-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 17

Iš Rygos atgabenta donoro širdis: dėl prasto oro teko skraidinti lėktuvu

Nacionalinis transplantacijos biuras pranešime informuoja, kad ketvirtadienį,14.02 val. į Lietuvą iš Latvijos buvo atskraidinta donoro širdis.
Orlaivis, kuriuo atgabenta donoro širdis
Orlaivis, kuriuo atgabenta donoro širdis / Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr.

Nacionalinio transplantacijos biuro budintis koordinatorius skambučio apie Rygoje atsiradusį širdies donorą sulaukė vėlų trečiadienio vakarą. Nedelsiant buvo imtasi donorystės proceso koordinavimo. Širdies šaltosios išemijos laikas (nuo paėmimo iš donoro kūno iki perkėlimo į recipiento kūną) – vos penkios valandos. Įvertinus tai, buvo nutarta kreiptis į orlaivių pilotus, kad jie kuo skubiau parskraidintų donoro širdį. Kol buvo aiškinamasi dėl sraigtasparnio skrydžio galimybių, ankstų ketvirtadienio rytą į Rygą greitosios pagalbos automobiliu išskubėjo Santaros klinikų medikų brigada. Jų tikslas – eksplantuoti donoro širdį ir, sulaukus sraigtasparnio, parskraidinti ją į Vilnių.

Nacionalinis transplantacijos biuras yra atsakingas už donorų organų paiešką. Kai Lietuvoje donorų organų nėra, o transplantacijos reikia itin sunkiai sergantiems žmonėms, užklausa išsiunčiama ir į užsienio šalis. Yra toks susitarimas: jei savoje šalyje esantiems recipientams donoro organas netinka, jis pasiūlomas užsienio šalių transplantacijos centrams. Kai kaimyninėje užsienio šalyje atsiranda tinkamas donoras, Nacionalinis transplantacijos biuras pagalbos parskraidinant jo organus į Lietuvą kreipiasi į Valstybės sienos apsaugos tarnybos arba Karinių oro pajėgų sraigtasparnių pilotus.

VIDEO: Nufilmuotas donoro širdies atgabenimas į Santaros klinikas

Tačiau šįkart tokiam šių tarnybų sraigtasparnių skrydžiui sutrukdė žiemiškos oro sąlygos – sraigtasparniai skristi negalėjo dėl apledėjimo pavojaus. Todėl buvo kreiptasi į privačias skrydžių bendroves. Medikų brigadą ir donoro širdį iš Rygos į Vilnių atskraidino bendrovės „UAB Klasjet“ orlaivis. Skrydžio išlaidos bendrovei bus apmokėtos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, kaip ir numato galiojantys teisės aktai.

Minėtas orlaivis nutūpė Vilniaus oro uoste, iš kur greitosios pagalbos automobiliu, lydint policijos pareigūnams, greičiau nei per 15 minučių buvo atgabentas į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikas. Šiuo metu čia vyksta transplantacija.

Šiais metais – tai ketvirtoji transplantacija Lietuvoje: jau atlikta viena kepenų ir dvi inkstų transplantacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius