Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22

I.Šimonytė: pirmadienį laukiama ministerijų siūlymų, kaip Lietuvoje įgyvendinti galimybių pasą

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos turėtų pateikti siūlymus, kaip būtų galima išplėsti testavimo dėl COVID-19 pajėgumus savivaldybėse bei šalyje įgyvendinti galimybių pasą, teigia premjerė Ingrida Šimonytė. Tokį pasą turintiems ketinama leisti naudotis platesniu ratu paslaugų – užsiimti veiklomis patalpų viduje, dalyvauti didesniuose renginiuose.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal planą, galimybių pasą galėtų gauti tie, kurie būtų persirgę COVID-19 ir turėtų imunitetą, būtų pasiskiepiję nuo COVID-19 arba turėtų neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Kiek toks testas galiotų, kol kas nenuspręsta.

Galimybių pasą Lietuva įsives tada, kai paaiškės, kokius turime gyventojų testavimo pajėgumus, ketvirtadienį Seime žurnalistams nurodė I.Šimonytė.

Galimybių pasą Lietuva turės <...> tada, kada išspręsime, kas testuos tuos žmones, kurie norėtų šį pasą turėti.

„Galimybių pasą Lietuva turės <...> tada, kada išspręsime, kas testuos tuos žmones, kurie norėtų šį pasą turėti.

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos turi ateiti su konkrečiais pasiūlymais“, – sakė ji.

Paklausta, ar Vyriausybė gyventojų testavimą kompensuos, I.Šimonytė leido suprasti, kad tai dar nėra aišku.

Pasak jos, svarstoma, ar plėsti testavimo pajėgumus galėtų privatus sektorius, pavyzdžiui, vaistininkai, ar viešasis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Pirmiausia reikia žinoti, koks algoritmas yra optimalus, tai yra kas galėtų tą daryti. Jeigu, pavyzdžiui, pasitelktume vaistininkus, ar pakaktų pasiūlos, kad patenkintumėm paklausą, kuri eventualiai gali būti“, – komentavo premjerė.

Ji darė prielaidą kad didesnis testavimo poreikis, siekiant gauti galimybių pasą, bus didžiuosiuose miestuose, kurie esą ir taip daug testuoja: „Didžiuosiuose miestuose ir dabar testuojama labai daug žmonių – Vilniaus miestas per savaitę turbūt 40 tūkst. žmonių testuoja.“

Visa tai, ministrės pirmininkės teigimu, ministerijos ir turi įvertinti bei pateikti galimus sprendimus.

„Kiek įmanoma optimaliais kaštais konkrečiose vietose testavimo pajėgumus išplėsti, ar tai galėtų būti privatus sektorius, ar reikia papildomų viešųjų pajėgumų, tuos skaičiavimus turi įsivertinti Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, ir tuos pasiūlymus pateikti pirmadienį“, – patikslino I.Šimonytė.

Įteisinti galimybių pasą Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasiūlė praėjusią savaitę. Vyriausybė kol kas to nepadarė, bet turintiems imunitetą nuo balandžio 22 dienos leido rengti didesnes asmenines šventes, dalyvauti ekskursijose.

Galimybę įteisinti galimybių pasą antradienį aptarė prie Vyriausybės sudarytos ekspertų tarybos nariai. Jie idėjai išreiškė palaikymą, tačiau paragino įvertinti rizikas dėl lygiateisiškumo ir žmonių saugumo užtikrinimo.

Apie tai daugiau – čia.

Anksčiau ekspertai konstatavo, kad vienkartis gyventojų testavimas dėl COVID-19 nesuteikia apsaugos ir reikšmingai nesumažina rizikos užsikrėsti.

Neskiepyti ir nepersirgę žmonės, net jei reguliariai testuotųsi, pasak jų, negali atitikti COVID-19 saugaus žmogaus apibrėžimo. Jiems esą galėtų būti netaikoma tik dalis apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius