Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 06

Internautai humoro nesuprato: ėmė piktintis neva klaidinančia „Radarom!” reklama

Kai kuriuos interneto vartotojus išgąsdino tariamai klaidinantys politikų ir organizacijų kvietimai paremti paramos Ukrainai akciją „Radarom!“. Šie pradėti kaltinti tyčiniu apgaudinėjimu ir melagystėmis, nors dauguma įrašų tebuvo išradingas ar šmaikštus būdas paskatinti žmones prisidėti prie akcijos, kuria siekiama surinkti lėšų ir nupirkti Rusijos užpultai šaliai radarų.
Karas Ukrainoje. Kyjivas.
Akcija „Radarom!“ kviečiama aukoti radarams, kurie padėtų apsaugoti Ukrainos infrastruktūros objektus / „SIPA“/„Scanpix“

Pyksta, kad bandoma „išvilioti“ pinigus

Vienos „Facebook“ grupės narys pasidalijo nuotrauka, kurioje matomas ekrano kopijų koliažas su politikų ir organizacijų raginimais skambinti 1482 numeriu, skirtu paaukoti pinigų akcijai „Radarom!“.

Įrašo autoriaus teigimu, šie skatinimai prisidėti prie radarų įsigijimo yra tik būdas apgaudinėti ir suklaidinti žmones.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šmaikštūs raginimai skambinti numeriu 1482 sulaukė internautų pasipiktinimo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šmaikštūs raginimai skambinti numeriu 1482 sulaukė internautų pasipiktinimo

„Įvairiais būdais apgaudinėja, meluoja žmonėms ir taip bando išvilioti iš žmonių pinigus. Kiekvienas paskambinęs praranda 5 eurus! Policija iš to juokiasi…” – piktinasi jis.

Vyras taip pat pasvarstė, kur nueina aukos: „Asmeninė nuomonė: karas smerkiamas, norima padėti kenčiantiems ukrainiečiams, bet kai bando apgaulės būdais išvilioti pinigus, tai veikia atstumiančiai ir atgrasiai! O žmonės, kurie suklydo ir jiems nuėmė pinigus, tai bijo aiškintis, nes išvadins Kremliaus agentais ir bandys išmesti iš darbo! Va taip ir gyvename apgavysčių, melo ir tironijos pasaulyje.“

Nuotraukoje iš viso matyti penkios ekrano kopijos, kuriose keli politikai ir organizacijos kviečia žmones prisidėti prie paramos Ukrainai.

Tarp jų – ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės raginimas paskambinus nurodytu numeriu pasakyti, ką žmonės galvoja apie vėliavas. Prie įrašo prisegta nuotrauka, kurioje matomos LGBTQ+ bendruomenės ir Ukrainos vėliavos, kabančios po Ekonomikos ir inovacijų ministerijos langu, neseniai sukėlusios daug diskusijų internete.

Portalas lrt.lt, pasidalijęs straipsniu, kurio pavadinimas skelbė, kad sausį saulė Vilniuje švietė vos 5 valandas, šiuo numeriu pasiūlė kreiptis tiems kurie matė „dingusią saulę“.

Įkeltas ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus paskyroje „Facebook“ paskelbtas įrašas, kuriame jis juokavo, jog profilis yra nulaužtas.

„Šis profilis yra nulaužtas, todėl galime paskelbti tai, ką nuo jūsų ilgai slėpė Vilniaus valdžia, – numeriu 1482 registruojamos gatvės, kurias būtina praplatinti“, – pranešė sostinės vadovas.

Kitoje nuotraukoje matyti Lietuvos policijos atsakymas „Facebook“ vartotojui su raginimu prisidėti prie paramos: „Šiuo metu vyksta paramos Ukrainai akcija, tad raginame paskambinti šiuo numeriu ir paremti Ukrainą. Paskambinkite tel. 1482 ir pats tuo įsitikinsite.“

Šio „Facebook“ vartotojo vardas ir pavardė sutampa su Viešosios policijos valdybos vyriausiojo tyrėjo Vaido Giršvildo.

Paskutinėje ekrano nuotraukoje matyti Lietuvos šeimų sąjūdžio ženklas ir kvietimas jo administracijos vardu paskambinti nurodytu numeriu: „Jei palaikai Lietuvos šeimų sąjūdį ir nori, kad tave visus metus lydėtų didelė sėkmė, paskambink numeriu 1482.“

Sulaukė patyčių

Nors dauguma šių raginimų skambinti paramos numeriu buvo surašyti juokaujant, skatinantieji prisidėti prie akcijos susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ sulaukė stiprių neigiamų reakcijų.

Vienas asmuo Lietuvos šeimų sąjūdžio kanale paskelbė įrašą, kuriame piktinamasi, kad akcijos reklama klaidina žmones.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Įrašas apie skambučius, kuriais renkama parama Ukrainai, pasirodė ir Lietuvos šeimų sąjūdžio kanale „Telegram“
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Įrašas apie skambučius, kuriais renkama parama Ukrainai, pasirodė ir Lietuvos šeimų sąjūdžio kanale „Telegram“

„Reklamos aprašymas neatitinka realios situacijos ir nepasakoma, kad paskambinus trumpuoju numeriu, bus nuskaičiuoti 5 € nuo sąskaitos. Įdomu, kokiais įstatymais naudojantis politikai ir teisėsauga (policija) apgaudinėja žmonės. Jie sako, kad tai akcija, bet balandžio 1-oji dar negreit“, – aiškina jis.

„Šitas p****** su telegramo ID 1 362 221 476 ir kitais p*******, tokiais kaip Šimaškinas, Tapkinas, apsi***es Olegas ir kitokie p******, p******* stumdo po telegrama melaginga reklama, kurioje siūlo visiems kurie už Šeimų sąjūdį skambinti numeriu 1482 ir mainais gausite visus metus laimės. Bet nepasako, kad skambutis kainuoja 5 €, kurie bus skirti karinei įrangai“, – rašoma toliau.

Originalus būdas paskatinti aukoti

Šie ir kiti išradingi politikų bei organizacijų kvietimai prisidėti prie „Radarom!“ jau prieš tai buvo pastebėti ir aprašyti žiniasklaidos (čia, čia).

Skaitant šiuos įrašus akivaizdu, kad juos paskelbę politikai ir organizacijos tokiu būdu stengėsi atkreipti žmonių dėmesį ir šmaikštaudami paskatinti juos prisidėti prie akcijos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kvietimas skambinti numeriu 1482 sulaukė ir kitų internautų pasipiktinimo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kvietimas skambinti numeriu 1482 sulaukė ir kitų internautų pasipiktinimo

LRT, „Laisvės TV“ ir organizacijų „Blue/Yellow“, „1K fondas“ bei „Stiprūs kartu“ sumanyta akcija vyksta nuo sausio 30 d. iki vasario 24 d., kai bus minimos Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metinės.

Jos pagrindinis tikslas buvo surinkti 5 mln. eurų, už kuriuos būtų nupirkta oro erdvės stebėjimo radarų. Tačiau iki šiol surinkta jau daugiau nei 6 mln. eurų.

Oficialiame „Radarom!“ puslapyje rašoma, kad surinktos lėšos bus skirtos daugiafunkciams taktiniams radarams įsigyti. Jų paskirtis – stebėti oro erdvę aplink tokius Ukrainai strategiškai svarbius objektus kaip elektrinės, vandens bokštai ir pan., kurie padeda užtikrinti kuo įprastesnį ukrainiečių gyvenimą karo metu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės kvietimas skambinti numeriu 1482 sulaukė ir kitų internautų pasipiktinimo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės kvietimas skambinti numeriu 1482 sulaukė ir kitų internautų pasipiktinimo

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius