Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 09

Į vyskupų baimę dėl Lietuvoje įtvirtinamos kitokios lyties sampratos greičiausiai nebus atsižvelgta

Lietuvos vyskupų raginimas neskubėti pasirašyti Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo greičiausiai nepasieks rezultato. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija konvenciją jau palaimino ir nurodė Užsienio reikalų ministerijai dokumentą pasirašyti iki liepą prasidedančio Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai. Vyskupai konvencijoje įžvelgė galimą homoseksualumo propagandą.
Smurtas prieš moteris vyrauja net ir itin išsivysčiusiose valstybėse.
Smurtas prieš moteris vyrauja net ir itin išsivysčiusiose valstybėse. / BFL nuotr.

Lietuvos politikai dokumentą vertina skirtingai. Valdantieji ir liberalai teigia, kad jis yra naudingas Lietuvai kovojant prieš smurtą, o konservatoriai remia vyskupų nuogąstavimus ir dokumente įžvelgia homoseksualų propagandą.

„Kai Lietuvoje viešėjo Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto delegacija, aš jai išsakiau Lietuvos tėvų organizacijų, ypač Nacionalinės tėvų ir šeimų asociacijos, nuogąstavimus dėl šios konvencijos. Jų ir mūsų nuomone, sąvokos konvencijoje yra nepakankamai apibrėžtos, o sąvoka „social gender“ – socialinė lytis – suponuoja, kad lytis nėra prigimties dalykas, o įgyjamas socialiai“, – aiškino, kodėl konvencijai nevertėtų skubėti pritarti konservatorė Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Pasak jos, dėl šios sąvokos neapibrėžtumo kyla „negeros asociacijos“ su „Gender Loops“ programa, kurią buvo bandoma įdiegti Lietuvos vaikų darželiuose.
 
„Aš manau, kad ne tik vyskupai, bet ir tėvų asociacijų nuogąstavimai turi pagrindo“, – sakė politikė.

V.Aleknaitės-Abramikienės nuomone, konvencijoje suponuojama klaidinga nuomonė, kad tradicinėse visuomenėse smurtas prieš moteris esąs užprogramuotas.

„Konvencijoje fiksuotos socialistinės idėjos, o socialistams viskas, kas tradiciška, atrodo grėsmės moterims šaltinis. Tuo tarpu mums atrodo, kad tik nuosaikus ir subalansuotas požiūris gali apginti moteris. Jei teigiama, kad moterims nekelia grėsmės formuojamas toks keistas požiūris į lytiškumą, tai aš tam tikrai nepritariu“, – kalbėjo konservatorė.

Savo ruožtu liberalė Dalia Kuodytė įsitikinusi, kad raginantys neskubėti pasirašyti konvenciją vyskupai buvo suklaidinti.

„Labai gaila, kad vyskupai siūlo stabdyti tokio svarbaus dokumento pasirašymą, kuris iš tiesų padėtų veiksmingiau kovoti su smurto kultūra Lietuvoje. Man atrodo, tai yra pagrindinis konvencijos dalykas, o mums, matyt, būdinga kurti baubus ir paskui su jais didvyriškai kovoti. Atrodo, kad čia yra toks atvejis, deja“, – teigia politikė.

Liberalės teigimu, dokumente yra nurodytos priemonės, kaip mažinti smurtą prieš moteris. Ji pabrėžia, kad konvencijos pasirašymas dar toli gražu negarantuoja, kad priemonės bus visos ir iškart įgyvendinamos Lietuvoje.

„Mes tik pasakysime, kad prisijungiame prie tų, kurie pasisako prieš smurto kultūrą visuomenėje. Man atrodo, dar bus daug laiko po pasirašymo diskutuoti ir kalbėti, kurios priemonės Lietuvai tinka, o kurios ne. Atrodo, kad šie gąsdinimai ir kraupinimai yra dėmesio nukreipimas nuo pagrindinės problemos“, – įsitikinusi D.Kuodytė.

Savo ruožtu vyskupai ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriuo ragina Lietuvą neskubėti pasirašyti konvencijos, nes joje esą propaguojamas netinkamas požiūris į lytį. Be to, vyskupams susirūpinimą kelia tai, kad konvencija gali įpareigoti Lietuvą į visų formaliojo švietimo lygių ugdymo programas įtraukti mokymo medžiagą apie „nestereotipinius lyčių vaidmenis“.

Bažnyčios atstovai tikina, kad bandymas sieti kilnų smurto užkardymo tikslą su nuostatų, kurios svetimos tiek Lietuvos švietimo sistemai, tiek daugelio tėvų moralinėms vertybėms, diegimu sukuria precedentą, keliantį pagrįstą nerimą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius