-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 16 /15:43

Į Šiaulius atskridęs NATO pajėgų Europoje vadas Phillipas Breedlove’as atvežė saugumo garantijas

Lietuvos Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose lėktuvu nusileido vyriausiasis NATO ir Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų Europoje vadas generolas Phillipas Breedlove’as. Jis pasveikino šiuo metu čia oro policijos misiją atliekančius Italijos karius. J.Olekas po susitikimo priminė, kad NATO bazės Lietuvoje stiprinimas yra atsakas į Rusijos veiksmus – kad ši nedrįstų peržengti mūsų valstybės sienos.
Vyriausiasis NATO ir Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų Europoje vadas generolas Phillipas M.Breedlove’as.
Vyriausiasis NATO ir Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų Europoje vadas generolas Phillipas M.Breedlove’as. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Ačiū, kad esate čia, ačiū už tai, ką darote“, – sakė italų pilotams vyriausiasis NATO ir JAV pajėgų Europoje vadas generolas Ph.Breedlove’as.

Italijos kariai ir svečias apsikeitė suvenyrais ir kartu nusifotografavo prie naikintuvo „Eurofighter“.

Vėliau Ph.Breedlove’as už uždarų durų susitiko su Lietuvos krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

Svečias atvyko apžiūrėti aviacijos bazės infrastruktūros, susitikti su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, Lietuvos kariuomenės vadu generolu majoru Jonu Vytautu Žuku ir šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančiais Italijos ir Norvegijos kontingentų kariais.

Tai ne Rusijos, o mūsų atsakas

Krašto apsaugos ministras J.Olekas pakvietė svečią atvykti į NATO pajėgų integravimo vieneto atidarymą. Aptarė galimybę stiprinti oro gynybos bazę Lietuvoje. Taip pat – kurti vieningą Baltijos šalių gynybos sistemą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Olekas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Olekas. Visuomenei pristatytas sraigtasparnis „Dauphin“

Apie amerikiečių lėktuvų, pabūklų ir kitų priemonių, kurios gali būti dislokuotos Lietuvoje, skaičių ministras nekalbėjo ir nedetalizavo. Tik pabrėžė, kad svarbu sukurti visumą, kuri sukurtų didesnį mūsų šalies saugumą.

Tai ne Rusijos atsakas, o mūsų atsakas į Rusijos veiksmus.

Ministras J.Olekas karštai sureagavo į klausimą, jog į NATO pajėgų stiprinimą Rusija reaguoja taip pat didindama savo pajėgas. Ministras akcentavo, kad tai Lietuva ir NATO reaguoja į Rusijos veiksmus, o ne atvirkščiai.

„Nepasiduokite klaidinimui. Gruzija, Ukraina ir Moldova nieko nebuvo dislokavę. Šios valstybės, kurios nieko nedarė, buvo užpultos. Šios priemonės yra tam, kad Rusija sustotų. Aljansas yra pasirengęs mus apginti.

Tai ne Rusijos atsakas į mūsų veiksmus, o mūsų atsakas, į tai, kad Rusija nebandytų peržengti mūsų valstybės sienos“, – kalbėjo ministras.

Saugumo padėtis keičiasi

Po susitikimo su krašto apsaugos ministru Ph.Breedlove’as bendravo su žurnalistais prie Norvegijos naikintuvo „F-16“. Jis minėjo, kad šis lėktuvas jam kelia daug sentimentų, nes pats tokiu nemažai skraidė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Į Šiaulius atskridęs NATO pajėgų Europoje vadas Phillipas Breedlove’as atvežė saugumo garantijas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Į Šiaulius atskridęs NATO pajėgų Europoje vadas Phillipas Breedlove’as atvežė saugumo garantijas

Vadas savo kalboje minėjo, kad Europoje saugumo padėtis keičiasi, o pasekmės gali būti rimtos ir ilgalaikės.

Jei lėktuvas neidentifikuoja savęs, mes pasirengę jį perimti.

„Rytuose Rusija bando kardinaliai keisti žaidimo taisykles, kuriomis iki šiol buvo grindžiamas saugumas. Negalime būti tikri, ką būtent planuoja prezidentas Vladimiras Putinas, bet mes stebime ir bandome atspėti“, – sakė NATO vadas Europoje.

Ph.Breedlove’as akcentavo, kad Rusija stiprina savo karinius pajėgumus, kariuomenė modernizuojama. „Mes turime parodyti, kad mes esame pasirengę atgrasyti išpuolius“, – pabrėžė svečias.

Vadas patikino, kad tie kariai, kurie tarnauja čia, Šiaulių NATO bazėje, yra labai aiškus signalas visiems agresoriams: „Jei lėktuvas neidentifikuoja savęs, mes pasirengę jį perimti.“

Ph.Breedlove’as priminė, kad šiuo metu vyksta keturios NATO pajėgų pratybos. „Visa tai parodo NATO narių vienybę. Tose pratybose dalyvauja 15 tūkst. karių iš daugelio valstybių“, – priminė vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius