Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 12 /12:16

Po riaušių: P.Gražuliui, D.Kepenio lankytojams į Seimą be galimybių paso gresia nepatekti

Nors galimybių paso neturintys Seimo kanceliarijos darbuotojai į parlamento rūmus neįleidžiami, antradienį dešimtys mitingo dalyvių vaikštinėjo po Seimo rūmus, kaip pasakojama, bandė patekti į parlamentarų kabinetus ir tik maža dalis šių svečių dėvėjo kaukes. Seimo pirmininkės atstovė 15min paaiškino, kad jie kaukių dėvėti ir neprivalėjo – parlamento rūmuose jos tik rekomenduojamos. Tačiau svarstoma, kad į Seimą be galimybių paso nepatektų net ir Seimo nariai.
Protestuojantys prieš skiepus pateko ir į Seimo rūmus
Protestuojantys prieš skiepus pateko ir į Seimo rūmus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo penktadienio sugriežtinus tvarką, į Seimo rūmus įleidžiami tik pasiskiepiję, persirgę koronavirusu arba turintys neigiamą testą kanceliarijos darbuotojai.

Kitiems įėjimo į parlamentą kortelės buvo deaktyvuotos – jie turi dirbti iš namų.

Tačiau ši tvarka negalioja ne tik Seimo nariams, bet ir lankytojams.

Todėl antradienį po parlamento rūmus vaikščiojo maždaug septynios dešimtys asmenų, dalyvavusių mitinge prieš skiepus, tad, tikėtina, nesiskiepijusių.

Maža to, tik retas šių svečių dėvėjo kaukes, o kai kurie paprašyti jas užsidėti, bendravo ne itin maloniai.

Taisyklės idiotams ir debilams, o Lietuva – laisviems žmonėms.

„Taisyklės idiotams ir debilams, o Lietuva – laisviems žmonėms“, – 15min žurnalistei pareiškė vienas parlamento svečių. Kitas Seimo valgykloje paprašytas užsidėti kaukę klausė, ar žurnalistės skiepytos, o jei taip – tai ko joms bijoti.

Po Seimą vaikščiojo ir Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovai – jų pradžioje į antrąjį Seimo salės aukštą apsauga įleisti nenorėjo, tačiau pasakę, kad tai – ekskursija, svečiai į salę buvo įleisti.

15min apie antradienio parlamento svečius paklausta Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen atstovė spaudai Ilona Petrovė 15min paaiškino, kad Seimo kanclerio įsakymu patvirtinta tvarka taikoma tik jam pavaldiems kanceliarijos darbuotojams, taip pat – ir politinio pasitikėjimo.

„Pagal šiuo metu galiojantį Seimo valdybos sprendimą kaukes dėvėti Seimo rūmuose tik rekomenduojama“, – pabrėžė ji.

Seimo pirmininkės duomenimis, antradienį keli Seimo nariai išrašė iki 70 vienkartinių leidimų į Seimą mitingo, kuris vakare peraugo į riaušes, metu.

„Mano žiniomis, buvo išrašyta iki 70 leidimų, posėdžio metu žmonės vaikščiojo po koridorius, filmavo Seimo narių padėjėjus, laukė vienų ar kitų Seimo narių ar ministrų „rimtiems pokalbiams“ ar panašiai, mano akimis, tai trikdė darbą“, – po mitingo sakė V.Čmilytė-Nielsen, kurią cituoja BNS.

Planuoja smarkiai sugriežtinti tvarką

Ketvirtadienio rytą Seimo valdyboje virė diskusijos apie tai, kaip ateityje išvengti panašių dalykų.

Seimo pirmininkė kalbėjo, kad reaguojant į antradienio situaciją, tvarką reikia keisti.

Jos vertinimu, parlamentarai, išrašę daugybę leidimų patekti į Seimą, bet neprisiėmę atsakomybės už tai, ką tie žmonės parlamente veikia, tam tikra prasme šia teise piktnaudžiavo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Per ketverius metus mes tikrai turėjome prie Seimo ir degančias padangas, ir pilnus balkonus ugniagesių. Ta praktika per mitingus kviesti įvairiausius atstovus į Seimą – ji ne vakar ir ne užvakar atsirado“, – posėdyje kalbėjo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis, pritaręs, kad ribojimai patekti į parlamento rūmus įvairių renginių metu yra logiški.

Kaip ketvirtadienį pranešė valdybos narys Paulius Saudargas, valdyba suteikė įgaliojimus ir kancleriui, esant reikalui apriboti laikinų leidimų išrašymą patekimui į Seimą informavus Valdybą.

„Tokiu būdu atsiranda operatyvus instrumentas, vertinant įvairias situacijas ir grėsmes, sprendimą priimti greičiau. Nes antradienį Gražulis, Puidokas ir co visu gražumu pademonstravo, į ką gali išvirsti Seimo nario teisė išrašyti laikiną leidimą asmeniui patekti į Seimą“, – rašė jis.

Galimybių paso reikalavimas gali atsirasti ir Seimo nariams

Jo teigimu, diskusijoje dėl to, ar į Seimą be galimybių paso neįleisti ir parlamentarų, buvo padaryta pertrauka.

Paprašyta Seimo Teisės departamento išaiškinimo dėl Seimo narių neįleidimo be reikalingo dokumento į Seimo rūmus atitikimo Konstitucijai ir kitiems teisės aktams.

„Sprendimą priimsime rytojaus Valdybos posėdyje 12.00 val. Yra bendras sutarimas, kad tvarka turi galioti visiems bendra ir be galimybių paso į Seimą jokie asmenys nebūtų įleidžiami“, – feisbuke paskelbė jis.

Anot Seimo pirmininkės, valdyboje kilo diskusija dėl to, kokia apimtimi turėtų būti taikomas patekimas į Seimo rūmus siejant su galimybių pasu, be to, ar jis turėtų būti taip pat taikomas Seimo nariams, kieno sprendimu tai turėtų būti daroma – Seimo valdybos ar viso Seimo, ir nuo kada toks ribojimas galėtų būti taikomas.

„Rytoj valdyba dėl to apsispręs, tiek dėl paties patekimo į rūmus su galimybių pasu, tiek dėl termino nuo kada“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen, kurią cituoja BNS.

Per Seimo valdybos posėdį svarstyta, kad tokia tvarka galėtų būti įvedama nuo rugsėjo 13 dienos, kai įsigalioja Vyriausybės nutarimas, be galimybių paso ar neigiamo COVID-19 testo rezultato uždraudžiantis lankytis daugelyje viešų vietų – didesnių parduotuvių, viešojo maitinimo įstaigų ir t. t.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis

15min anksčiau rašė, kad tarp aršių vakcinos priešininkų yra Seimo nariai Petras Gražulis ir Dainius Kepenis. Tiesa, pakeitus tvarką, D.Kepenis į Seimą patektų, nes 15min prisipažino koronavirusu persirgęs.

Tuo metu P.Gražulis yra sakęs, kad nesiskiepys dėl protesto.

„Aš tik­rai skie­py­čiau­si, bet da­bar, kai yra tik vie­na tie­sa, vie­na nuo­mo­nė, kai nė­ra žo­džio lais­vės, nė­ra dis­ku­si­jų, aš ne­si­skie­py­siu dėl pro­tes­to. Kai jūs vi­si pa­si­skie­py­si­te, tai ma­nęs nie­kas ne­už­krės ir aš jū­sų neužkrėsiu“, – prieš kurį laiką kalbėjo P.Gražulis.

Tiesa, galimybių pasą galima gauti ne tik persirgus ar pasiskiepijus, bet ir atlikus testą. Jis nuo pirmadienio taps mokamu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius