-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 25

Iš karo zonos pabėgusios ukrainiečių šeimos istorija sujaudino lietuvius: gerumui ribų nėra

Tatjana ir Aleksandras Goriunenko prieš 1,5 metų gimtajame Mariupolyje paliko visą savo susikurtą gerovę, susodino savo 6 vaikus į automobilį ir atvyko į Lietuvą. 15min aprašyta jų istorija sujaudino ne vieną mūsų skaitytoją, todėl nusprendėme pasidalinti ir pasidžiaugti mūsų visų gerumu.
Goriunenko šeima
Goriunenko šeima / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Mariupolis Ukraina

Įdavė meškerę – užmokėjo už mokslą

Šeima, atvirai papasakojusi apie savo gyvenimą Ukrainoje ir Lietuvoje, kur septyniese glaudžiasi dviejų kambarių bute, kurį jiems taip pat užleido geri žmonės, taupo net vaikų maistui, sulaukė prieštaringų vertinimų.

Vieni burnojo, kad panašiomis sąlygomis gyvena daugybė lietuvių, todėl valstybė ir labdaros organizacijos turėtų padėti pirmiausia lietuviams, o ne atvykėliams. Tačiau atsitikus nelaimei, karas neturi sienų ir gyvendami globaliame pasaulyje, negalime užsidaryti, juolab kad patys nežinome, ar kada nors neprireiks kitų pagalbos ir mums. Panašiai mano vienas 15min skaitytojas. Pasak jo, žmonės nepasirinko emigracijos savo noru, jie neatvyko čia ieškoti geresnio duonos kąsnio. Jie bėgo norėdami, kad jų vaikai augtų saugūs.

Beje, Tatjana ir Aleksandras prisipažino, kad prieš atvykdami į Lietuvą bandė įsitvirtinti kitoje Ukrainos srityje, tačiau čia situacija buvo pernelyg sunki, pernelyg daug pabėgėlių iš Krymo, kad būtų įmanoma surasti būstą tokiai didelei šeimai. „Jei ne draugai Lietuvoje, kurie mus pakvietė atvykti, būtume likę karo zonoje“, – tikino pašnekovai.

Turiu savo vertybių sistemą ir elgiuosi taip, kaip, manau, esant teisinga. Šie žmonės nėra pirmi, kuriems pagelbėjau, ir nebus paskutiniai.

Kadangi Tatjana užsiminė, kad, norėdama įgyti rimtą specialybę, ji lanko dvejus metus truksiančius gydymo įstaigų masažistų kursus, už kuriuos kas mėnesį moka 50 eurų, lietuvis nusprendė padovanoti moteriai ne pinigų, o suteikti meškerę jiems užsidirbti ir sumokėjo už jos mokslus iki pat jų pabaigos. Tai didžiulė finansinė paskata šeimai. Tačiau pats geradarys panoro likti nežinomas.

„Turiu savo vertybių sistemą ir elgiuosi taip, kaip, manau, esant teisinga. Šie žmonės nėra pirmi, kuriems pagelbėjau, ir nebus paskutiniai. Labai gerbiu žmones, kurie, susidūrę su sunkumais, nenuleidžia rankų ir ieško kelių jiems įveikti. Aleksandrui ir Tatjanai šiandien tereikia tvirtesnio pagrindo atsispirti, visa kita jie, neabejoju, padarys patys. Tie, kurie atėjo ir sumindė Tatjanos, Aleksandro ir daugelio kitų ukrainiečių gyvenimus, vardais neprisistatė. Tegul ir pagalba šiems žmonėms ateina be vardų – nenoriu, kad jie jaustųsi kam nors konkrečiai skolingi. Lietuvoje yra daug gerų ir atjaučiančių žmonių“, – teigė lietuvis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tatjana ir Aleksandras Goriunenko
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tatjana ir Aleksandras Goriunenko

Pasiūlė darbą vaikams

Taip pat Tatjana sulaukė ir, galima sakyti, itin netikėto pasiūlymo. 15min skaitytoja, turinti problemų su nugara, moteriai užsakė masažą. „Aš juk neturiu moralinės teisės imti pinigų už masažą, nes dar mokausi“, – sutriko Tatjana. Tačiau pasitarusi nusprendė priimti pasiūlymą, o atlygio tiesiog neimti. Ukrainietės teigimu, ją sujaudino toks dėmesys.

Dėmesio sulaukė ir šeimos vaikai. Tėvai užsiminė, kad vasaros atostogų metu vyresnieji norėtų padirbėti – tokiu būdu ir šeimos biudžetą papildytų, ir patys vienam kitam daiktui susitaupytų. Atsirado žmonių, kurie šiems vaikams pasiūlė jų amžiui tinkantį darbą. Be to, viena šeima nusprendė vaikus pamaloninti dovanomis.

O štai visai neseniai ukrainiečiai sulaukė siuntinio. Jį atsiuntusi 15min skaitytoja, prašydama šeimos kontaktų, atviravo: „Suprantu kad jiems sunku, be to, jie svetimoje šalyje, nemoka kalbos, nieko nepažįsta. Tokia veikla – man pačiai naujiena. Iki šiol nesu rėmusi nė vienos šeimos, tik gyvūnų globos namus. Įdėsiu higienos priemonių, drabužių, galbūt kažkas tiks. Taip pat gal kažką skanaus įdėsiu, juk jie augina vaikus“, – svarstė moteris.

Ir iš tiesų, siuntinyje buvo šiek tiek drabužių (dalis jų tikrai tiko mergaitėms), šiek tiek higienos priemonių, kosmetikos, kas ypač nudžiugino šeimos moteris, ir šiek tiek saldumynų visiems.

„Iš visos širdies dėkojame visiems, kurie neliko abejingi mūsų istorijai. Tiesą sakant, mes nesitikėjome tokio atgarsio. Tačiau dar kartą įsitikinome, kiek aplinkui yra daug gerų žmonių“, – dėkojo Tatjana ir Aleksandras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius