Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03 /20:04

A.Veryga grąžino į pareigas Kauno klinikinės ligoninės vadovą, bet ministerijos išvadas vertins Vyriausybė

Į pareigas grąžintas Kauno klinikinės ligoninės vadovas profesorius Albinas Naudžiūnas, penktadienį BNS patvirtino pats vadovas. A.Naudžiūno nušalinimo reikalavusio premjero Sauliaus Skvernelio atstovas pareiškė, kad ministerijos išvadų pagrįstumą įvertins Vyriausybė.
Albinas Naudžiūnas
Albinas Naudžiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Aš gavau raštą, kad mano suspendavimas baigėsi. Jame buvo parašyta, kad aš nepadariau jokių pažeidimų. (...) Niekam aš priekaištų neturiu“, – sakė A.Naudžiūnas.

Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintame pranešime rašoma, kad tokį sprendimą penktadienį priėmė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susipažinęs su specialiai įvykiui Kauno klinikinėje ligoninėje ištirti suformuotos Komisijos išvada, kuriai pritarė.

Komisija, sudaryta iš SAM ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) atstovų, atlikusi tyrimą pateikė išvadą ir nurodė, kad taikyti drausminę atsakomybę A.Naudžiūnui nėra pagrindo ir kad įstaigos vadovas pažeidimų nepadarė.

„Komisija savo nuomonę grindė nagrinėtos situacijos aplinkybėmis, teisės aktų reikalavimais, pateiktais dokumentais, tarptautinių organizacijų rekomendacijomis. Taip pat Komisija nurodė, kad teigti, jog padaryti darbo pareigų pažeidimai ir vienkartiniai apsauginiai rūbai buvo pakartotinai naudoti vien tik iš žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės „Facebook" paskyroje paskelbtų nuotraukų, nėra pagrindo.

Be to, Komisijos išvadoje analizuojama ir užsienio šalių praktika. Pavyzdžiui, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras nurodo, kad esant staigiam koronaviruso (COVID-19) sergančių pacientų skaičiaus augimui ir trūkstant vienkartinių apsaugos priemonių, įstaigos turėtų apsvarstyti galimybes išplėsti izoliacinių (vienkartinių) chalatų naudojimą. Kitaip tariant, nėra draudžiama jau panaudotą apsauginių kombinezonų vidinį sluoksnį naudoti pakartotinai, žinoma, jei jais vilkint nebuvo lankyti šiuo virusu apsikrėtę pacientai, dezinfekuoti laikantis visų reikalavimų ir, prireikus, po atliktos aukšto lygio dezinfekcijos, juos naudoti, jei nutiktų taip, kad baigtųsi gydymo įstaigos rezervinės atsargos. Tokia praktika nesvetima ir užsienio šalyse“, – skelbiama ministerijos pranešime.

Informuojama, kad siekiant maksimaliai užtikrinti visus reikalavimus dėl sveikatos priežiūros darbuotojų saugumo, Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai pavesta atlikti išsamesnę analizę.

S.Skvernelis: išvada dėl situacijos Kauno klinikinėje ligoninėje formuoja naują praktiką

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad išvada dėl situacijos Kauno klinikinėje ligoninėje formuoja naują praktiką, bus prašoma ją pateikti Vyriausybei.

„Bus prašoma, kad Komisijos išvada būtų pateikta Vyriausybei bei Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai įvertinti. Panašu, kad Komisijos išvada formuoja naują praktiką, pasirodo, kad vienkartines priemones galima naudoti kiek tik nori kartų“, – BNS penktadienį premjero komentarą perdavė jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

„Puiku, jei Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai yra pilnai aprūpinti reikiamomis priemonėmis, tačiau keista tai, kad tiek premjeras asmeniškai, tiek, mūsų žiniomis, visuomenininkai, kurie teikia priemones įvairioms gydymo įstaigoms, iki šiol gauna skundus iš šitos ligoninės darbuotojų dėl netinkamo aprūpinimo“, – pridūrė jis.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad profesorius Albinas Naudžiūnas į ligoninės vadovo pareigas grąžinamas nuo pirmadienio.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga A. Naudžiūną nuo pareigų nušalino praėjusio penktadienio vakarą, po to, kai premjeras Saulius Skvernelis pasipiktino paviešintomis nuotraukomis, kur į maišelius supakuoti vienkartiniai, panaudoti medikų apsauginiai drabužiai.

Dėl jo veiksmų buvo pradėtas vidinis tyrimas.

Pasak T.Beržinsko, premjeras nesiekia Kauno klinikinės vadovo atleidimo.

„Tai nėra premjero ar kažkieno kito noras ką nors atleisti, anaiptol, noras yra vienintelis – užtikrinti pilną medikų aprūpinimą ir saugumą“, – sakė jis.

Kaip teigia SAM, Komisija, sudaryta iš SAM ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) atstovų, atlikusi tyrimą pateikė išvadą ir nurodė, kad taikyti drausminę atsakomybę A.Naudžiūnui nėra pagrindo ir kad įstaigos vadovas pažeidimų nepadarė.

Anot SAM, Komisija savo nuomonę grindė nagrinėtos situacijos aplinkybėmis, teisės aktų reikalavimais, pateiktais dokumentais, tarptautinių organizacijų rekomendacijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius