Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 09

Internautai kuria savo karo kronikas: ar tikrai JAV kariai išsilaipino Izraelyje?

Izraelio ir „Hamas“ ginkluotam konfliktui nerimstant, internautai toliau dalijasi niekaip su juo nesusijusiais vaizdais, neva užfiksuotais pastaruoju metu. Pavyzdžiui, pasidalyta senu įrašu, kuriame matomi neva Izraelyje išsilaipinantys JAV kariai. Iš tiesų jų skrydis vyko pernai ir į kitą šalį.
Į Europą vykstantys JAV kariai
Į Europą vykstantys JAV kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nufilmuoti atskridę JAV kariai

Vienoje lietuviškoje „Facebook“ grupėje neseniai pasidalyta vaizdo įrašu, kuriame matomi amerikiečių kariai, lipantys iš lėktuvo. Pasak įrašą paskelbusio vyro, čia užfiksuoti į Izraelį pasiųsti JAV oro pajėgų kariškiai.

„Tūkstančiai JAV oro pajėgų jūrų pėstininkų nusileido Izraelyje.

Be to, Prancūzija į Izraelio teritoriją siunčia sraigtasparnių vežėją „Tonnerre“, galintį gabenti dešimtis sraigtasparnių ir šimtus karių.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Didžioji Britanija, Vokietija ir Australija taip pat siunčia į regioną savo karines grupes, karo laivus, specialiąsias pajėgas, karinius lėktuvus ir kt.“, – rašė jis.

Vaizdo įraše matyti nakties metu iš lėktuvo išlipantys kareiviai, nešini savo daiktais.

Juo aktyviai dalijosi ir užsieniečiai (čia, čia, čia, čia).

Ekrano kopija iš „TikTok“
Ekrano kopija iš „TikTok“

Bet iš tiesų vaizdo įrašas visai nesusijęs su Izraelio ir „Hamas“ konfliktu, priešingai nei teigė lietuvis. Beje, savo įrašą iš „Facebook“ grupės vyras jau pašalino, liko tik suarchyvuota jo kopija.

Scena sena ir ne iš Izraelio

Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas dar 2022 m., o jame matomi JAV kariuomenės 101-osios oro desanto divizijos kariai, išsilaipinantys Rumunijoje.

Pirmiausia šis vaizdo įrašas dar praėjusių metų birželį buvo paskelbtas JAV Gynybos vaizdinės informacijos platinimo tarnybos svetainėje.

„101-osios oro desanto divizijos (oro desanto) kariai atvyksta į Mihail Kogainiceani, Rumunija, 2022 m. birželio 28 d.“, – nurodyta vaizdo įrašo aprašyme.

Ekrano kopija iš JAV Gynybos vaizdinės informacijos platinimo tarnybos svetainės
Ekrano kopija iš JAV Gynybos vaizdinės informacijos platinimo tarnybos svetainės

Tinklalapyje rašoma, kad dalinys atvyko „sustiprinti NATO rytinį flangą“ ir dalyvauti tarptautinėse pratybose su sąjungininkais iš visos Europos, kad nuramintų sąjungininkus ir atgrasytų Rusiją nuo tolesnės agresijos.

Įrašą galima rasti ir platformoje „YouTube“ (čia, čia). Aprašymuose nurodyta, kad jo autorius – 1-osios klasės seržantas Jacobas Connoras.

Karių neskraidino

Praėjus vos kelioms valandoms po pirmosios „Hamas“ atakos spalio 7 d., JAV į regioną pradėjo siųsti karo laivus ir orlaivius. Taip stengtasi užtikrinti, kad Izraeliui būtų suteikta viskas, ko reikėtų atsakui.

Dar spalį Pentagonas pranešė, kad išsiuntė „Bataan“ parengties grupę, kurią sudaro puolimo laivas „USS Bataan“ ir dar du laivai, gabenantys tūkstančius jūrų pėstininkų iš 26-ojo jūrų pėstininkų ekspedicinio dalinio. Šie gali patekti į tam tikrą teritoriją ir suteikti medicininę pagalbą.

Gynybos pareigūnai patikino, kad šie kariai nėra skirti kovinėms užduotims vykdyti, jų tikslas – teikti patarimus ir medicininę pagalbą.

15min verdiktas: melas. Įraše tikrai matyti JAV kariai, bet jie išsilaipino ne šiomis dienomis Izraelyje, o pernai vasarą Rumunijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius