Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Indijoje Lietuvos diplomatus apgavę Šri Lankos pabėgėliai dingo iš Užsieniečių registracijos centro

Trylikai iš keturiolikos pabėgėlių iš Šri Lankos, gruodį atsiųstų į Lietuvą, prieglobstis čia nesuteiktas. Keturioliktojo prašymo svarstymas sustabdytas, kadangi jis, kaip ir dar 11 grupės asmenų, pabėgo iš Pabradėje esančio Užsieniečių registracijos centro.

Pernai spalį pabėgėliai buvo sulaikyti Belgijoje, kur nustatyta, kad jie, pateikę suklastotus dokumentus, Šengeno vizas gavo Lietuvos konsulate Indijoje. Kadangi tai buvo Lietuvos diplomatų klaida, jie atgabenti į Lietuvą.

Nesuteikti prieglobsčio ir pabėgėlių statuso šiai grupei nusprendė šiuos klausimus svarstantis Migracijos departamentas, BNS pranešė departamento Prieglobsčio reikalų skyriaus atstovas Viktoras Ostrovnojus.

„Migracijos departamentas jau išnagrinėjo 13 iš 14 pateiktų šrilankiečių prašymų. Nebuvo priimta nė vieno teigiamo sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo – nė vienam iš tų 13 asmenų nesuteiktas prieglobstis. Keturioliktas prašymas dar nagrinėjamas, sprendimas nėra priimtas“, – teigė V.Ostrovnojus.

„Priimti sprendimai dėl jų išsiuntimo. Sprendimas toks: dėl prieglobsčio ir pabėgėlio statuso ir papildomos apsaugos nesuteikimo bei išsiuntimo iš Lietuvos į Šri Lanką“, – jam antrino Užsieniečių registracijos centro (URC) Tyrimų skyriaus viršininkas Aleksandras Kislovas.

Anot V.Ostrovnojaus, pabėgėlių išsiuntimu iš šalies rūpinsis Valstybės sienos apsaugos taryba (VSAT).

Tačiau A.Kislovas atkreipia dėmesį, kad išsiuntimo iš Lietuvos procedūros kol kas negalima pradėti, kadangi 12 iš 14 Šri Lankos piliečių greičiausiai yra pabėgę iš Lietuvos, o likusieji du bylinėjasi dėl atsisakymo suteikti jiems prieglobstį.

Kol galutinis sprendimas nepriimtas, jiems galioja ne nelegalaus imigranto, o prieglobsčio prašytojo statusas, ir pareigūnai negali kreiptis dėl jų išsiuntimo iš šalies. Pabegėliai dar gali skųsti pirmosios instancijos teismo sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kurio sprendimo gali tekti laukti nuo pusmečio iki 2 metų.

„Šiandien pas mus yra tik 2 šrilankiečiai centre, didžioji dauguma iš jų išėjo pasinaudodami laisvu judėjimu, kadangi prieglobsčio prašytojo laisvė nėra ribojama Lietuvoje. Jie turi teisę išeiti 24 valandoms ir sugrįžti po 24 valandų, bet tos pareigos neatlikimas daugiausia lems tai, kad jiems bus panaikinti 26 litai – mėnesinė pašalpa“, – kalbėjo jis.

URC atstovo žodžiais, išsiuntimo procedūra galėtų būti pradėta po 2–4 mėnesių. Tikimasi, kad šiuo laikotarpiu pabėgėliai bus vėl grąžinti į Lietuvą.

„Yra tokia tikimybė, kad po 2–4 mėnesių jie atsiras Europoje, bus grąžinti į Lietuvą. Tada sprendimai bus jau įsigalioję, apskundimo tvarka bus praėjusi, terminai išlaikyti, ir tada jau galima būtų kreiptis dėl kelionės dokumentų ir pradėti jų išsiuntimo procedūrą (...) Kai tik jie bus grąžinti, jų statusas Lietuvoje taps, kad jie yra nelegalūs imigrantai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius