Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 16

Kauną ir rajoną švarins tūkstančiai

Šeštadienio rytą po Kauną ir Kauno rajoną pasklis šimtai grėbliais, maišais ir pirštinėmis ginkluotų žmonių – jau tradicine tampančios švarinimosi akcijos „Darom 2010“ dalyvių.
„Darom 2010“ koordinatoriai Kaune tikisi, kad šiemet akcija vyks sklandžiai. Didžiajai talkai jau kruopščiai pasiruošta, belieka sulaukti gausaus talkininkų būrio.
„Darom 2010“ koordinatoriai Kaune tikisi, kad šiemet akcija vyks sklandžiai. Didžiajai talkai jau kruopščiai pasiruošta, belieka sulaukti gausaus talkininkų būrio. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atsižvelgę į pernai kilusias bėdas organizatoriai šiemet ketina akyliau koordinuoti talkininkus ir siekti, kad visos surinktos atliekos patektų tik į iš anksto suderintus taškus. Būtent iš jų šiukšlės bus nugabentos į atliekų perdirbimo įmones.

„Pernai buvo problemų, nes žmonės nelabai suprato akcijos idėją. „Darom“ skirta ne ištuštinti savo namų sandėliukus ir balkonus, kuriuose prisikaupė įvairiausių nereikalingų daiktų, bet aptvarkyti viešąsias miesto erdves. Todėl šiemet nuo pirmųjų dienų buvo kalbama apie tai, kad akcija vyks iš anksto nustatytuose taškuose, iš kurių surinktos šiukšlės bus išvežtos per vieną dieną“, – sakė akcijos „Darom 2010“ koordinatorius Kauno apskričiai Nemunas Tumavičius.

Ypatingų darbo rūbų žmonėms nereikia turėti – visos teritorijos tvarkingos, tik viena, Žaliakalnyje, kiek pavojingesnė. Priemonių nepritrūksime. Turime 2500 pirštinių, vienam akcijos dalyviai skirsime po 5 šiukšlių maišus. Taigi, į akciją tereikia ateiti. Pasakojo N.Tumavičius.

Atsakingų pareigų vaikinas ėmėsi nepaisydamas ant nosies kabančių brandos egzaminų. Štai vakar jam, kaip ir visiems Lietuvos mokyklų abiturientams, teko laikyti lietuvių kalbos įskaitą. Tačiau N.Tumavičius tokių „smulkmenų“ sakė nepaisantis. Didesnis rūpestis – kad laiku pasiektų užsakyti reikalingi masinei talkai įrankiai – pirštinės, šiukšlių maišai ir kita „amunicija“.

Visą Lietuvą apimsianti šiemet akcija vyks rekordiniame vietų skaičiuje – net 1800 registruotų tvarkymo taškų. Organizatoriai prognozuoja taip pat ir rekordinį dalyvių skaičių, viršysiantį 100 tūkstančių.

Kaune šiemet kviečiama tvarkytis 23 taškuose, dar keliolikoje – rajone. Nors užsiregistravusiųjų skaičius didžiulis, iš pernai metų patirties rengėjai žino, kad tinklalapyje užsiregistravę talkininkai ne visada prisijungia prie tikros akcijos. „Pernai taip pat žmonės registravosi tinklalapyje www.mesdarom.lt. Tačiau didesnė dalis neatėjo, o aplinką švarino tie, kurie nebuvo pranešę apie savo dalyvavimą“, – į išankstinius skaičius didelio dėmesio nekreipė N.Tumavičius.

Tereikia ateiti, priemonių bus

Norinčius prisidėti prie akcijos jis kvietė rytoj, prieš 10 val., ateiti į patogiausią tašką. Šiose vietose talkininkų lauks akcijos koordinatoriai, kurie supažindins su akcijos eiga, taip pat paaiškins, kur tiksliai nešti surinktas šiukšles, kad jos būtų saugiai išvežtos į sąvartyną. Talkininkams bus išdalintos ir visos reikalingos priemonės – darbo pirštinės, maišai. Visi dalyvausiantys bus apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų. Taip pat jie gaus vaisvandenių, užkandžių, kariai vaišins karšta arbata.

„Taškai, kuriuose vyks talkos, atrinkti atsižvelgiant į savivaldybės ir seniūnijų pasiūlymus“, – sakė akcijos Kaune koordinatorius. Pasak jo, prisijungti prie akcijos galės ir tie, kurie pavėluos į jos pradžią: „Visuose taškuose dirbs koordinatoriai, kurie parūpins priemonių, suteiks visą reikalingą informaciją“. Prognozuoti, kiek talkos truks vienoje ar kitoje vietoje, organizatoriai nesiryžo.

Šiukšles turėtų išvežti sekmadienį

Planuojama, kad surinktos šiukšlės iš nustatytų taškų bus išgabentos per sekmadienį. Iš 9 Kauno miesto savivaldybės patvirtintų taškų atliekas išgabens bendrovė „Kauno švara“. Šias išlaidas apmokės Kauno regiono aplinkos apsaugos agentūra. Iš kitų taškų šiukšles išgabens privačios įmonės, taip nusprendusios paremti švarinimosi akciją. Organizatoriai džiaugėsi, kad, nepaisant sunkmečio, šiemet geriau, nei pernai sekėsi ieškoti rėmėjų: į sąvartyną šiukšlės bus priimamos nemokamai, o vienas degalinių tinklas pasisiūlė nemokamai skirti degalų, kuriuos panaudos įmonės, gabensiančios šiukšles.

„Teoriškai viskas atrodo puikiai: sąvartynas sekmadienį, specialiai dėl akcijos, dirbs ilgiau. Tikimės, kad viskas pavyks ir surinktų šiukšlių pirmadienį į darbą eisiantys kauniečiai mieste jau neberas“, – vylėsi N.Tumavičius.

Švarinsis ir rajonas

Prisijungti prie akcijos „Darom 2010“ kviečiami ir Kauno rajono gyventojai. Pasak akciją čia koordinuojančio Kęstučio Ažubalio, šiemet numatyta 150 tvarkymo taškų, kuriuose laukiama apie 4 tūkst. talkininkų. Norintiems sužinoti, kur jiems patogiausia būtų įsijungti į akciją, K.Ažubalis patarė užsukti į akcijos puslapį www.mesdarom.lt arba pasiskambinti į savo seniūniją.

„Akcijos dalyvių šiemet prašome rūšiuoti atliekas: atskirti ir į atskirus šiukšlių maišus dėti plastiką, stiklą, popierių, buitinę techniką bei pavojingas atliekas. Skirtingas atliekas rinks keturios įmonės, todėl bus lengviau jas paskirstyti“, – sakė akcijos koordinatorius Kauno rajone. Iš numatytų taškų surinktas šiukšles planuojama išvežti iki trečiadienio.

Akcijos „Darom 2010“ tvarkymo taškai Kaune

Aleksoto seniūnijoje: Vinčių g. (prie Nr. 20) II fortas (nuo Pilviškių g.), Marvelės upės slėnis (Julijanavos g., ties riba su Kauno rajonu).

Centro seniūnijoje: A.Mickevičiaus gatvė.

Dainavos seniūnijoje: Dainavos parkas ir jo prieigos (už „Saulėtekio“ V.Krėvės pr. 97A).

Eigulių seniūnija: Kleboniškio miškas (prie medinio viaduko per Islandijos pl.), Kleboniškio gatvė (prieš įvažiavimą į Kleboniškio vandenvietę).

Gričiupio seniūnija: prie Saulės g. 55, prie Biržiškų g. 185 (Trijų mergelių tiltas), prie Pašilės g. 15a, Radvilėnų pl.

Panemunės seniūnija: Panemunės pliažas.

Petrašiūnų seniūnija: Neveronių g. (skardis), Energetikų g.

Šančių seniūnija: Suomių g. (prieš Nr. 24), Švedų g. (prie Nr. 5).

Šilainių seniūnija: Rasytės g. (priešais Kuršių g. 60), Linkuvos dvaras ir jo prieigos.

Vilijampolės seniūnija: Raudondvario pl. – Ežero g. sankirta, Jūratės g. ir šlaitas.

Žaliakalnio seniūnija: prie Limos tako (griovyje), Biržų g. (griovyje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius