Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 29 /20:15

Į kovą dėl Kauno konservatoriai siunčia Seimo narį Vytautą Juozapaitį: žada kitokį Kauną

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ketvirtadienį atskleidė dar vieną kandidatą į didžiųjų miestų merus. Jeigu sostinėje keliamas dabartinis vicemeras Valdas Benkunskas, tai Kaune konservatoriai pasirinko kitokią taktiką ir į kovą dėl antro pagal dydį šalies miesto siunčia operos solistą, Seimo narį Vytautą Juozapaitį, kuris negailėjo kritikos dabartiniam miesto merui.
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Nuoširdžiai dėkodamas už parodytą išskirtinį dėmesį mano kandidatūrai (...), sąmoningai suvokdamas savo atsakomybę ir avansu suteiktą pasitikėjimą, pripažįstu ir oficialiai pranešu, kad priimu šį iššūkį ir su ypatinga pagarba mūsų sueigos bendruomenei ir visam Kaunui“, – specialioje Kauno sueigos konferencijoje sakė V.Juozapaitis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vytautas Juozapaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vytautas Juozapaitis

Jis priminė, kad Kaune nesąs svetimšalis, kadangi 1989 metais Kauno muzikiniame teatre pradėjo savo profesinę, kūrybinę veiklą. Be to, jis išrinktas į Seimą būtent vienoje Kauno vienmandačių apygardų.

„Kauno gyvenimą ne iš nuogirdų, o betarpiškai jį gyvendamas pažįstu kur kas geriau nei to norėtų dabartinis miesto vadovas, kuris, švelniai tariant, neretai veikia iš uždarosios akcinės bendrovės savininko pozicijų, kas iš esmės skiriasi nuo politiko, tai yra mero pareigų, aiškiai ir nedviprasmiškai reglamentuotų Lietuvos įstatymų“, – Visvaldui Matijošaičiui įgėlė konservatorių kandidatas.

Pasak V.Juozapaičio, Kaunas vertas, kad jame būtų išguitos korupcijos, nepotizmo, melo ir nežaboto chamizmo sąvokos.

9Esu tikras, kad Kaunas, visais laikais savo pavyzdžiu Lietuvą kvietęs į kovą už laisvę, yra vertas ne tik Europos kultūros, bet ir 6viesos bei sąžinės sostinės vardo. Miesto, kuriame būtų išguitos tokios sąvokos, kaip korupcija, nepotizmas, melas ir, kas labiausiai krenta į akis ir ausis – nežabotas chamizmas, palydimas niekinančio elgesio su gyventojais ir šlykščiais keiksmažodžiais, primenančiais gal ir nematomą, bet itin skaudžiai juntamą ryšį su iš rytų nešama antikultūra, niekaip nederančia su vakarietiška civilizacija ir tikrosiomis, neapsimestinėmis krikščioniškomis vertybėmis“, – kalbėjo konservatorius

„Na, o įžūlumo ir cinizmo viršūnė – Kauno sąsajos su Lietuvos Seimo pripažinta terorizmą remiančia ir tautos genocidą Ukrainoje vykdančia Rusija. Taip, aš nesuklydau, sakydamas Kauno sąsajos, nes meras, susitapatinęs save su antruoju pagal dydį NATO ir Europos Sąjungos valstybės – narės miestu, visą Kauno bendruomenę pavertė įkaitais situacijos, kurioje kyla abejonė, ar jis yra laisvas priimti sprendimą: atsikratyti sąsajų su mirtį sėjančia valstybe bei pasitraukti iš politikos ir drauge su šeimos nariais užsiimti verslu, garbingai konkuruojant su kitais, ne mažiau dėmesio ir pagarbos vertais Kauno ir Lietuvos verslininkais“, – pridūrė jis.

Jis taip pat kvietė miestiečius „nepasiduoti senai ir apipelijusiai mero dainelei apie baimę keliantį konservatorių sugrįžimą“.

„Taip, suprantu, kad dabartinis meras mūsų partijos bijo kaip velnias kryžiaus, bet skubu nuraminti tiek jį, tiek jo aplinkos žmones – jokio keršto, ar raganų medžioklės mūsų mintyse nėra. Atvirkščiai, skirtingai nuo dabartinės Kauno valdančiosios daugumos ir jos lyderio, atvirai niekinančio ir žeminančio oponentus, kviečiu vienybės ir santalkos visus, kuriems kauniečiai patikės savo balsus. Tik bendras darbas Kauno ir tėvynės labui yra prasmingas, skirtingai nuo pastangų aptarnauti labai ribotą naudos gavėjų ratą“, – teigė V.Juozapaitis.

Parlamentaras, be kita ko, sakė esantis įsitikinęs, kad 10 metų patirtis politikoje yra privalumas siekiant Kauno vadovo pareigų.

„Be jokios abejonės, šiam tikslui pasiekti subursime veržlią, kompetentingą, svarbiausia, sąžiningą komandą ir kandidatų į Kauno miesto tarybą sąrašą, į kurį kviesime ne tik TS-LKD narius, bet ir Kauno bendruomenei gerai žinomus savo srities profesionalus: medikus, verslininkus, aukštųjų mokyklų profesūrą, akademinį jaunimą, kultūros žmones, darbininkus – visus, kurie pasiryžę savo energija, darbu ir žiniomis stiprinti Kauno miesto autoritetą, kelti čia gyvenančių žmonių motyvaciją būti aktyviais bendruomenės nariais, o taip pat ieškoti sutarimo su visomis politinių organizacijų ir piliečių komitetų atstovais idant būtų pasiektas visų mūsų tikslas – klestintis Kaunas, miestas, kuriame svarbiausias dėmesys skiriamas ne tik gatvėms ir šaligatviams, bet, visų pirma, žmonėms, be kurių visos pastangos būtų beprasmės“, – žadėjo būsimas kandidatas.

Kauno konservatoriai taip pat svarstė švietimo ir finansų ministrių Jurgitos Šiugždinienės ir Gintarės Skaistės bei TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybėje seniūno Pauliaus Lukševičiaus kandidatūras.

Visi trys savo kandidatūras atsiėmė.

„Kaune turime ne pačių smagiausių dalykų“

Konferencijos pradžioje į susirinkusiuosius kreipęsis partijos pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis svarstė, kad daugelyje savivaldybių galima iškart pradėti nuo gerų darbų, svajonių, tačiau Kaune situacija kitokia.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Deja, Kaune šiandien turime ne pačių smagiausių dalykų (...) Tvarkingesnės gatvės ir gal šiek tiek daugiau tvarkos mieste turėjo labai nemažą kainą ir ji skaičiuojama ne tik finansais, ji taip pat skaičiuojama prarastu skaidrumu ir tą kainą mokame mes “, – sakė G.Landsbergis.

„Tie skandalai, kurie velkasi iš paskos, nėra tik antraštės, tai yra miesto praradimai“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė besitikintis, kad rinkėjai įvertins dabartinio meto V.Matijošaičio verslo ryšius Rusijoje.

Vis dėlto, G.Landsbergis sakė, kad nepaisant šitų dalykų, „turime žiūrėti ir į svajones“.

„Aš žinau, kokio Kauno aš noriu, koks yra mano svajonių miestas, nes miestas nėra tik cementas, asfaltas ir pastatai. Miesto dvasia yra kur kas daugiau“, – kalbėjo TS-LKD lyderis.

Jis Kaunui linkėjo sekti Milano pavyzdžiu, turinčiu savo identitetą, nepaisant to, kad sostinė yra Romoje.

„Miestas, kuris sugebėjo įtvirtinti savo individualumą šalyje, kurioje tai padaryti, atrodytų, labai sudėtinga, turint tokius konkurentus kaip Roma. Mane tas įkvepia palinkėti to paties Kaunui“, – pasakojo G.Landsbergis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milanas

Jis teigė, kad būsimas kandidatas turėtų padėti atsiskleisti Kauno dvasiai.

V.Matijošaičio sprendimo vis dar nėra

V.Juozapaičio galimybes realiai pakovoti dėl Kauno mero pareigų kol kas vertinti sudėtinga, kadangi ne visi kandidatai aiškūs, o sprendimo dar nėra paskelbęs ir dabartinis miesto vadovas Visvaldas Matijošaitis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ baseino atidarymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ baseino atidarymas

Nepaisant pastarųjų skandalų dėl V.Matijošaičio verslo Rusijoje, būtent jis greičiausiai būtų absoliutus favoritas kovoje dėl Kauno mero posto.

Dvi kadencijai Kaunui vadovaujantis V.Matijošaitis anksčiau rugsėjį teigė jaučiantis žmonių palaikymą, tačiau išsakė ir nuogąstavimų dėl „rinkimų taisyklių“.

Kol kas potencialių kandidatų į Kauno merus įvardijama nedaug.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ žada kelti Gintauto Labanausko kandidatūrą, „valstiečiai“ rinkimuose greičiausiai siūlys Seimo narį buvusį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

Prireiktų Seimo rinkimų

58-erių politikas 2020 metais į Seimą išrinktas Kauno Aleksoto-Vilijampolės vienmandatėje apygardoje.

Tai reiškia, kad jeigu V.Juozapaitis taptų Kauno meru, prireiktų naujų rinkimų į Seimą šioje apygardoje.

Parlamente V.Juozapaitis dirba nuo 2012 metų, anksčiau jis dirbo operos solistu Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, dėstytoju – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Vilniaus kolegijoje.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Juozapaitis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Juozapaitis

Konservatorių partijai jis priklauso nuo 2013 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius