-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 13 /21:54

I.Šimonytė neatmeta galimybės, kad pasitrauks visa Vyriausybė

Premjerė Ingrida Šimonytė, pirmadienį nepaskelbusi savo sprendimo, ar patenkins dėl Baltarusijos trąšų tranzito skandalo atsistatydinimo pareiškimus parašiusių užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio norus, pirmadienį duotame interviu LRT televizijai pareiškė neatmetanti galimybės, kad atsistatydins visa Vyriausybė. Premjerė taip pat teigė, kad „Lietuvos geležinkelių“ sutarties su „Belaruskalij“ pakeitimai turėjo būti pristatyti Vyriausybės nacionalinio saugumo komisijai.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė interviu LRT televizijos laidai „Dienos tema“ sakė, kad sprendimą dėl ministrų paskelbs antradienį vakare. Vyriausybės vadovė neatmeta galimybės, kad pasitrauks visa Vyriausybė.

„Neatmetu šitos galimybės, tą galiu labai tiesiai pasakyti, – apie ministrų kabineto pasitraukimo galimybę sakė premjerė. – Manau, kad atsitikti gali mano pačios šitos situacijos vertinimas vienoks ar kitoks. Kai Vyriausybė buvo formuojama, man atrodo, kai kas šaipėsi iš tų keliamų aukštų reikalavimų sau. <...> Labai sunku tą politinę atsakomybę priimti, kada ją, atrodo, priėmus dar daugiau gauni kritikos, negu kad jos nebūtum pasirengęs priimti.“

Pasak premjerės, sprendimą dėl Vyriausybės ateities lems tai, kaip ji pati vertins situaciją.

„Mano sprendimas vertinant, kaip man atrodo mano galėjimas užtikrinti ilgalaikius valstybės interesus – tai labiausiai įtakos mano pasirinkimą. <...> Noriu pasakyti, jei dėl Vyriausybės veiklos yra keliama tiek daug klausimų, tai galbūt Vyriausybė, jei nesugeba į tuos klausimus atsakyti, turėtų savo įgaliojimus pabaigti ir kažkokia kita Vyriausybė galėtų nuo nulio tą darbą pratęsti“, – sako premjerė.

Sprendimai dėl ministrų – antradienio vakarą

I.Šimonytė sako, kad sprendimus dėl ministrų paskelbs antradienio vakare.

„Dar norėčiau rytoj susitikti su abiem ministrais, kadangi taip susiklostė, kad pati buvau išvykusi, vienas ministras buvo išvykęs, kitas dabar yra išvykęs. Rytoj, manau, kad susitiksime trise, dar pasikalbėsime ir tada vakare rytoj paskelbsiu savo sprendimą“, – teigė premjerė.

Anot jos, sprendimai gali būti keli.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Jis nebūtinai bus toks, kad ministrai bus atstatydinti ar vienas ministras kuris nors bus atstatydintas, ar abu ministrai liks, ar dar kažkas. Yra keletas dalykų, kurie turi būti aptarti ir įvertinti. Man dabar svarbu įvertinti Vyriausybės galėjimą pateikti argumentus taip, kad žmonės juos išgirstų. Kitas dalykas yra teisiniai sprendimai, kurie turėtų būti padaryti (...). Taip pat ir šituos sprendimus“, – teigė ji, paklausta, ar turi omenyje sprendimus dėl „Belaruskalij“ sankcijų įgyvendinimo.

Sutarties pakeitimai turėjo būti pristatyti Vyriausybės komisijai

„Lietuvos geležinkelių“ sutartis su „Belaruskalij“ turėjo būti pristatyta Vyriausybės nacionalinio saugumo komisijai, teigė premjerė.

LRT laidai „Dienos tema“ I.Šimonytė tvirtino, kad spalį „Lietuvos geležinkeliai“ pakoregavo sutartį su „Belaruskalij“, joje numatydama įpareigojimą už trąšų gabenimą atsiskaityti iš anksto, ir tai yra suprantama.

Atrodo, kad sutarties pakeitimų būta ir daugiau.

„Tačiau atrodo, kad sutarties pakeitimų būta ir daugiau. Tuomet kyla klausimas, kodėl ta sutartis neatsirado ant Nacionalinio saugumo komisijos stalo, kur ji turėjo atsirasti, preliminariu vertinimu. Ir jei to nebūtų buvę, ar nebūtų atsitikę būtent taip, apie ką jūs dabar kalbate. Matyt, atsakomybės paveikslas yra tikrai įvairesnis ir subtilesnis ir tikrai sutartis dabar yra vertinama, ji bus vertinama ir komisijoje ir iš to bus tam tikros pasekmės“, – tikino ji.

I.Šimonytė sako, žmogiškai galinti suprasti, kad „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška „tarsi labai nori pasidalinti atsakomybe“.

„Bet iš mano pačios diskusijų su vadovu, kuomet mums teko apie šitą situaciją kalbėti, mano prašymas ir palinkėjimas buvo paprastas, kad valstybės įmonė neturi būti situacijoje, kurioje ji atrodo kontroversiškai“, – tvirtino premjerė.

Anot jos, sutartį užbaigti galima keliais būdais ir nebūtinai tai reiškia, jog trąšų tranzitas turėjo baigtis gruodžio 8-ąją, kai įsigaliojo JAV sankcijos, kadangi pačios Jungtinės Valstijos irgi numatė dar ilgesnius terminus sandoriams „savo subjektams“ dėl visiško prekybos nutraukimo.

„Natūralu, kad šiomis aplinkybėmis vyksta pirštų rodymas vienų į kitus. Bet tikiuosi, kad užteks išminties vis dėlto sutarti dėl situacijos diagnozavimo ir dėl sprendimų“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Pirmadienį premjerė susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda, tačiau po šio susitikimo jokių komentarų nebuvo pateikta. Penktadienį, įvertindamas besitęsiantį „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą, G.Nausėda sakė, jog padaryta didelė žala valstybės reputacijai.

Praėjusią savaitę, kilus skandalui dėl Baltarusijos trąšų tranzito, kuris per Lietuvą nesustojo net gruodžio 8 d. įsigaliojus JAV sankcijoms, apie norą atsistatydinti pranešė užsienio reikalų ministras G.Landsbergis ir susisiekimo ministras M.Skuodis.

15min keli politikai patvirtino, jog ketvirtadienį emocijoms pasiekus aukščiausią tašką, pati premjerė prabilo apie galimybę pasitraukti po biudžeto priėmimo.

15min žiniomis, apie tai ji užsiminė ne tik ketvirtadienio rytą įvykusiame Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje, kurio būta tikrai karšto, bet ir tos dienos vakarą vykusiame valdančiosios koalicijos vadovų susitikime.

„TS-LKD frakcijos bei koalicijos posėdžiai buvo uždari, tad turinio nekomentuojame“, – apie tai paklausta penktadienį 15min teigė premjerės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

15min žiniomis, tai yra ne pirmas kartas, kad premjerė grasina išėjimu, todėl koalicijoje viliamasi, jog ir šį kartą grasinimas neišvirs į kažką rimtesnio.

Apie galimą premjerės pasitraukimą feisbuko įraše užsiminė ir konservatorių vadovybei artimas signataras Albinas Januška. Jo teigimu, „nevertėtų ignoruoti galimybės“, kad I.Šimonytė gali atsistatydinti po biudžeto priėmimo.

Valdančiosios koalicijos partneriai reiškia paramą Vyriausybei ir teigia, jog ministrų atstatydinimas yra nereikalingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius