-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14

Į Seimą grįžta siūlymas medžioklėje įteisinti naktinius taikiklius ir duslintuvus

Antradienį Seimo posėdžio metu „valstietis“ Jonas Jarutis turėtų stoti į tribūną ir pristatyti, kodėl medžioklėje siūlo įteisinti naktinius taikiklius ir duslintuvus. Tačiau nežinia, ar jis turės tokią progą – anksčiau parlamentarai šias pataisas iš darbotvarkės braukė.
Medžioklė
Medžioklė / „Scanpix“ nuotr.

Pastarąjį kartą siūlymai keisti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą turėjo būti aptarti lapkričio 14 dienos Seimo posėdyje, tačiau, opozicinės konservatorių frakcijos prašymu ir net dalies valdančiųjų balsais, klausimas iš darbotvarkės buvo išbrauktas.

Kelią pateikti pataisas užkirto kai kurie „valstiečiai“, frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariai, konservatoriai, visi posėdyje dalyvavę liberalai ir socialdemokratai.

Didesnį norą, kad pataisos visgi būtų pristatytos, parodė „socialdarbiečiai“. Dauguma Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų balsuodami susilaikė.

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas dėl naktinių taikiklių ir duslintuvų naudojimo registravo 16 Seimo narių. Anot jų, minėtas priemones reikėtų leisti naudoti medžiojant šernus ir taip bandant suvaldyti afrikinio kiaulių maro plėtrą.

Visgi parlamentarai sutinka – yra rizika, kad naktiniai taikikliai bus naudojami ne vien šernų, bet ir kitų gyvūnų medžioklei.

„Ši rizika gali būti sumažinta įvedant papildomas medžioklės teisinio reguliavimo priemones, pavyzdžiui, nustatyti sąlygą iš anksto deklaruoti el. būdu apie ketinimą naudoti tokius ginklų priedėlius konkrečioje medžioklėje, kas turėtų drausminti dėl didesnės aplinkos apsaugos kontrolės medžioklės metu tikimybės“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis

Vienas pataisų iniciatorių J.Jarutis 15min pasakojo besitikintis, kad antradienį pristatyti siūlymus dėl medžioklės pagaliau pavyks.

„Yra tam tikra problema šitoje srityje, aš ir 46 kiti [Seimo nariai] norime pristatyti, paaiškinti ir atsakyti į klausimus. Dabar mitų daug prikurta, kad čia visi viską šaudys – į kairę, į dešinę, o tas nėra tiesa. Norėtųsi tuos mitus paneigti ir paaiškinti. Mes neturėjom galimybės klausimo net pristatyti Seimo posėdžių salėje“, – apgailestavo politikas.

Teiraujantis, ar „valstiečių“ frakcija dabar turi vieningą poziciją dėl naktinių taikiklių ir duslintuvų naudojimo, J.Jarutis atsakė, kad ne, bet pridūrė bandęs kalbėti su kolegomis, aiškinęs motyvus.

„Jeigu [pataisos] nepraeis, nepraeis. Tikrai nepulsiu kryžiumi, nėra gyvenimo ar mirties klausimas. Tiesiog yra praktika kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Latvijoje, su tam tikromis išlygomis tos priemonės yra naudojamos“, – pažymėjo „valstietis“.

Skeptikų įsitikinimu, naktinių taikiklių ir duslintuvų medžioklėje naudoti nederėtų, nes tai neetiška, o šernų populiacija esą mažėja ir taikant įprastines priemones.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto 2018 metų duomenimis, tarp tautos atstovų – 34 medžiotojai. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius