Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 14 /18:43

Iš partijos siūlyti mesti „maištininkai“ patys pasitraukė iš LSDP, Antanas Vinkus pašalintas

Aštuoni Seimo socialdemokratų frakcijos nariai, kurių šalinimą iš partijos šeštadienį ketino svarstyti partijos taryba, pareiškė patys pasitraukiantys iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) gretų. Iš partijos pasitraukė visi „nepaklusnieji“, išskyrus Mindaugą Bastį, kuris yra atsiėmęs savo parašą po susitarimu su „valstiečiais“, ir Antaną Vinkų. Šeštadienį partijos taryba nusprendė, kad A.Vinkus vertas pašalinimo iš partijos.
Antanas Vinkus
LSDP tarybos posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dėl A.Vinkaus buvo skelbiamas slaptas balsavimas. Už pašalinimą balsavo 124 partiečiai, 38 nepritarė, 1 biuletenis rastas sugadintas.

„Amen nesakysiu, galit nesityčioti, duokit pabaigti. (...) Klysti žmogiška, o ištaisyti klaidą – dieviška. Tikiuosi, kad ištaisysite kažkada šitą klaidą, stiprybės jums“, – tokiais žodžiais A.Vinkus atsisveikino su partija.

M.Basčio likimo šeštadienį LSDP nesvarstė, nes jis dėl savo problemų dėl ryšių su Rusija yra sustabdęs narystę partijoje.

Nepaklusnieji išėjo, bet žadėjo sugrįžti

Šeštadienio tarybos posėdyje netrūko emocijų, o buvęs partijos vadovas Algirdas Butkevičius aršiai sukritikavo G.Palucką.

Maištininkų gretose esanti Rimantė Šalaševičiūtė tarybos posėdyje paprašė, kad G.Paluckas pats perskaitytų išeinančiųjų pareiškimą. Beje, posėdyje, be R.Šalaševičiūtės ir A.Vinkaus, nepaklusnieji politikai nepasirodė.

Pareiškime teigiama, kad su „valstiečiais“ bendradarbiavimo pareiškimą pasirašę politikai nepagrįstai kaltinti įvairiais dalykais, o bendradarbiauti su „valstiečiais“ ryžtasi tam, kad būtų užtikrintas stabilumas Lietuvoje.

Pareiškime teigiama, kad iš partijos metami politikai siūlė įvairius kompromisus, tačiau LSDP pirmininkas nesileido į kalbas.

„Po dviejų metų ketiname sugrįžti į LSDP, jei partija išliks socialdemokratinė“, – teigiama pareiškime, kurį pasirašė Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas.

Pagal partijos įstatus, pats atsisakęs partijos bilieto socialdemokratas gali į partiją grįžti po dvejų metų, o pašalintas iš jos – tik po trejų.

G.Paluckas partijos pirmininku buvo išrinktas šių metų balandį dviejų metų kadencijai. Atskalūnai gali tikėtis, kad po dviejų metų G.Paluckas nebebus perrinktas, todėl jiems atsivers kelias sugrįžti ir sudalyvauti 2020-ųjų Seimo rinkimuose.

A.Butkevičius: kalti esame visi

A.Vinkus tribūnoje perskaitė buvusio LSDP pirmininko A.Butkevičiaus pareiškimą, kuriame šis teigė, kad LSDP priklauso 26 metus, tačiau niekada netikėjęs, kad ateis tokia diena. „Jaučiuosi nepavydėtinai“, – prisipažino jis.

Anot A.Butkevičiaus, LSDP pati savo rankomis save naikina.

„Kaltų ieškoti nereikia, kalti esame visi, kad žmonės prarado pasitikėjimą socialdemokratais, kad reitingai ir toliau nuosekliai krenta, kad jau nebesame tie, kuriais didžioji dauguma rinkėjų pasitiki“, – partijos kolegoms sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./LSDP tarybps posėdis
Luko Balandžio / 15min nuotr./LSDP tarybps posėdis

„Gal buvo pastebėjimų, kad blogai dirba ar nevykdo programos mūsų ministrai? Gal buvo pastabų mūsų Seimo pirmininko pavaduotojų veiklai? Gal frakcijos bičiuliai nesilankė skyriuose? Nebendravo su rinkėjais? Gal 2018 m. biudžete nematyti socialdemokratų pasiūlymų dėl PVM lengvatų šildymui, vaiko pinigų?“, – klausė A.Vinkus, skaitydamas A.Butkevičiaus pareiškimą.

Jo teigimu, toks partijos išėjimo iš valdančiosios daugumos proceso organizavimas lėmė partijos susiskaldymą.

„Tai labai rimta pamoka, išbandymas partijai. Tokios padėties priežastis – visiškas partijos pirmininko nenoras diskutuoti su frakcija. Galima tik stebėtis, kiek energijos buvo įdėta pasiekti norimą rezultatą (...). Visą požiūrio esmę parodo citata: "jų likimas – techninis klausimas"“, – A.Butkevičiaus nuoskaudą perdavė A.Vinkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Jis situaciją LSDP lygino su „Brexit“ ir teigė, kad partija atsidūrė kvailoje padėtyje. Jis teigė, kad LSDP patys save suės, ir bėrė daugybę priekaištų G.Paluckui: esą jis skaldė partiją, skyrius priešpastatė frakcijai, o skyriai jau ėmė suprasti, kad jie tapo politinio susidorojimo įrankiu ir dėl to jaučiasi nejaukiai.

Anot A.Butkevičiaus, ar ne keista, kad G.Paluckas nemato jokių galimybių socialdemokratinę darbotvarkę įgyvendinti su „valstiečiais“, tačiau nemato nieko blogo sostinės taryboje bendradarbiauti su visiškai susikompromitavusiais liberalais. Esą Seimo socialdemokratai kaltinami tuo, jog laikosi kėdės, bet, pasak buvusio LSDP pirmininko, ar sostinėje nesielgiama taip pat?

Jis priminė ir G.Palucko teistumą.

„Iš kur tokia neapykanta nerenkant žodžių, peržengiant bet kokias padorumo ir etikos ribas? Seimo frakcijos devintukas – tai raupsuotieji, juos reikia izoliuoti ir išnaikinti. Mes patys save suėsime ir po viso to jūs raginate devintuką atsikvošėti? (...) Ne dulkes reikia nuo rožės nupūsti – jų ten nėra, rožę reikia prižiūrėti, laistyti ir saugoti nuo negandų“, – sakė jis.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Vainius Šarmavičius po šio pareiškimo pareiškė, kad 8 politikai, kurie pasirašė prašymą išeiti, nebelaikomi LSDP nariais.

G.Paluckas: šiandien gimstame iš naujo

Partijos pirmininkas G.Paluckas sakė nesutinkantis su A.Butkevičiaus pareiškime išsakytomis mintimis. Jis pabrėžė norintis vengti asmeniškumų, tačiau pridūrė, kad buvusio pirmininko pareiškime yra daug pakankamai užgaulios netiesos.

„Visas šis laikotarpis, kuris pavadintas klaida, autokratiniu valdymu, skyrių nuomonės manipuliavimu, emocine prasme yra visiems nelengvas, tame tarpe ir man“, – teigė G.Paluckas.

Jis epochos pabaiga pavadino ilgamečių LSDP narių išėjimą.

„Niekada nesutiksiu, kad demokratiją galima žaisti, kad ja galima manipuliuoti, kad skyriai yra partijos pirmininko nesusivokimo ar asmeninių interesų įkaitai“, – sakė jis.

Anot G.Palucko, partijos statutas gali patikti arba ne, tačiau jis garantuoja, kad išsiskyrus nuomonėmis, būtų išgryninta viena pozicija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./LSDP tarybos posėdis
Luko Balandžio / 15min nuotr./LSDP tarybos posėdis

Jis pabrėžė, kad diskusijose apie ateitį jis nemato dramos.

„Situacija nėra tiek dramatiška, kaip buvo mėginta parodyti. Atvirkščiai – dialogą skyriuose aš jaučiu ir jaučiu didelį palaikymą pokyčiams“, – partijos nariams dėstė pirmininkas.

Jis teigė nenorintis ieškoti kaltų dėl LSDP problemų, tačiau pabrėžė, kad vienas epizodas – 2016 metų rinkimų sąrašo formavimas pažeidė esminius demokratijos principus – pirmą kartą istorijoje rinkimų sąrašas nebuvo reitinguojamas, jis nebuvo pasvertas skyriuose.

„Džiaugiuosi, kad frakcijos nariai priėmė tokį sprendimą. Tačiau amaudu, kad patys bičiuliai posėdyje nedalyvauja, nes aš noriu pasakyti vieną paprastą dalyką: aš mokiausi iš geriausių – iš Algirdo Butkevičiaus, iš Gedimino Kirkilo, iš Juozo Bernatonio politinės vadybos. Noriu padėkoti už jų indėlį į mane asmeniškai ir į daugelį mūsų. Taip, tai tam tikros epochos pabaiga, bet ginčuose ir gimdymo kančiose gimsta gražūs dalykai, šiandien mes gimstame iš naujo“, – kalbėjo jis.

R.Vaitkui kilo klausimas – kas toliau?

Socialdemokratas Rimantas Vaitkus posėdyje teigė, kad dabar didžiausias klausimas – kas bus su LSPD frakcija, kokia dabar bus jos pozicija, ar bus palaikomi Sauliaus Skvernelio Vyriausybės sprendimai, ar apskritai bus siūloma skelbti interpeliaciją S.Skverneliui.

Seimo socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, kad socialdemokratai parlamente elgsis vadovaudamiesi socialdemokratinėmis vertybėmis. Jis sakė girdėjęs siūlymą neleisti išeiti maištininkams, o vietoje to – pašalinti.

Tačiau, anot J.Sabatausko, mirusiajam negalima įvykdyti mirties bausmės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

Socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė sakė gerbianti maištininkų apsisprendimą ir pridūrė mananti, kad ėjimus į priekį buvę partijos kolegos yra numatę.

„Juliau, jie tikrai nemirę ir mes jiems to tikrai nelinkime. Atvirkščiai – galvoju, kad niekada nevėlu, nepriklausomai nuo amžiaus, atsikvošėti ir dirbti kartu, būti vieningiems“, – kalbėjo ji.

V.Blinkevičiūtė teigė, kad buvusiam pirmininkui A.Butkevičiui reikėjo į posėdį ateiti pačiam, bent jau tam, kad padėkotų ilgamečiams bendražygiams.

„Negalime užmigti ant laurų, ant reitingų – tai mus ir pražudė, ar ne taip?“, – toliau tęsė ji.

Nelaukė, kada bus išmesti

„Šiandien šioje socialdemokratijos menkinimo istorijoje turi būti padėtas taškas. Mes puikiai suvokiame, kad dabartinės vadovybės mums metami nepagrįsti kaltinimai ir įpareigojimai bičiuliams mus šalinti iš partijos gali suskaldyti LSDP. Partijos vadovas dėl mums nežinomų motyvų ir priežasčių siekęs sugriauti valdančiąją kairiojo centro koaliciją ir nesugebėjęs tai padaryti, dabar savo rankomis silpnina partiją, griauna mūsų vienybę. Puikiai suvokdami šių destruktyvių vadovybės veiksmų pasekmes mes nusprendėme patys palikti partiją“, – rašoma socialdemokratų parlamentarų pareiškime, kurį prieš posėdį gavo BNS.

Šį pareiškimą pasirašė Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantas Sinkevičius.

Pasitraukiantieji iš LSDP, kurių dauguma – šios partijos senbuviai ir buvę lyderiai, teigia esantys nepagrįstai kaltinami, kad sudarydami frakcijų koaliciją su „valstiečiais“ Seime pažeidė LSDP statutą.

Apie pasitraukimą iš partijos pareiškusieji socialdemokratai teigia, jog atsisakydami narystės Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) neišsižada socialdemokratinių vertybių ir neatsisveikina su partija, nes į ją tikisi sugrįžti po kelerių metų.

„Ir nebūdami partijoje toliau įgyvendinsime socialdemokratinę programą, toliau tarnausime valstybei ir Lietuvos žmonėms. Taip pat mes ketiname po dvejų metų sugrįžti į LSDP, jeigu mūsų partija išliks socialdemokratinė“, – rašoma pareiškime.

Pasitraukiantieji iš LSDP, kurių dauguma – šios partijos senbuviai ir buvę lyderiai, teigia esantys nepagrįstai kaltinami, kad sudarydami frakcijų koaliciją su „valstiečiais“ Seime pažeidė LSDP statutą. Jie kartoja išmėginę visas galimybes, kad būtų išvengta konflikto – siūlė memorandumą, vėliau kitus kompromisinius siūlymus, galiausiai – visų sprendimų moratoriumą.

„Pastarieji mėnesiai mums buvo labai sunkūs. Teko išgyventi naujos partijos vadovybės, konservatorių ir kitų dešiniųjų užgauliojimus bei patyčias. Mūsų ryžtingi ir atsakingi veiksmai, sutrukdę sukelti politinį chaosą ir užkirtę kelią dešiniųjų atėjimui į valdžią, buvo visaip menkinami. Deja, mes praradome ir dalies suklaidintų mūsų partijos bičiulių supratimą bei palaikymą“, – apgailestauja iš LSDP besitraukiantieji.

Pasiūlė bausti griežčiausia bausme

Rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau dalis LSDP frakcijos Seime narių nusprendė, kad iš valdančiųjų trauktis nenori ir pasirašė vadinamąjį „frakcijų susitarimą“ su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Prieš savaitę partijos Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad susitarimą pasirašę Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas ir Mindaugas Bastys pažeidė partijos statutą ir verti griežčiausios bausmės – pašalinimo iš partijos.

Tačiau trečiadienį didelių problemų dėl neaiškių ryšių su Rusija turintis M.Bastys parašą atsiėmė.

Tačiau šio parlamentaro dienos Seime, ko gero, jau yra suskaičiuotos. Jei taip nutiks, socialdemokratų frakcijai teks ieškoti naujo gelbėtojo, mat M.Bastys yra išrinktas ne pagal sąrašą, o vienmandatėje. Tai reiškia, kad būtų skelbiami nauji rinkimai šioje apygardoje, kuriuos neaišku kas laimėtų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Tačiau artėjant tarybos posėdžiui tarp maištininkų pasigirdo kalbų, kad galbūt nereikia skubėti priimti sprendimų.

Maištininkams priklausantis G.Kirkilas svarstė, kad galbūt įmanomas koks nors kompromisas.

„Kas verčia mus čia forsuoti tą tarybos posėdį? Darykime mėnesio pertrauką, moratoriumą. O kas verčia? Konservatoriai gal verčia? Planas? Skaitau profesorių šiandien, kad planas tikrai geras buvo. Scenarijaus autoriaus vertas... Bet čia nesvarbu, čia juokauju. Kitas kompromisas, aišku, dėl turinio. Galima ir tarybos posėdį suspenduoti, ir mes galime savo sprendimą suspenduoti“, – ketvirtadienį kalbėjo jis.

Anot jo, per tą laiką turėtų būti aiškiau suformuluotos priežastys, kodėl socialdemokratai turi trauktis iš koalicijos. Taip pat – duotas bent trijų mėnesių terminas koalicijos partneriams susirasti naujus bendražygius.

Tačiau G.Paluckas aiškino, kad jokie kompromisai nebėra įmanomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius