-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 10

Iš gyvenimo pasitraukus jaunai medikei vėl prabilta apie mobingą gydymo įstaigose: įsisenėjusios problemos niekaip nesprendžiamos

Medikų bendruomenę sukrėtė žinia apie iš gyvenimo pasitraukusią Respublikinės Šiaulių ligoninės medikę. Kai kurių kolegų teigimu, darbe ji patyrė mobingą. Vis dar garsiai apie patyčias vengiantys prabilti medikai puse lūpų kalba apie sistemines problemas. Gydytojų darbo krūvis, ypač išaugęs pandemijos metu, bei sudėtingas psichologinis klimatas šalies ligoninių kolektyvuose esą gali lemti ir daugiau nelaimių.
Žvakė
Žvakė / 123RF.com nuotr.

Apie įvykusią nelaimę 15min patvirtino Respublikinės Šiaulių ligoninės ryšių su visuomene specialistė Zita Katkienė.

Viena pirmųjų apie kolegės netektį socialiniame tinkle „Facebook“ prakalbo Seimo narė gydytoja Jurgita Sejonienė.

„Šiandien sužinau, kad iš gyvenimo pasitraukė jauna gydytoja. Kolegos kalba apie mobingą. Nuolatinį, sistemingą. Oficiali versija bus dokumentų klastojimas“, – apie įtemptą situaciją ligoninėje įraše pasakojo Seimo narė.

Mobingas apibrėžiamas kaip tikslinis, sistemingas, pasikartojantis psichologinis teroras, kai vienas asmuo izoliuojamas nuo darbo aplinkai būdingų socialinių procesų, jam neleidžiama tinkamai atlikti savo funkcijų, naudojamas psichologinis smurtas, priekabiaujama.

Buvo atleista

Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė 15 min sakė žinanti apie nutikusią nelaimę.

„Iš kolegų aplinkos girdime, kad ji darbe patyrė labai smarkų mobingą. Gavo atleidimo iš darbo lapelį“, – trumpai situaciją nupasakojo A.Gerliakienė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės pateiktame komentare nurodoma, kad medikė iš pareigų buvo atleista.

„Informuojame, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomenę sukrėtė žinia apie gydytojos anesteziologės reanimatologės mirtį. Skaudžią netekties akimirką ligoninės administracija reiškia nuoširdžią užuojautą gydytojos šeimai ir su ja dirbusiems kolegoms.

Medikų bendruomenės vardu prašome susilaikyti nuo neetiškų komentarų ir nepagrįstų teiginių, gydytoja buvo atleista iš darbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo.

Ligoninės nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Ligoninės nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos, todėl išsamesni komentarai šiuo metu neteikiami. Gerbkime mirusiosios atminimą ir artimųjų gedulą.

Psichologinę pagalbą ligoninės darbuotojams, patyrusiems krizę ir emocinius sukrėtimus, teikia ligoninės psichologai, psichoterapeutai“, – rašoma ligoninės pranešime.

VIDEO: 15/15: kodėl Lietuvos medikai ryžtasi atimti sau gyvybes?

Įsišaknijusios problemos

Vertindama padėtį šalies ligoninėse, A.Gerliakienė apgailestavo, kad mobingas – sisteminė problema.

„Nėra nė vienos ligoninės, kur nebūtų mobingo. Tai yra faktas. Vienuose skyriuose jis vykdomas labiau, kituose mažiau, bet tikrai neatsiras nė vienos valdiškos gydymo įstaigos, kur to nebūtų“, – apie įsišaknijusias problemas kalbėjo A.Gerliakienė.

Auristida Gerliakienė
Auristida Gerliakienė

Pasak LMS pirmininkės, prie spaudimo, kurį darbe nuolat patiria medikai, nemažai prisideda ir faktas, kad dėl nepakankamo finansavimo ligoninės nuolat priverstos taupyti.

„Administracija turi suktis kaip išgalėdama – nesveikai taupyti tyrimus, tvarstliavą, apsaugos priemones. Darbuotojai dėl to taupymo kiekvieną kartą yra persekiojami, barami. Jau nekalbant apie tai, kad paskyrus perteklių vaistų, Ligonių kasos gali tą sumą išminusuoti iš gydytojo atlyginimo“, – apie situaciją kalbėjo medikė.

„Tokioje situacijoje vadovybė jaučia siaubingą įtampą ir išsilieja ant savo darbuotojų“, – pridūrė A.Gerliakienė.

LMS pirmininkės teigimu, sistemines problemas medicinos sektoriuje augina dar ir tai, kad medikai retai ryžtasi keisti darbo vietą.

„Medikai laikosi iš paskutiniųjų įsikibę savo darbo vietos, nes neįsivaizduoja, kad galėtų pritapti kitur ir juo labiau, kai mato, kad visur yra tas pats. Išeitis – nebent išvykti į užsienį arba pakeisti specialybę“, – svarstė pašnekovė.

Aiškinasi teisėsauga

Teisėsauga aiškinasi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusios jaunos medikės mirties priežastį, tačiau daugiau detalių neatskleidžia.

Gydymo įstaigos atstovai teigia, kad gydytoja buvo atleista iš darbo praėjusį ketvirtadienį dėl šiurkštaus pareigų pažeidimo.

„Mirties atvejis yra tiriamas. Tai yra tyrimas mirties priežasčiai nustatyti“, – BNS pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Tačiau daugiau detalių ji neatskleidžia.

„Kol kas jokios detalesnės informacijos negalime pateikti“, – teigė prokuratūros atstovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės – Priėmimo skyrius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės – Priėmimo skyrius

Skundėsi darbo sąlygomis

2019 metais visuomenę sukrėtė žinia apie tai, kad iš gyvenimo pasitraukė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytojas.

Jauno mediko kolegos viešai pasisakė, kad darbe jis buvo terorizuojamas vieno iš vadovų.

Po nelaimės nuspręsta, kad Ortopedijos ir traumatologijos centro vadovas Narūnas Porvaneckas atleidžiamas iš pareigų.

Tuomet bene pirmą kartą garsiai prabilta apie medikų patiriamą mobingą.

Daugybė gydytojų dalijosi savo istorijomis ir patirtimis, kaip patys išgyveno patyčias, žeminimą.

Vida Press nuotr./Mobingas
Vida Press nuotr./Mobingas

Gydytojams viešai prabilus apie giliai įsišaknijusį mobingą gydymo įstaigose, buvo užsiminta ir apie situaciją Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Apie tai laiške 15min rašė ligoninėje dirbusios slaugytojos.

„Visai tai vyksta Respublikinėje Šiaulių ligoninėje Anesteziologijos – operacijų skyriuje. Pirmiausia, darbo grafikai. Jie parodomi paskutinę mėnesio darbo dieną. Būna dirbama ir pusantros paros, net ir turint etatą. Kartais budėjimai būna kas antrą parą. Nesutikus didintis krūvio (nes nėra kam dirbti), mėnesį dirbi už nepilną etatą.

Kitą mėnesį gali dirbti už 1,5 etato. Nesutikus didintis krūvio, taip pat yra teigiama, kad neduos atostogų arba laisvos dienos, kai reikės“, – apie situaciją gydymo įstaigoje 15min siųstame laiške tąsyk rašė slaugytojos.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius