Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06

Išgirdęs A.Verygos įtarimus dėl skiepų A.Matulas pratrūko – drėbė atgal ir dar pridėjo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paviešino metų senumo laišką, kuriuo meta įtarimų šešėlį ant Seimo nario Antano Matulo. Pastarasis ministro dvejones vadina paistalais ir žeria krūvą priekaištų būtent jo paties adresu. Ar politikų susikirtimas paskatins žmonių norą skiepytis nuo gripo?
Antanas Matulas ir Aurelijus Veryga
Antanas Matulas ir Aurelijus Veryga / 15min nuotr.

„Kolega Antanas Matulas jau tampa tikru veidmainystės ir „užmaršumo“ etalonu. Tai tik patvirtina dar vienas įdomus radinys mano, kaip Seimo nario, pašto dėžutėje. Kolega A.Matulas savo laiške Seimo nariams ir kanceliarijai siūlo skiepytis konkretaus prancūzų gamintojų gripo vakcina, esą ji veiksmingesnė. Ar tai reiškia, kad Seimo narys užsiima lobistine veikla, tik jos neregistruoja ir nemoka mokesčių valstybei?“, – asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje retoriškai klausė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Savo įrašą jis iliustravo A.Matulo laiško, siųsto 2017 metų spalį, kopija.

Laiškas
Laiškas

Jame Seimo kanceliarija informuoja apie registraciją dėl skiepų nuo gripo. Nurodoma, kad skiepytis galima viena iš dviejų vakcinų.

„Influvac“ (Olandija), kaina 10,50 eur. „Vaxigrip tetra“ (Prancūzija), kaina 20,50 eur”, – tokie pasirinkimų variantai nurodomi laiške.

„Mieli kolegos, rekomenduoju skiepytis.... tetra. Tai naujesnė ir žymiai veiksmingesnė“, – taip į laišką sureagavo A.Matulas.

Galbūt konkrečią gripo vakciną rekomenduoja dėl to, kad ji jam labai patinka, ir dėl to skatina ja skiepytis privačiai ir mokėti brangiau?

Nors šis susirašinėjimas vyko prieš daugiau nei metus, A.Verygai klausimų jis sukėlė būtent dabar.

„Galbūt konkrečią gripo vakciną rekomenduoja dėl to, kad ji jam labai patinka, ir dėl to skatina ja skiepytis privačiai ir mokėti brangiau? Ar tai nėra tiesioginis raginimas ir abejonių kėlimas nesiskiepyti valstybės nupirkta efektyvia vakcina, kuri yra pigesnė, bet jos gamintojas nepatinka Seimo nariui?

Ir kas galėtų paneigti, kad tokiu būdu jis neprotegavo konkrečių privačių įstaigų, kurios platina keturvalentę vakciną?

Ar toks raginimas skiepytis vakcina, kurios nėra nupirkta rizikos grupėms, ir skatinimas rinktis konkretų prancūzų gamintojo produktą, nėra ciniška spekuliacija ir galimas privačių interesų atstovavimas? Klausimų – labai daug!“ – svarstė ministras A.Veryga.

Ar tai reiškia, kad kolega netiesiogiai prisidėjo prie žmonių mirčių, kurie mirė nuo gripo šiais metais?

Ministras priminė, kad A.Matulas abejonių dėl gripo vakcinų kėlė ir viešoje erdvėje, skatindamas žmones neskubėti skiepytis valstybės nupirkta gripo vakcina.

„Štai tiksli citata iš viešų publikacijų, kurios buvo pašalintos po Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimo dėl tikrovės neatitinkančios informacijos skelbimo: „Seimo narys Antanas Matulas sako, kad pasiskiepijusieji nebus apsaugoti nuo susirgimo, todėl ragina neskubėti skiepytis“.

Ar tai reiškia, kad kolega netiesiogiai prisidėjo prie žmonių mirčių, kurie mirė nuo gripo šiais metais? Mano turimais duomenimis, visi šiais metais nuo gripo ar jo komplikacijų mirusieji buvo neskiepyti“, – pažymėjo A.Veryga.

Geranoriškai patarė kolegoms?

Susipažinęs su A.Verygos samprotavimais parlamentaras, Sveikatos reikalų komiteto narys, konservatorius A.Matulas atsiduso: „Gėda ir komentuoti.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Matulas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Matulas

Ministro spėliones A.Matulas pavadino paistalais. „Vietoj to, kad reguliuotų eiles ligoninėse, kad domėtųsi, kodėl tiek žmonių miršta, aktyvuotų tarnybas kovai su sveikatos sistemos problemomis, jis turi laiko ieškoti senų laiškų, kurie, mano manymu, mane parodo kaip mediką, Seimo narį, kuris, vadovaudamasis savo žiniomis, rekomendavo kolegoms rinktis vakciną pagal tai, koks gripo tipas buvo prognozuojamas. Kad dar pats būčiau organizavęs tą skiepų kampaniją... Tiesiog Seimo kanceliarija parašė laišką, aš atsekiau, kuri vakcina yra keturvalentė, ir pagal tai pateikiau rekomendaciją“, – aiškino A.Matulas.

Jei kolegoms būčiau rekomendavęs skiepytis trivalente vakcina, būčiau padaręs moralinį nusikaltimą.

Jis priminė, kad pernai vyravo B tipo gripo virusas. „Keturvalentė vakcina pernai ypač tiko, nes gripas prasidėjo nuo B tipo. Jei kolegoms būčiau rekomendavęs skiepytis trivalente vakcina, būčiau padaręs moralinį nusikaltimą. Atlikau sako pilietinę pareigą ir rekomendavau tai, ką žinojau esant efektyviau. Nei vieno, nei kito gamintojo nežinau“, – užtikrino A.Matulas.

A.Matulas pratūko

A.Matulas prisipažino nesuprantantis A.Verygos logikos. „Pagal tokią logiką A.Veryga, kuris pernai irgi pirko tik trivalentę vakciną, o gripas prasidėjo nuo B tipo, turėtų prisiimti atsakomybę už tas 14 mirčių, kurios pernai buvo. Vadovaujantis tokia logika, A.Veryga tikriausiai proteguoja trivalentės vakcinos gamintojus, nes užsispyrusiai perka vien trivalentę vakciną, nors kai kurios šalys, ypač rizikos grupėms – vaikams ir senjorams – perka keturvalentę“, – piktinosi parlamentaras.

Jo įsitikinimu, ministro kaltinimai ir dvejonės dėl A.Matulo etikos yra laužtos iš piršto.

Žmonės sodinami ant pigiausio vaisto, reguliuojamas gydymas, ignoruojama medikų patirtis.

„Jo manymu, etiška skirti lėšas savo buvusiai darbovietei, nors Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad pasielgė neetiškai? Etiška, kai skyrė milijonus kaulų čiulpų transplantacijoms Kauno klinikose, nes ten dirba jo žmona? Etiška apsimesti nesuprantant, kodėl nupirktas gama peilis už daugiau nei 7 mln. eurų iki šiol nenaudojamas? Etiška versti žmones gydytis pigiausiu generiniu vaistu?” – retorinių klausimų A.Verygos adresu nestokojo ir A.Matulas.

Jo įsitikinimu, bręsta laikas sutramdyti A.Verygą.

„Kad eitume personalizuotos medicinos keliu, ką daro visa Europa. Kad gydytojui būtų suteikta teisė pacientui skirti tokį tyrimą ir gydymą, kuris greičiausiai išgydys ligą. Dabar gi pas mus žmonės sodinami ant pigiausio vaisto, reguliuojamas gydymas, ignoruojama medikų patirtis“, – apgailestavo A.Matulas.

Mato apsižodžiavimo naudą

Ar A.Matulas turi versiją, kodėl būtent dabar užsitraukė A.Verygos nemalonę?

„Turiu. Viename rajone dalyvavau bendruomenės susirinkime, kur buvo apie 200 žmonių, protestuojančių dėl šalia jų kaimo plečiamos fermos, neišlaikant aplinkos apsaugos zonos. Kategoriškai pasisakiau, kad dėsime pastangas, kad taip nenutiktų. Kaip paaiškėjo, ferma priklauso vienam iš žmonių, pati suprantate, kuriam. Kas galėtų paneigti, kad puolimas prasidėjo dėl to“, – svarstė A.Matulas.

Ir vis dėlto šiame žodžių mūšyje politikas bando įžvelgti teigiamą pusę: „Apsižodžiavimai duoda naudos, nes atkreipia visuomenės dėmesį į tai, kad skiepai yra didžiausias žmonijos atradimas. Žmonės, kurie nesiskiepijo šiemet, turi suprasti, kad kitąmet būtinai turi skiepytis ir saugoti savo sveikatą. Nes nei aš, nei ministras 100 proc. neapsaugosime.“

„Scanpix“ nuotr./Sveikata
„Scanpix“ nuotr./Sveikata

Registruota 12 mirčių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja. Trečiadienį gripo epidemija paskelbta Alytaus, Joniškio, Kretingos rajonų savivaldybėse.

Antradienį gripo epidemiją paskelbė Mažeikių, Rokiškio, Kauno ir Švenčionių rajonų savivaldybės. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją paskelbė 30.

Pirmadienio duomenimis, nuo gripo Lietuvoje jau mirė 12 žmonių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius