Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 01

Ilga pinigų kelionė per kopas: Antano Guogos fondo skirta parama jaunajam akordeonistui Mangirdui Kundrotui buvo įstrigusi Lazdijų muzikos mokykloje

Lazdijų meno mokyklai žadėta europarlamentaro Antano Guogos paramos fondo 2000 Lt parama, skirta jaunojo akordeonisto Mangirdo Kundroto ir jo muzikos mokytojos Irinos Gudebskienės kelionės į Italijos Val Tidonės mieste vykusio tarptautinio jaunųjų talentų konkurso išlaidoms padengti, muzikantą ir jo mokytoją pasiekė tik po dviejų savaičių.
Antanas Guoga
Antanas Guoga tikėjosi padėkos ir jaučiasi labai nusivylęs. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antano Guogos paramos fondo direktorius Julius Lizūnas reikalauja paneigti informaciją, kad parama nebuvo suteikta, nepaisant to, kad tuo metu, kai 15min.lt rašė apie M.Kundroto sėkmę Italijoje, nei jis, nei jo mokytoja apie paramą nieko negalėjo pasakyti. Pats A.Guoga sako esąs šiek tiek nusivylęs, bet nei žurnalistams, nei pedagogei priekaištų neturintis.

„Daugiau nekomentuosiu, noriu situaciją pamiršti“, – pirmadienio vakarą telefonu susisiekęs su 15min.lt žurnaliste po pirmosios darbo dienos Europos Parlamente sakė Liberalų sąjūdžiui atstovaujantis politikas.

„Noriu situaciją pamiršti“, – pirmadienį po pirmosios darbo dienos Europos Parlamente sakė A.Guoga.

Keisti paramos vingiai

Lazdijų meno mokyklos direktorė Renata Mockevičienė teigia, kad taip atsitiko todėl, kad nebuvo pateikti kelionės išlaidas įrodantys dokumentai: „Tai mes, mokytojai, komandiruotpinigius pervedėme, kai jie grįžo iš kelionės, ir kai pateikė sąskaitas-faktūras iš kelionės vežėjo įmonės.“

Iš konkurso grįžusi pedagogė I.Gudebskienė, kalbėdama su žurnaliste apie savo auklėtinio pergalę tarptautiniame konkurse, pasiguodė vis dar laukiantys politiko pažadėtos paramos.

Asmeninio archyvo nuotr./Keturiolikmetis Veisiejų miesto akordeonistas Mangirdas Kundrotas
Asmeninio archyvo nuotr./Keturiolikmetis Veisiejų miesto akordeonistas Mangirdas Kundrotas

„Tą dieną buvo mokykloje darbuotojų posėdis, bet mes su mokytoja nekalbėjome nei apie A.Guogą, nei apie jo paramą. Nemanau, kad ir turėjome kalbėti, nes tai buvo posėdis apie mokslo metų užbaigimą, rezultatus, moksleivių perkėlimą. O po posėdžio mokytoja nuėjo pas jus į redakciją. Manau, kad ji tuomet nežinojo, kad parama gauta“, – 15min.lt sakė Lazdijų meno mokyklos direktorė R.Mockevičienė.

Veisiejų seniūnas ir vietos kaimo bendruomenės komiteto pirmininkas Zenonas Sabaliauskas puikiai prisimena, kaip iš tuomet dar tik kandidato į Europos Parlamentą Antano Guogos išprašė paramos būsimai Mangirdo ir jo mokytojos kelionei į Italiją: „A.Guoga pas mus į Veisiejus atvyko. Jis papasakojo apie fondą, kad remia gabius vaikus. Aš kažkaip ekspromtu, sakau – ir mes turime gabų muzikantą, jis rengiasi kelionei į Italiją, ir jam būtų gerai parama. Tai Guoga sakė, kad šiek parems.“

A.Guoga Veisiejų technologijų ir verslo mokykloje su vietos bendruomene susitiko balandžio 7-ąją. Tarptautinis jaunųjų talentų konkursas Val Tidonėje vyko šių metų birželio 5–15 dienomis. M.Kundrotas jame pasirodė ir laimėjo birželio 8-ąją, koncertavęs po dvi paras trukusios kelionės autobusu.

„Mes iš Lietuvos išvažiavome birželio 5-ą, Italijoje buvome birželio 7-ąją, grįžome birželio 15-ąją“, – birželio 16-ją, vos grįžusi iš kelionės, įspūdžiais dalijosi jaunojo akordeonisto mokytoja Irina Gudebskienė.  

„Mes iš Lietuvos išvažiavome birželio 5-ą, Italijoje buvome birželio 7-ąją, grįžome birželio 15-ąją“, – birželio 16-ją, vos grįžusi iš kelionės, įspūdžiais dalijosi jaunojo akordeonisto mokytoja Irina Gudebskienė.  

Moteris pati papasakojo apie politiko žadėtą paramą, kurios vis dar tikėjosi sulaukti.

„Bilietus pirkome už skolintus pinigus. Tokios išvykos nėra pigios. Dar brangiau kainuoja muzikos instrumentas. Ten sumos eina po keliasdešimt tūkstančių litų. Niekas neremia tokių gabių vaikų. Bet aš tokia, kad iš paskutinių – juk turime tuos talentus rodyti pasauliui, kaip kitaip?“ – tuomet neslėpė akordeonisto mokytoja  I.Gudebskienė.

Kaip matyti iš dokumentų, paramos sutartis tarp Antano Guogos paramos fondo direktoriaus J.Lizūno ir Lazdijų meno mokyklos direktorės R.Mockevičienės buvo sudaryta šių metų birželio 4-ąją. Du tūkstančiai litų mokyklos banko sąskaitą pasiekė birželio 5-ą dieną, kai I.Gudebskienė su auklėtiniu jau važiavo autobusu į konkursą Italijoje.

Direktorė neprasitarė apie paramą

Birželio 16-ąją, jau po kelionės į Italiją, praėjus daugiau kaip dešimt dienų po paramos gavimo, mokytoja I.Gudebskienė dalyvavo Lazdijų meno mokyklos darbuotojų posėdyje. Tačiau direktorė R.Mockevičienė nė puse lūpų jai neužsiminė, kad parama iš A.Guogos fondo jau yra gauta. Po posėdžio susitikusi su auklėtiniu atvykusi į redakciją, I.Gudebskienė pasiguodė neprarandanti vilties, kad sulauks žadėtos A.Guogos paramos.

Informacija apie M.Kundroto pergalę 15min.lt pasirodė birželio 16-ąją. Vos išpublikavus šį tekstą I.Gudebskienė paskambino žurnalistei, sakydama, jog jai skambino direktorė R.Mockevičienė, „kuri liepė skubiai skambinti žurnalistei, nes pinigai jau yra gauti, todėl informacija klaidinga“.

„Kalbėdama su jumis, nepamelavau nė vieno žodžio – nei aš, nei Mangirdo tėvai tos paramos nebuvome nei matę, nei girdėję. Manęs niekas neinformavo“, – kalbėjo į nesmagią situaciją pakliuvusi mokytoja I.Gudebskienė.

Lazdijų meno mokykla du tūkstančius litų, kaip komandiruotės išlaidų padengimą, į I.Gudebskienės sąskaitą pervedė tik birželio 19-ąją. Lygiai po dienos, birželio 20-ąją A.Guogos paramos fondo direktorius J.Lizūnas redakcijai parašė elektroninį laišką reikalaudamas „paneigti tikrovės neatitinkančią, garbę ir orumą bei dalykinę reputaciją žeminančią informaciją“.

Lazdijų meno mokykla du tūkstančius litų, kaip komandiruotės išlaidų padengimą, į I.Gudebskienės sąskaitą pervedė tik birželio 19-ąją. Lygiai po dienos, birželio 20-ąją A.Guogos paramos fondo direktorius J.Lizūnas redakcijai parašė elektroninį laišką reikalaudamas „paneigti tikrovės neatitinkančią, garbę ir orumą bei dalykinę reputaciją žeminančią informaciją”.

A.Guoga tikėjosi padėkos

15min.lt susisiekė su pačiu A.Guoga, prašydami jo komentaro apie minėtą situaciją. Pirmadienio vakarą europarlamentaro mobiliuoju telefonu žurnalistei paskambinęs asmuo prisistatė neįvardintu A.Guogos padėjėju Europos Parlamente.

– Jūs skambinote Antanui Guogai?

– Taip. Ačiū, kad perskambinote.

– Kalbate su Antano padėjėju Europos Parlamente. Jūs norėjote pakalbinti dėl jo pirmosios darbo dienos Europos Parlamente?

– Tiesą sakant, ne. Aš norėjau dėl vienos jo fondo paramos pakalbėti. Ar būtų galima kalbėti su pačiu ponu Guoga?

– Gerai.

Telefono aparatą iš padėjėjo perėmęs politikas sakė esąs nusivylęs, nes „laukęs bent padėkos“.

„Aš, tiesą sakant, esu nusivylęs, nes tikėjausi bent padėkos. Nes čia remi, o paskui tokia situacija. Mes per mėnesį išdaliname 100 tūkst. litų paramos, bet kai va taip, tai numuša ūpą. Neturiu aš pretenzijų, nepykstu – nei ant žurnalistų, nei ant mokytojos. Tik sakau, kad kai duodi, tai tikiesi ne to. Bet čia gal politika kokia sužaidė, meras ten paminėtas, kad parėmė. O išeitų, kad Guoga neparėmė“, – guodėsi europarlamentaras.

Paklaustas, ar jis pats asmeniškai domėjosi, kaip vykdomas jo dar balandžio pradžioje rinkimų pasiutpolkės metu duotas pažadas, A.Guoga sakė, kad asmeniškai jis to nedaręs: „Yra atsakingi žmonės, aš nedarau to. Nespaudau mygtukų, Julius tuo užsiima. Aš jums jį perduodu vėl.“

Vėl telefono ragelį perėmęs vyras teigė esąs Antano Guogos paramos fondo vadovas: „Aš ir rašiau visus tuos raštus – ir jums, ir mokyklai.“ Pasak jo, fondui buvo svarbu, kad informacija būtų patikslinta.

Tačiau pabandžius pasitikslinti, ar fondo vadovas J.Lizūnas ir yra europarlamentaro A.Guogos padėjėjas Europos Parlamente, pokalbis nutrūko.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius