Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 09

Ilga kelionė namo: dešimtys tūkstančių svečių iš Kuršių nerijos namo keliavo amžinybę

Ilgasis savaitgalis į pajūrį sukvietė šimtus tūkstančių poilsiautojų. Nors tiksliai suskaičiuoti atostogautojų neįmanoma, jų skaičių nusakė spūstys ir situacija keliuose. „Smiltynės perkėla“ praėjusį ilgąjį savaitgalį į Kuršių neriją ir atgal pergabeno 13 000 automobilių, o vien sekmadienį per 5 000. Bendrovės vadovas Darius Butvydas 15min sakė tokių skaičių nepamenantis jau keletą metų.
Kilometrinės eilės į keltą: laukti teko ir keturias valandas.
Kilometrinės eilės į keltą: laukti teko ir keturias valandas. / 15min nuotr.

5 200 – tiek automobilių į Smiltynę ir iš jos vien sekmadienį perplukdyta bendrovės keltais, kurie dirbo be sustojimų nuo ryto iki vėlyvo vakaro.

„Vakar dienos skaičius iš Smiltynės pusės – 3 317 automobilių, iš tiesų įspūdingas skaičius, keletą metų tokio skaičiaus neturėjome. Iš Klaipėdos vakar perkelta 1 900, tad vakar dienos skaičius į abi puses apie 5 200. Bendrai penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį – 13 000“, – 15min sakė bendrovės „Smiltynės perkėla“ direktorius D.Butvydas.

Palyginimui vadovas pateikė pirmojo liepos sekmadienio statistiką. Keltais į abi puses buvo perkelta 3 074 automobiliai, tad vakar srautai pasiekė kone dvigubas apimtis.

„Kaip ir pas visus pajūry, taip ir pas mus buvo išskirtinis savaitgalis kažkuria prasme. Taip visada būna, Mindauginės standartiškai yra karštas laikas, ypač, jei išpuola ilgasis savaitgalis kaip šiemet. Būna trys tokie pikai vasarą – Joninės šiek tiek, Mindauginės ir Žolinės, bet šiemet tai nebus ilgasis savaitgalis, nes šventės vidury savaitės, bus ramiau“, – sakė D.Butvydas.

Plūdo nuo ketvirtadienio

Į Kuršių neriją poilsiautojai ėmė plūsti jau ketvirtadienį. Didesnį antplūdį perkėla pajuto Valstybės dieną, liepos 6-ąją, nuo 10 val. ryto. Mašinų eilės ėmė driektis jau ir Minijos gatvėje. Didelė eilė vinguriavo iki pat popietės, 13–14 valandos.

Į Kuršių neriją suplūdę poilsiautojai sekmadienį ėmė judėti atgal namo. Pilnutėliai keltai darbavosi nuo 10 val. ryto, o nuo vidurdienio iki pat 17 valandos ėmė driektis kilometrinės eilės. Paskutiniai poilsiautojai perkelti tik apie vidurnaktį.

„Manau, kad kai toks kiekis suvažiuoja į šį pajūrio ruožą, o tas pats vyko ir Palangoje, tokie srautai buvo ir autostradoje. Tai pikiniai momentai ir jų neišvengsime. Jei visa Lietuva ir dalis užsienio atvyksta į siaurą pajūrio ruožą ir visiems kartu reikia grįžti, susidaro spūstys.

Buvo eilėje prie kelto stovinčių ir keturias valandas, tačiau reikia pasidžiaugti, kad nebuvo jokių didelių konfliktų, rimtų incidentų, – sakė D.Butvydas.

Buvo eilėje prie kelto stovinčių ir keturias valandas, tačiau reikia pasidžiaugti, kad nebuvo jokių didelių konfliktų, rimtų incidentų. Srautams reguliuoti turėjome policijos pagalbą, jie lydėjo autobusus, kurie judėjo prieš eismą. Dirbome be tvarkaraščių, pilnu režimu, visu tempu, kitaip buvo neįmanoma, taip dirbame vasaros sezonu jau seniai“, – sakė D.Butvydas.

Nors incidentų nebūta, pikti poilsiautojai savo tulžį liejo ant kasininkių ir apsaugos darbuotojų, bet, anot vadovo, stebint tendencijas, piktų asmenų vis mažėja.

„Visi gi supranta, kad automobilių daug, jie visi stovi eilėje, ji juda, mato, kad keltai dirba maksimaliai. Aišku, nepasitenkinimas kyla, kai atsiranda gudresnių, kurie bando važiuoti be eilės“, – kalbėjo D.Butvydas.

Praėjusį savaitgalį įspūdingi buvo ir pėsčiųjų skaičiai, jų perkelta apie 77 tūkstančiai. Palyginimui, Joninių savaitgalį keleivių buvo perkelta 30 tūkstančių. Anot vadovo, nors orai nebuvo ypatingai karšti, tačiau poilsiautojus vilioja atsinaujinęs Jūrų muziejus, be to, dabar pats atostogų metas, įtakos turėjo ir ilgasis Mindauginių savaitgalis.

Eilėse į keltą savaitgalį neužtruko poilsiautojai, pasirinkę viešąjį transportą, autobusai į keltą buvo įleidžiami be eilės.

Įkalinti miške

Nuotraukomis socialiniuose tinkluose pasidaliję poilsiautojai sulaukė ironiškų komentarų, jog kad mokesčiai už įvažiavimą į Nidą yra per maži. Su tuo sutinka ir Neringos meras.

„Džiaugiamės, kad visa Lietuva buvo atvažiavusi pas mus, tik sunkiai išvažiuoti sekėsi“, – 15min sakė Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, vis raginantis kelti vadinamąjį ekologinį mokestį, kuris šiuo metu siekia 20 eurų. Mero manymu, gąsdintų nebent 50 eurų, bet ir tai D.Jasaičiui kelia abejonių.

„Perkėla mokesčių gauna, jau prašiau pernai ir užpernai, ir šiemet, kad pastatytų tualetą kažkur. Žmonės miškuose būna įkalinti, kaip šįkart, po keturias su puse valandos. Tai nacionalinis parkas, UNESCO teritorija, saugome viską ir apsimetame, kad nematome, jog penkių kilometrų ruože miškas paverstas tualetu. Suprantama, kad keltas dirba, kaip gali, bet kažkas turi pastatyti ties perkėla ar kažkur sankryžoje tualetą“, – sakė D.Jasaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius