 14 /14:42

Į globos ir slaugos namus „Senevita“ koronavirusą galėjo atvežti maisto tiekėjas, jo būklė prasta, tirs 350 žmonių

Antradienį ryte Nemenčinėje veikiančiuose globos ir slaugos namuose „Senevita“ vyko administracijos, Vilniaus rajono savivaldybės atstovų ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pasitarimas. Nepaisant to, kad „Senevitos“ vadovas Petras Jurgilas grėsmę, kad koronavirusas galėjo pasklisti, vertina kaip gana menką, nutarta skubiai atlikti tyrimus visiems globos namų darbuotojams ir gyventojams.
Globos ir slaugos namai „Senevita“
Globos ir slaugos namai „Senevita“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį buvo paskelbta, kad COVID-19 susirgo vienas slaugos ir globos namų darbuotojas.

Tuomet Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovo Rolanda Lingienė situaciją vertino kaip labai rimtą.

„Ten globojami senukai. Į tokias vietas patekęs virusas iš jų nebeišeina ir tokie dalykai dažnai pakeičia visą šalies statistiką, kam tai – statistika, o kam tai – tragedijos“, – BNS pirmadienį sakė R.Lingienė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga situaciją taip pat vertino kaip sudėtingą, tačiau jis kartojo, kad tyrimus galima atlikti visiems norintiems, galima ir daugiau darbuotojų ištirti, kurie neturi jokių simptomų.

„Matyt, tokia rekomendacija ir bus iš NVSC“, – sakė jis, kalbėdamas apie siuvyklos „Vilnika“ darbuotojus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, koronavirusu užsikrėtęs „Senevitos“ darbuotojas yra Nemenčinėje esančios siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojos, kuriai taip pat nustatytas koronavirusas, giminaitis. Išvis siuvimo įmonėje jau patvirtinta 16 COVID-19 atvejų.

Veždavo maistą, su globotiniais nekontaktavo

„Senevitos“ direktorius P.Jurgilas antradienį 15min tvirtino, kad situacija nėra tokia grėsminga, mat COVID-19 nustatyta darbuotojui, kuris į globos namus atveža maistą, tačiau pats prie globojamųjų nesiartina.

„Menkas čia kontaktas, minimalus, nes jis su gyventojais neturi ryšio. Jis vežioja maistą. Tai čia techninis darbuotojas. Realaus kontakto su įstaigos vidum neturėjo. Atveždavo maistą ir palikdavo lauke, taigi yra tik teorinė kontakto galimybė“, – aiškino slaugos namų vadovas.

Tiesa, saugantis, vis tiek saviizoliacijai buvo išsiųsti trylika darbuotojų.

„Pagal viską – nėra ryšio ir su darbuotojais. Jis atneša dėžes, padeda ir išeina. Praktiškai ir su darbuotojais tiesioginio ryšio nenustatėme, yra tokie teoriniai ryšiai – gal ėjo pro šalį ir penkias minutes žiūrėjo į akis. Tokių išskaičiavome trylika ir juos pasiuntėme į saviizoliaciją“, – teigė P.Jurgilas.

Šie darbuotojai bus tiriami tik pabaigę keturiolikos dienų saviizoliacijos laikotarpį.

Praktiškai ir su darbuotojais tiesioginio ryšio nenustatėme, yra tokie teoriniai ryšiai – gal ėjo pro šalį ir penkias minutes žiūrėjo į akis.

Tirs visus – ir darbuotojus, ir globotinius

Naujų atvejų globos namuose, pasak P.Jurgilo, kol kas nepaaiškėjo, niekas nepasijuto prasčiau.

„Niekas nepasikeitė, kaip buvo vienas kontaktinis užsikrėtęs nuo siuvyklos židinio, taip ir situacija savaitę nesikeičia“, – teigė P.Jurgilas.

Anot jo, paskutinį kartą žmogus, kuriam nustatytas COVID-19, darbe buvo antradienį. Tuomet žmogus esą dar buvo sveikas, nejuto jokių simptomų.

„Kol patvirtino, kol ką, tai oficialus pranešimas buvo sekmadienį, bet mes žinojome jau trečiadienį vakare, kad yra problema, bet ji buvo nepatvirtinta, testas buvo patvirtintas penktadienį, šeštadienį jį išvežė į ligoninę“, – pasakojo „Senevitos“ vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Globos ir slaugos namai „Senevita“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Globos ir slaugos namai „Senevita“

Anot jo, antradienį susitikime su savivaldybės administracijos direktoriumi ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais nutarta koronaviruso tyrimus atlikti visiems globos namų darbuotojams ir gyventojams.

„Per dvi tris dienas padarysime. Toks pasiūlymas buvo iš NVSC. Aš prašiau, kad nors darbuotojus, bet pasiūlė, kad viską. Turėsime pakankamai didelės apimties tyrimą – apie 350 žmonių (150 darbuotojų ir apie 200 globotinių). Toks pirmas gal bus atvejis“, – teigė direktorius.

„Senevita“ turi ir padalinį Balžio gatvėje, kur šiuo metu gyvena 47 žmonės, tačiau ten maistą veža kitas darbuotojas, kitu automobiliu, todėl kol kas padalinio gyventojai gali būti ramūs. Jie nebus ir tiriami.

„Aišku, viskas gali keistis. Niekas neapsaugotas. Mes dabar pakankamai intensyviai dirbame su kontaktiniais, gali išaiškėti naujų dalykų kiekvieną dieną. Tų susirgimų naujų atsiranda ir siuvykloje. Vėl aiškinsimės, ar jie neturėjo kontakto su mūsų įstaiga“, – kalbėjo P.Jurgilas.

Užsikrėtusiojo darbuotojo būklė, pasak „Senevitos“ direktoriaus, kelia nerimą.

Žmogus šeštadienį buvo išvežtas į ligoninę. „Yra temperatūra, plaučiuose lyg skysčiai kaupiasi, būklė, kiek mane informavo, sunkoka“, – teigė P.Jurgilas.

Koronaviruso židinys Nemenčinėje kelia nerimą epidemiologams. Aiškėja, kad virusas pasklido siuvimo įmonėje „Vilnika“. Kaip 15min teigė įmonės vadovas, antradienį įmonėje nustatyta jau 16 COVID-19 atvejų. Tiesa, jis nėra patenkintas NVSC darbu, nes siuvyklos darbuotojams tyrimai neorganizuojami, jais tenka rūpintis patiems. Plačiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius