-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 02 /11:42

Į Iraką iš Vilniaus išskraidinti 98 savanoriškai grįžti sutikę migrantai

Sekmadienį ryte iš Vilniaus oro uosto pakilo lėktuvas, kuriuo į Iraką pargabenami beveik šimtas migrantų, į Lietuvą neteisėtai patekusių iš Baltarusijos. Visi jie į gimtąją šalį sutiko sugrįžti savanoriškai, pasinaudoję Vyriausybės taikoma tūkstančio eurų išmoka ir nemokamu skrydžiu.

Apie šį skrydį pirmieji pranešė portalas lrt.lt. Bendrą operaciją antrąją 2022-ųjų dieną surengė Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Vidaus reikalų ministerija ir Vilniaus oro uostas.

Oro uosto atstovas spaudai Marius Zelenius LRT radijui patvirtino, kad skrydis įvyko, tačiau detalesnės informacijos nesuteikė.

„Jie išskraidinami specialiuoju reisu, daugiau negaliu pateikti jokių komentarų“, – teigė M.Zelenius

Kiek prieš vidurdienį šią informaciją patvirtino ir Vidaus reikalų ministerija. Jos teigimu, tai – pirmasis toks užsakomasis skrydis iš Lietuvos, skirtas į kilmės šalį grįžtantiems neteisėtai Lietuvos sieną kirtusiems asmenims.

Flightradar nuotr./Iš Vilniaus į Iraką migrantus skraidinantis lėktuvas
Flightradar nuotr./Iš Vilniaus į Iraką migrantus skraidinantis lėktuvas

„Nuo pat migracijos krizės pradžios itin glaudžiai dirbame su partneriais Europos Sąjungoje (ES), palaikome nuolatinį ryšį su Irako Vyriausybe ir jai esame dėkingi už konstruktyvų bendradarbiavimą, išduodant dokumentus norintiems grįžti Irako piliečiams. Šie žmonės tapo nedemokratinio Baltarusijos režimo apgaulės aukomis. Suprantame, kad neteisėtos migracijos srautas bet kada vėl gali įsisiūbuoti, todėl kartu su partneriais ES dedame visas pastangas, kad neteisėtos migracijos kelias į Europą būtų uždarytas“, – pranešime cituojamas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mums pavyko pristabdyti neteisėtą migraciją, o neteisėtai į Lietuvą ir ES patekę užsieniečiai privalo būti grąžinami į savo kilmės šalis. Turime dėti visas pastangas ir skatinti migrantus savanoriškai grįžti. Sprendimas tris kartus padidinti valstybės išmoką panorusiems grįžti migrantams pasiteisino ir šiandien jau turime rezultatą“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Kaip pabrėžė ministerija, Lietuva aktyviai dirba su Irako Vyriausybe, nes šios valstybės piliečiai sudaro daugumą neteisėtai į Lietuvą atvykusių asmenų. Lietuvoje įvykdytos jau keturios Irako konsulinės misijos, jų metu konsulai padėjo norintiems grįžti irakiečiams susitvarkyti kelionės dokumentus.

Kiek po aštuntos valandos ryto iš Vilniaus pakilęs lėktuvas apie 13 valandą turėtų nusileisti Irako sostinėje Bagdade, kur išlips dalis migrantų. Vėliau lėktuvas turėtų skristi į Kurdistano regione esantį Erbilį ir ten išlaipinti likusius užsieniečius.

Pasak portalo, pirmasis autobusas su migrantais į oro uosto VIP zoną atvyko apie šeštą valandą ryto. Savanoriškai iš Lietuvos išvykti sutikę migrantai atgabenti iš Pabradės, Kybartų ir Medininkų užsieniečių registracijos centrų. Anot VRM, dalis užsieniečių taip pat gyveno ir Ruklos Pabėgėlių priėmimo centre.

Lrt.lt teigimu, lėktuvu skristi planavo apie pusantro šimto migrantų, tačiau dalis jų atsisakė planų ir nusprendė likti Lietuvoje.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Absoliuti dauguma jų į šalį pateko iki rugpjūčio mėnesio, kai pasieniečiams suteikta teisė grąžinti migrantus atgal į Baltarusiją.

Nuo rugpjūčio pradžios pasieniečiai apgręžė daugiau nei 8 tūkst. migrantų, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Iki sausio vidurio Lietuvos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Iš Lietuvos į kilmės šalis jau sugrįžo 537 migrantai, 482 iš jų – savanoriškai.

Migrantų stovyklose Lietuvoje šiuo metu yra 3 166 užsieniečiai, iki sausio 20 dienos visiems norintiems sugrįžti į gimtąsias šalis Lietuva įsipareigojo sumokėti tūkstantį eurų ir suorganizuoti kelionę.

VRM teigimu, didžioji šių išmokų dalis finansuojama iš Europos Komisijos Lietuvai suteiktos paramos migracijos krizei suvaldyti. Vieno migranto išlaikymas Lietuvai per metus kainuoja 11 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius