Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 03 /2019 03 04

Tarp partijų pirmaujančių socialdemokratų gretose – liūdesys dėl „neužkariaujamų“ miestų

Pirmieji savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatai nudžiugino Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) – nepaisant neoptimistinių prognozių, jie išsiveržė į rinkimų lyderius. Tačiau regionuose gerai pasirodžiusi politinė jėga smarkiai „šlubuoja“ miestuose.
Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas
Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rinkimų rezultatų laukiančių socialdemokratų nuotaikos – ypatingai geros. Rinkimų štabe aidi juokas, nuo socialdemokratų veidų nedingsta šypsenos. Jie džiaugiasi, kad gandai apie LSDP mirtį buvo gerokai per ankstyvi.

Laimėtojų titulo dar nesimatuoja

Ant sienos socialdemokratai yra išsikabinę sąrašą su visomis savivaldybėmis ir jame raudonai užrašo LSDP kandidatus, kurie laimėjo rinkimus jau pirmajame ture. Sąraše jau atsirado N.Dirginčienės, V.Mitrofanovo, D.Jasaičio, M.Sinkevičiaus, V.Makūno pavardės.

Vis dėlto raukytis kai kuriuos socdemus verčia partijos rezultatai didžiuosiuose miestuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP štabe laukiama Savivaldos rinkimų rezultatų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP štabe laukiama Savivaldos rinkimų rezultatų

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas sakė, kad kol kas LSDP savivaldos rinkimų laimėtojo titulo nesimatuoja.

„Palauksime ryto, tegul būna suskaičiuoti visi balsai, visos apylinkės. Tada galėsime trumpai pasidžiaugti ir iš karto kilti į kovą dėl 24 antrų turų. Tai yra beveik pusė Lietuvos dar lauks mūsų visų pastangų ir, tikėkimės, socialdemokratų merų“, – jau po vidurnakčio kalbėjo LSDP lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Pirminius rinkimų rezultatus G.Paluckas vertino kaip labai gerus. „Praktiškai visus metus mes, pasakysiu tiesiai šviesiai, skaldomi, aiškinama, kad mes skilome. Manau, šie rezultatai paneigia visas šias abejones. Esame stiprūs, sulaukėme visuomenės palaikymo savivaldybėse ir to labai džiaugiuosi“, – sakė jis.

Darys išvadas

G.Paluckas pripažino, kad LSDP rezultatai didžiuosiuose miestuose nuliūdino. Tačiau kartu jis akcentavo, kad dėl to nėra nieko nauja.

„Čia pasikeitimai dar neįgavo tokios apimties ir tokio greičio, jog duotų teigiamą rezultatą. Turėsime padaryti šias išvadas padaryti iki 2020 metų Seimo rinkimų“, – tikino socdemų lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP štabe laukiama Savivaldos rinkimų rezultatų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDP štabe laukiama Savivaldos rinkimų rezultatų

VRK duomenimis, po vidurnakčio G.Paluckas Vilniaus mero rinkimuose užėmė septintą vietą. Kalbėdamas apie prastus savo rezultatus Vilniaus miesto mero rinkimuose, LSDP pirmininkas aiškino, kad šie rinkimai yra unikalūs, jų negalima lyginti su ankstesniais. Juose dalyvauja visuomeninių rinkimų komitetų kandidatai, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Virginijus Sinkevičius ir panašiai.

„Bet aš tikrai pripažįstu, kad rezultatai nėra tokie, kokių būčiau tikėjęsis. Tačiau turime du tikslus: kandidatas į merus ir frakcija. Balsus dėl frakcijos dabar skaičiuojame ir tikimės, jog turėsime galimybę dirbti vilniečiams ir kitą kadenciją“, – sakė jis.

Klausiamas, ar asmeniniai rezultatai siekiant sostinės mero posto neatsilieps jam neigiamai, kai LSDP pavasarį rinks pirmininką, G.Paluckas tvirtino, kad atsakomybės nesikrato.

„Sąmoningai, jei galima taip sakyti, rizikavau, prisiėmiau atsakomybę dalyvauti mero rinkimuose, nepaisant to, kad visuomenė matė kitus lyderius, tai rodė apklausos. Manau, tai yra tikrasis lyderystės bruožas stoti ten, kur yra sunkiausia, o ne mėginti išvengti kovos. Dėl mero pozicijos jau nekovojame, tačiau dėl frakcijos skaičiavimas, kova vyksta ir aš tikiuosi sėkmės“, – pakartojo jis.

Lyderiai laukia atskirai

Viltingai rinkimų rezultatų laukė ir prieš metus nuo LSDP atskilusių politikų įkurta Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP). Pirmą kartą rinkimuose dalyvaujanti partija tikisi turėti ir merų, ir savivaldybių tarybų narių.

LSDDP rinkimų rezultatų laukė partijos būstinėje Vilniuje. Keliolika eilinių socialdarbiečių šnekučiavosi, užkandžiavo, aptarė VRK skelbiamus duomenis, fotografavosi prie sienelės su partijos logotipu.

Partijos vadovai – Gediminas Kirkilas, rinkimų štabo vadovas Juozas Bernatonis, parlamentarės Irena Šiaulienė ir Rimantė Šalaševičiūtė įsikūrė atskiroje patalpoje. Čia jiems ant stalelio pamerkta tulpių, paserviruota vieno kąsnio užkandžių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDDP štabas laukia Savivaldos rinkimų rezultatų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LSDDP štabas laukia Savivaldos rinkimų rezultatų

Nuotaikos partijoje kol kas geros. Pasak LSDDP pirmininko G.Kirkilo, pozityviai nuteikia pirmieji rinkimų duomenys, rodantys, kad partijos kandidatai į merus pirmauja keliose savivaldybėse – Prienų, Klaipėdos ir Širvintų rajonų (Arūnas Vaidogas, Vaclovas Dačkauskas ir Živilė Pinskuvienė).

Kalbėdamas su partiečiais J.Bernatonis sakė manantis, kad Ž.Pinskuvienė rinkimus laimės dar pirmajame ture. LSDDP Kandidatai į Prienų ir Klaipėdos rajonų merus pateks į antrą turą. Tiesa, Ž.Pinskuvienė rinkimuose dalyvauja ne su LSDDP, o su visuomeniniu rinkimų komitetu. G.Kirkilo teigimu, ji pasitiki partija, bet „kiekvienas miestas ir rajonas turi savo strategiją“. „Širvintiškiai mūsų bičiuliai galvoja, kad einant su komitetu, plius su sąrašu turėsime daugiau narių savivaldybės taryboje“, – aiškino jis, sakydamas, kad po rinkimų Ž.Pinskuvienė grįš į LSDDP gretas.

G.Kirkilas skaičiuoja, kad socialdarbiečiai laimės ne mažiau kaip 50-60 savivaldybių tarybų narių mandatų. „Kol kas rezultatas toks, kokį prognozavome iš esmės“, – tikino jis.

G.Kirkilo nuomone, šių savivaldos rinkimų laimėtojais bus visuomeniniai rinkimų komitetai, gausiantys daugiausia mandatų. „Greičiausiai visos didžiosios partijos praras mandatų skaičių. Savo pozicijas pagerins „valstiečiai“, – prognozavo jis.

Reportažą į LSDDP rinkimų štabo galite pažiūrėti čia:

VIDEO: LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas tikisi, kad po rinkimų partija gerokai sustiprins savo pozicijas

Sieks pakartoti sėkmę

Nors visuomenės nuomonės apklausose LSDP nefigūruoja tarp lyderių, socialdemokratai sako sieksiantys pakartoti 2015 metų savivaldos rinkimų sėkmę. Praėjusiuose vietos rinkimuose partija sulaukė didžiausio rinkėjų palaikymo: laimėjo 16 merų ir 343 savivaldybių tarybų narių mandatus.

Reportažą iš LSDP rinkimų štabo galite pažiūrėti čia:

VIDEO: Išbandymas socialdemokratams: vieni stengiasi išlaikyti karūną, kiti – ieško vietos po saule

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas, Dovilė Šakalienė, Linas Jonauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Budbergytė, Gintautas Paluckas, Dovilė Šakalienė, Linas Jonauskas

LSDP – vienintelė partija šalyje, iškėlusi kandidatus į merus bei sudariusi kandidatų į savivaldybių tarybų narius sąrašus visose 60 savivaldybių. Tiesa, Zarasų rajone socialdemokratai laimėti rinkimus siekia su buvusiais bičiuliais socialdarbiečiais susibūrę į koaliciją „Mūsų vienybė ir darbas Zarasų krašto Žmonėms“.

Perrinkimo siekia Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Neringos meras Darius Jasaitis. LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas dalyvauja Vilniaus miesto mero rinkimuose.

Savo galimybes jis vertina puikiai. LSDP lyderis aiškino, kad jam netrūksta kompetencijos, o debatuose įrodė, kokio kalibro yra jis ir kiti partijos kandidatai.

Nors per praėjusius rinkimus buvo išrinkta daugiau LSDP atstovavusių merų, šiuo metu socialdemokratai vadovauja 11 savivaldybių. Socialdemokratų merų gretos „aptirpo“ dėl įvairių aplinkybių. Pavyzdžiui, iš partijos pasitraukė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, Rokiškio rajono meras Antanas Vagonis. Dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistas ilgametis Utenos rajono meras Alvydas Katinas yra suspendavęs narystę LSDP. Tiesa, partija jį vėl iškėlė kandidatu į merus.

Sveikino V.Blinkevičiūtę

LSDP partijos vadovybė ir negausus būrys eilinių socialdemokratų rinkimų rezultatų laukia būstinėje B.Radvilaitės gatvėje. Partijos nariai užkandžiauja, seka nuolat atnaujinamus Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenis.

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas sakė, kad jo ir socialdemokratų nuotaikos yra puikios. Juolab, kad kovo 3-iąją gimtadienį švenčia ir partijos pirmininko pavaduotoja europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Ją į būstinę susirinkę partijos bičiuliai sveikino su gimtadieniu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Gintautas Paluckas

Klausiamas, kaip, jo nuomone, LSDP pasiseks šiuose rinkimuose G.Paluckas sakė, kad tai pamatysime netrukus.

„Pamatysime, kaip rinkėjai vertino praėjusius ketverius metus. Tačiau, mano galva, visi rinkimai yra unikalūs, juos sunku ir palyginti tarpusavyje. Keitėsi konkurencinė aplinka, atsirado naujos partijos, judėjimai. Kaip žmonės reagavo į tuos dalykus, sunku prognozuoti“, – kalbėjo jis.

Planuoja pergales pirmajame ture

G. Paluckas planuoja, kad socialdemokratams pavyks išlaikyti dabar turimų merų skaičių, t. y. iškovoti 11 merų postų ir turėti atstovus visose 60 savivaldybių.

Mero rinkimus dar pirmajame ture LSDP tikisi laimėti Neringoje, Birštone, Jonavoje, galbūt – Kelmėje. Daugiausia savivaldybių tarybų narių mandatų, pasak G.Palucko, viliamasi laimėti tose savivaldybėse, kur dabar dirba partijos merai, pavyzdžiui, Kauno rajone, Birštone, Neringoje. Esą stiprinamos partijos pozicijos Raseiniuose. „Esame stiprūs visoje Lietuvoje. Nėra keleto kažkokių salų, visur turėsime savo atstovus“, – planuoja LSDP pirmininkas.

Antrą kartą Vilniaus miesto mero posto siekiančiam G.Paluckui ankstesni rinkimai susiklostė nesėkmingai, jį aplenkė ne tik tokie politikai kaip Remigijus Šimašius ar Artūras Zuokas, bet ir Petras Gražulis bei Naglis Puteikis. Kaip bus dabar, jis sakė negalintis nuspėti. „Esu susidūręs su įvairiomis nuomonėmis, nes daug vilniečių sakė: „Mes nematome tavęs meru, matome tave premjeru“. Į tokį argumentą man labai sunku kažką atsakyti. Tačiau konkurencija yra milžiniška. Šiuose Vilniaus miesto mero rinkimuose buvo virš 15 kandidatų. Kaip tie balsai išsibarstė, kas surinko jų pakankamai, kad išsiveržtų į antrą turą, pamatysime“, – sakė G.Paluckas.

G.Kirkilas – optimistiškas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Nors savivaldos rinkimuose dalyvauja pirmą kartą, LSDDP jau turi kelis merus. Klaipėdos rajonui vadovauja socdemus palikęs ir prie socialdarbiečių prisijungęs Vaclovas Dačkauskas.

Širvintų rajono merė – viena LSDDP kūrėjų Živilė Pinskuvienė. Tiesa, ji yra sustabdžiusi narystę partijoje. Perrinkimo politikė siekia ne su partijos vėliava, o su visuomeniniu rinkimų komitetu „Živilės Pinskuvienės komanda – už sėkmingą Širvintų kraštą“.

LSDP pirmininkas Gediminas Kirkilas tikisi, kad po rinkimų partija gerokai sustiprins savo pozicijas. Jis skaičiuoja, kad socialdarbiečiai gali turėti 4-5 merus ir nuo 60 iki 80 savivaldybių tarybų narių.

Iš viso socialdarbiečių atstovai bandys patekti į 26 savivaldybių tarybas.

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius