-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 28

Į Lietuvą neįleisti veikėjai iš Latvijos džiaugiasi sraunia Kremliaus pinigų upe

Lietuvos sprendimas į šalį neįleisti Latvijos piliečių Aleksandro Kuzmino ir Josefo Koreno plačiai skamba Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje. Lietuvai skrieja kaltinimai fašizmu, žinoma, nutylint apie šių veikėjų finansines sąsajas su Kremliumi.
Josifas Korenas ir Aleksandras Kuzminas
Josifas Korenas ir Aleksandras Kuzminas / Re:Baltica/Mistrus Media nuotr.

Kartu su Latvijoje veikiančiu tiriamosios žurnalistikos centru „Re:Baltica“ 15min.lt atskleidžia, kas iš tikrųjų stovi už šių veikėjų.

Važiavo į konferenciją apie „etninį nacionalizmą“

Priežasčių neįsileisti J.Koreno Lietuva turi daugiau negu vieną. Prokremliškos organizacijos „Latvija be nacizmo“ lyderis pasižymėjo ne tik viešais kaltinimais Lietuvai dėl menamo fašizmo propagavimo, bet ir parama Algirdui Paleckiui, kai šis buvo teisiamas dėl pasisakymų, kad Sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“. Kartu su A.Paleckiu, J.Korenas yra Prancūzijoje registruotos prokremliškos organizacijos „Pasaulis be nacizmo“ prezidiume.

O štai A.Kuzminas – kur kas margesnė asmenybė. Šis Latvijos pilietis yra nevienareikšmiškai vertinamos Latvijos europarlamentarės Tatjanos Ždanok padėjėjas, o į Lietuvą siekė įvažiuoti kaip organizacijos „Latvijos žmogaus teisių komitetas“ atstovas.

Vizito tikslas – dalyvavimas Klaipėdoje rengtoje konferencijoje apie „etninį nacionalizmą“.

Tikrieji maitintojai – iš Kremliaus

Žinią apie A.Kuzmino neįleidimą į Lietuvą žaibiškai retransliavo neseniai įsteigta Kremliaus propagandos tarnyba „Sputnik“ bei atitinkamą reputaciją turintis portalas rubaltic.ru, kurį „Sputnik“ oriai vadina „analitiniu“.

„Sputnik“ mėgina rodyti, esą Lietuva apsikvailino, mat A.Kuzmino atstovaujamas „Latvijos žmogaus teisių komitetas“ yra „praeityje gavęs finansavimą iš JAV vyriausybės agentūros USAID ir JAV vyriausybės finansuojamos organizacijos „Freedom House“.

Gal ir tiesa, tačiau Kremliui lojali žiniasklaida nutyli apie tai, iš kieno rankos „Latvijos žmogaus teisių komitetas“ minta pastaruoju metu.

„Re:Baltica“ turimos „Latvijos žmogaus teisių fondo“ finansinės ataskaitos aiškiai ir nedviprasmiškai parodo, iš ko gyvena ši organizacija.

Ataskaitoje už 2014 metus nurodoma, kad pernai ši organizacija gavo daugiau kaip 94 tūkst. eurų paramos lėšų.

Beveik visa ši suma – iš Kremliaus išlaikomo Užsienyje gyvenančių Rusijos tėvynainių teisių gynimo ir paramos fondo („Pravfond“).

94 tūkst. eurų – tokią sumą Latvijos organizacijai Kremliaus išlaikomas „Pravfond“ skyrė praėjusiais metais. 

Analogiška situacija – ir Latvijos organizacijos ataskaitoje už 2013 metus. Ten nurodoma, kad per metus įstaiga gavo daugiau kaip 69 tūkst. latų aukų. Skaičiuojant senosiomis abiejų Baltijos šalių valiutomis – apie 340 tūkst. litų.

Ir vėl – beveik viskas iš „Pravfond“: nurodoma, jog ši Maskvoje veikianti institucija „Latvijos žmogaus teisių komitetui“ skyrė 69,087 tūkst. latų.

Kitas 15min.lt ir tiriamosios žurnalistikos centro „Re:Baltica“ atliktas tyrimas parodė, kad Rusijos minkštosios galios įrankiu „Pravfond“ yra numegztas ištisas tinklas Baltijos šalyse. Vien Lietuvoje šis su V.Putino aplinka siejamas fondas remia mažiausiai tris organizacijas. Apie tai išsamiau skaitykite čia.

Lietuvą išvadino fašistine valstybe

„Sputnik“ publikacijoje apie Latvijos piliečių neįleidimą į Lietuvą cituoja Klaipėdos tarybos narį Viačeslavą Titovą. Jis Lietuvą prilygina fašistinei valstybei.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Atvirą laišką prezidentei pasirašė ir tarybos narys Viačeslavas Titovas.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Viačeslavas Titovas

„Jei prieš fašizmą ir nacizmą kovojantys žmonės deportuojami iš šalies, tada ši valstybė yra fašistinė“, – publikacijoje teigia V.Titovas.

Klaipėdietis 15min.lt tvirtino, kad žada kreiptis į vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį.

„Kaip tik dabar sėdžiu ir rašau ministrui prašymą paaiškinti, kodėl tie žmonės buvo neįleisti. Jie yra užsienyje gerbiami žmogaus teisių gynėjai, istorikai, kovotojai su fašizmu, kodėl Lietuva jų nenori įleisti?“ – kalbėjo V.Titovas.

Jis neatsakė į klausimą, ar žino, kad A.Kuzmino atstovaujama organizacija gavo solidžią paramą iš Kremliaus „Pravfond“.

„Prie ko čia Kremlius? Gal jau užteks visur matyti priešus? – tarsi retoriškai klausė V.Titovas, išgirdęs klausimą apie „Pravfond“ finansavimą. – Tie žmonės atvyko į forumą kalbėti apie taiką, o ne – mes vis tiek ieškome priešų.“

S.Skvernelis: pasieniečiai pasielgė teisingai

Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis 15min.lt teigė nematantis pagrindo aiškintis dėl pasieniečių sprendimo neįleisti į šalį dviejų Latvijos piliečių. 

„Kai gausiu raštą, atsakysiu. Kol kas laukiu“, – apie V.Titovo pretenzijas kalbėjo S.Skvernelis.

Išgirdęs, kokiomis sumomis „Pravfond“ remia „Latvijos žmogaus teisių komitetą“, ministras neslėpė, jog skaičiai daro įspūdį. Sykiu jis pažymėjo, jog J.Koreno ir A.Kuzmino į Lietuvą neįleidę pasieniečiai pasielgė taip, kaip ir turėjo pasielgti.

„Yra asmenų, kurie gali kelti grėsmę mūsų valstybės nacionaliniam saugumui, vadinamasis juodasis sąrašas. Jeigu asmenys dėl savo veiklos patenka į tą sąrašą, mes neaiškiname nei įtraukimo priežasčių, nei kitokių niuansų. Tiesiog tokiu būdu tas asmuo yra nepageidaujamas šalyje ir jis privalo būti išsiųstas. Tai ir padarė pasieniečiai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos įstatymais“, – reziumavo S.Skvernelis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Saulius Skvernelis neslepia, kad du Latvijos piliečiai yra Lietuvos „juodajame sąraše“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Saulius Skvernelis neslepia, kad du Latvijos piliečiai yra Lietuvos „juodajame sąraše“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius