Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 17 /17:00

G.Nausėda: rinkimai būtų sąžiningesni, jei S.Skvernelis pasitrauktų iš premjero pareigų

Norą dalyvauti prezidento rinkimuose pareiškęs Saulius Skvernelis pats turėtų spręsti, ar trauktis iš premjero pareigų, teigia kitas pretendentas į prezidento postą ekonomistas Gitanas Nausėda. Jei S.Skvernelis tai padarytų, kandidato įsitikinimu, rinkimai būtų sąžiningesni.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai klausimas, į kurį jis turėtų atsakyti pats. Bet tam tikra prasme naudojimasis visu resursu, kurį suteikia premjero pareigos, turiu galvoje organizacinį, žiniasklaidos resursą, kadangi dėmesys žiniasklaidoje yra praktiškai garantuotas pačios premjero pozicijos, manau, kad sąžiningesni rinkimai būtų tuomet, jei premjeras trauktųsi iš savo pareigų“, – ketvirtadienį žurnalistus sukvietęs į Vilniaus universiteto Verslo mokyklą komentavo G.Nausėda.

G.Nausėda: mažiau etikečių vienas kitam

Jis sakė, kad S.Skvernelio sprendimas jo nenustebino.

„Tai buvo planuota, aš manau, ir paties premjero. Pagaliau ir kiti kampanijos dalyviai, manau, jau seniai žinojo apie tokį sprendimą. Ir manau, kad nuo to rinkimams bus tik geriau, nes ir pačios diskusijos įgis šiek tiek kitokį gylį ir kitokį plotį [...]“, – dėstė G.Nausėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jo manymu, vieta, tai yra, Rusnė, kurioje premjeras paskelbė apie savo norą, pasirinkta neatsitiktinai. Tiesa, plačiau šios temos G.Nausėda neplėtojo.

Ketvirtadienį S.Skvernelis, pranešdamas apie savo siekius, teigė, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė prezidento rinkimuose Seimo narė Ingrida Šimonytė bei pats G.Nausėda yra prezidentės įpėdiniai. Anot G.Nausėdos, „jeigu jis taip pasakė, tai reiškia, kad jis netiki savo rinkimų kampanijos sėkme“.

„Jeigu esi įpėdinis, reiškia, esi sekantis prezidentas po prezidentės D.Grybauskaitės. Turbūt vienu metu du įpėdiniai negali būti apskritai. Taip gamtoje nebūna, – šyptelėdamas kalbėjo G.Nausėda.

– Jeigu rimtai, nevertinsiu šitų dalykų. Dar kartą kartoju – mažiau etikečių vienas kitam, nes turbūt tas etiketes galime lipdyti iš visų pusių vieni kitiems. Daugiau kalbų apie rinkimų programas, apie tikslus, kalbėjimasis su žmonėmis, neapkalbėjimas konkurentų. Tada gegužės 12-ąją dieną matysim, kuriam iš mūsų geriausiai pasisekė.“

VIDEO: Saulius Skvernelis paskelbė dalyvausiantis prezidento rinkimuose

I.Šimonytė: buvo galima lažintis užstatant viską

TS-LKD kandidatė rinkimuose I.Šimonytė sakė, kad S.Skvernelio sprendimas siekti prezidento posto buvo tikėtas. Tiesa, dabar, kai į prezidentus pretenduoja premjero pareigas užimantis asmuo, anot jos, gali kilti klausimų dėl administracinių resursų panaudojimo.

„Nieko netikėto jis nepasakė, kad dalyvaus rinkimuose. Manau, kad buvo galima lažintis užstatant viską, ką turi arba turėsi kada nors gyvenime. Nesakysiu, kad tai mane kaip nors nustebino“, – 15min komentavo politikė.

Anot jos, svarstant apie premjero kandidatavimą į prezidentus, gali kilti klausimų dėl administracinių resursų panaudojimo rinkiminei kampanijai.

„Čia jau yra mokesčių mokėtojų pinigai, ne kampanijos pinigai, ir galimybė tuo naudotis, užimant tam tikras pareigas, klausimų turėtų kelti“, – aiškino I.Šimonytė.

Komentuodama S.Skvernelio mintį, kad ji bei G.Nausėda yra prezidentės D.Grybauskaitės įpėdiniai, I.Šimonytė teigė, kad premjerui vaidenasi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Ką aš galiu atsakyti ponui S.Skverneliui, kuris labai bijo prezidentės. Turbūt jam visur vaidenasi kažkokie prezidentės įpėdiniai. Jo retorika yra jo problemos“, – tikino Seimo narė.

Apie norą siekti prezidento posto premjeras S.Skvernelis pranešė ketvirtadienį viešėdamas Rusnėje. Rinkimuose dalyvauti jį esą labiausiai stumia tai, kad šiuo metu Lietuvai metama moneta, kurios abiejose pusėse esą yra tas pats – „galimai konservatorių partijos remiami kandidatai“.

„Atsakymas tikrai nėra paprastas, ypač šiuo metu, kada, mano galva, mano asmenine nuomone, iš esmės mums jau yra paskirti prezidentės įpėdiniai du, kurie nuolat šmėžuoja pirmuose puslapiuose, kurių aukščiausi reitingai, kurie vienas kitą jau skiria premjeru, nors kandidatuodami žmonės turėtų žinoti konstitucinius principus“, – aiškino S.Skvernelis.

Jis teigė, kad nesitrauks iš ministro pirminiko pareigų ir atmetė priekaištus, kad kampanijos metu naudosis tarnybine padėtimi, turimais administraciniais resursais.

Tiesa, jau ketvirtadienį vaizdo įrašą su S.Skvernelio kalba apie kandidatavimą žiniasklaidai išplatino Vyriausybės spaudos tarnyba.

S.Skvernelis nepasakė, ar rinkimuose dalyvaus kaip nepriklausomas kandidatas ar remiamas valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS).

R.Karbauskis: S.Skvernelis į rinkimus eis su LVŽS parama

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis 15min teigė apie premjero sprendimą nieko nežinojęs ir tikino, kad į rinkimus S.Skvernelis žengs su „valstiečių“ parama.

„Be abejonės eis kaip Valstiečių žaliųjų sąjungos iškeltas kandidatas. Aš manau, kad bet koks kitoks žingsnis būtų nesuvokiamas nei rinkėjams, nei jam pačiam, niekam kitam. Jis yra premjeras, kurį delegavo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, jis yra Seimo narys, kuris vedė Valstiečių-žaliųjų sąjungą, ir partija jį iškels, manau, suvažiavime, ir atitinkamai jis ir atstovaus mūsų politinę poziciją, arba politinę programą“, – dėstė politikas ir teigė esąs įsitikinęs, kad S.Skvernelis rinkimus laimės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Praktiškai suvažiavime turėtumėm patvirtinti žmogų, kuris taps Lietuvos prezidentu šių metų gegužės mėnesį“, – tikino R.Karbauskis.

Jis teigė nelabai įsivaizduojantis, „kas kitas iš kitų kandidatų, kurie pasiskelbę, galėtų juos laimėti“. Anot R.Karbauskio, už I.Šimonytę, kurie siejama su konservatoriais, rinkėjai balsuoti nenorės, o G.Nausėda, jo įsitikinimu, yra „katė maiše“, nes neturi politinės patirties.

R.Karbauskis tikino nematantis rizikos, kad S.Skvernelis Vyriausybės resursus naudos rinkiminei kampanijai.

„Suprantu, kad apie tai ir jūs, ir visi kiti šnekės kasdieną, atitinkamai, jeigu Saulius Skvernelis darbo metu imtų agituoti, tokiu atveju jūs jį visi pasmerksit, ir aš esu tikras, kad jis to nepdarys. Yra tam laikas po darbo, pasiėmus tam tikras atostogas [...]“, – dėstė politikas.

„Pats faktas jo buvimo kandidatu jau yra agitacija“, – pridūrė R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimai: Saulius Skvernelis pristatė visus LVŽS sąrašo narius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimai: Saulius Skvernelis pristatė visus LVŽS sąrašo narius

LVŽS savo kandidatą prezidento rinkimuose ketina tvirtinti kitą savaitgalį suvažiavime. S.Skvernelis – kol kas vienintelis partijos skyrių keliamas kandidatas.

S.Skvernelis, I.Šimonytė ir G.Nausėda yra prezidentinių reitingų lyderiai. Tiesa, gruodžio mėnesio „Vilmorus“ apklausos duomenimis, dėl mokytojų streiko premjero populiarumas smuko – palankiai vertinančių jo veiklą sumažėjo beveik 9 proc. punktais.

Dar neaišku, ar „socialdarbiečiai“ rems S.Skvernelio kandidatūrą

Ar paremti S.Skvernelio kandidatūrą rinkimuose svarstys LVŽS partneriai Socialdemokratų darbo partija, ketvirtadienį patvirtino partijos vadovas Gediminas Kirkilas.

„Teigiamai vertinu sprendimą, vasario 2 dieną paskelbsim savo sprendimą dėl paramos ministrui pirmininkui S. Skverneliui prezidento rinkimuose. Tikiuosi, kad bus pozityvus sprendimas“, – ketvirtadienį BNS sakė G.Kirkilas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Gediminas Kirkilas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Gediminas Kirkilas

Jo teigimu, sprendimą dėl paramos S.Skverneliui priims Socialdemokratų darbo partijos taryba.

G.Landsbergis: premjeras naudojasi tarnybine padėtimi

Opozicinės TS-LKD vadovas Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad apie kandidatavimą prezidento rinkimuose darbo išvykoje pranešęs premjeras S.Skvernelis naudojasi tarnybine padėtimi.

„Premjeras netgi ir prisistatydamas Rusnėje naudojasi tarnybine padėtimi. Tiek jo transportas, tiek jo palyda, patarėjai, kurių atlyginimas mokamas iš valstybės lėšų, mūsų visų mokesčių sumokėtų pinigų, prisideda prie jo kampanijos“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G.Landsbergis.

„Manau, kad tai nėra nei skaidru, nei teisinga, premjeras tokios regimybės turėtų nesudaryti ateityje ir pasitraukti iš užimamų pareigų, tokiu būdu konkuruodamas lygiomis teisėmis su šiandien jau pasiskelbusiais kandidatais“, – kalbėjo opozicijos atstovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Anot G.Landsbergio, partija kreipsis į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydama įvertinti S.Skvernelio veiksmus, bet kartu sakė tikintis, jog premjeras „atras savy padorumo ir netęs neteisingai pradėtos linijos“.

Kalbėdamas apie S.Skvernelio kandidatavimą G.Landsbergis teigė, jog „jokio siurprizo nėra“, tai buvo galima numatyti iš ankstesnių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo Ramūno Karbauskio pasisakymų.

„R.Karbauskio suaktyvėję pasisakymai apie skyrių iškėlimus, akivaizdu, kad tai suderintas veiksmas, akivaizdu, kad R.Karbauskis su S.Skverneliu ieškojo geriausios progos, kaip pasiskelbti apie rinkimus“, – sakė konservatorių vadovas.

E.Gentvilas: Vyriausybės darbas taps nerezultatyvus

Opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas sakė, jog S.Skvernelio sprendimas kandidatuoti stabdys Vyriausybės darbą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Linkiu sėkmės gerbiamam Sauliui, nežinau, ar jis gali įsiterpti į tandemą einančių į pirmą turą, tačiau valstybės reikalų tvarkymo požiūriu aš norėčiau, kad premjeras nekandidatuotų. Man norisi, kad premjeras tvarkytų valstybės reikalus Vyriausybėje“, – BNS sakė E.Gentvilas.

„Dabar susidrums labai daug dalykų, kils daug neaiškumų, ar jis (S.Skvernelis – BNS) šneka kaip valstybės reikalų tvarkytojas, ar kaip kandidatas į prezidentus. Oponentai vertins viską labai kritiškai, kabinėsis prie premjero, Vyriausybės darbas taps nerezultatyvus ir tai man pagrindinis kriterijus – aš noriu efektyviai dirbančios Vyriausybės“, – kalbėjo liberalų vadovas.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius