Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 19

„Valstiečiai“ paegzaminuoti I.Šimonytės nepanoro: susitikimas truko 20 sekundžių

Vykstant Seimo posėdžiui, didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija kandidatės į premjerus Ingridos Šimonytės nieko neklausinėjo. Tos pačios strategijos partija laikėsi ir tada, kai kandidatė atvyko į frakcijos posėdį.
Ingrida Šimonytė ir Ramūnas Karbauskis
Ingrida Šimonytė ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LVŽS frakcijoje besilankiusi kandidatė į premjerus frakcijos narius iš karto paragino užduoti klausimus, jei tokių yra.

„Procedūra rutininė. Kaip ir visi kandidatai keliauju per frakcijas. Man atrodo, ką norėjau pradžioje pasakyti, pasakiau plenarinių posėdžių salėje, tai turbūt mieliau atsakyčiau į klausimus, ar pastebėjimus, jei frakcijos nariai tokių turėtų“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Bet politikai nutarė nieko neklausti.

„Klausimų yra?“ – pasiteiravo LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis.

Visi tylėjo. Po pauzės R.Karbauskis tarė: „Nėra. Ačiū labai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Fantastika! Labai efektyvu“, – ironiškai pastebėjo I.Šimonytė.

Vėliau ji teigė nežinanti, kodėl LVŽS taip nieko ir nepasiteiravo.

„Aš, kaip numato statutas, atėjau į frakciją susitikti su geriausia valia, su pasiryžimu atsakyti į bet kuriuos klausimus, kurie man bus užduoti. Jei tokių klausimų nėra, tai aš einu ir laukiu kito susitikimo“, – žurnalistams komentavo I.Šimonytė.

Centro dešinės koalicijos pasiūlytą I.Šimonytės kandidatūrą į premjerus ketvirtadienį Seimui pateikė prezidentas Gitanas Nausėda. Jis kandidatūrą pristatė, vėliau prisistatė pati I.Šimonytė, atsakinėjo į Seimo narių klausimus.

Apie tai daugiau – čia.

LVŽS protestas

Dar posėdžio metu LVŽS narys Tomas Tomilinas pareiškė, jog frakcija klausimų I.Šimonytei neužduos ir taip išreikš protestą prieš nepagarbą.

„Frakcijos vardu norėčiau pareikšti, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcija, turėdama daugybę klausimų, abejonių, norų, klausimų dabar šiandien jų neuždavinės.

Neturėdama jokių priekaištų būsimai Vyriausybei, nes ji dar neformuota, norėdama su ja bendradarbiauti ir diskutuoti, deja, dėl to, kas vyksta Seime, iš protesto, kad visiškai negerbiamos didžiausios opozicijos frakcijos teisės, klausimų gerbiamai kandidatei [frakcija] neuždavinės“, – pareiškė politikas.

Seimas šią savaitę tvirtindamas parlamento vadovo pavaduotojus atmetė „valstiečių“ pasiūlytos Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Visi kiti pasiūlyti vicepirmininkai, tiek nuo valdančiųjų, tiek nuo opozicijos, buvo patvirtinti.

Be savo atstovo Seimo vadovybėje likę „valstiečiai“ žada kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl to, kad didelė politinė grupė atsidūrė blogesnėje padėtyje nei maža grupė.

Be to, ketvirtadienį LVŽS pareiškė atsisakanti bet kokių pareigų Seimo valdančiosiose struktūrose. Taip jie reagavo į valdančiųjų ketinimus Seimo Audito komiteto vadovu skirti Seimo narių Mišrios grupės atstovą, tam keičiant ir Seimo statutą, kad komitetui vadovautų mažumos atstovas, vietoje dabar įtvirtintos vietos opozicijai.

I.Šimonytės kandidatūrą toliau svarstys kitos Seimo frakcijos, tai turės būti padaryta ne vėliau kaip per dvi darbo dienas.

Ne vėliau kaip per savaitę nuo premjero kandidatūros pristatymo turi būti surengtas kitas Seimo posėdis sprendimui dėl pateiktos kandidatūros priimti.

Nutarimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai priimamas paprasta balsų dauguma atviru balsavimu.

Ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius