Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 15

Įsisenėję šiukšlynai iš Kauno traukiasi, bet iš lėto

Šeštadienį Kaune, kaip ir visoje Lietuvoje, vyksianti visuotinė aplinkos tvarkymo akcija „Darom 2011“ kvies lietuvius apsikuopti ir išvaduoti nuo šiukšlių viešąsias miesto erdves. Prieš trejus metus Kaune pirmą kartą vykusi švaros akcija sutraukė būrelį entuziastų, pernai talkininkų buvo jau daugiau nei 3 tūkst. Šiemet planuojama, kad 25 Kauno miesto vietose šiukšles rinks maždaug 5 tūkst. žmonių.
Buitinių atliekų šiukšlynų šiemet mieste rasta mažiau. Tačiau kai kurie įsisenėję nelegalūs šiukšlynai iš miesto žemėlapio nyksta lėtai.
Buitinių atliekų šiukšlynų šiemet mieste rasta mažiau. Tačiau kai kurie įsisenėję nelegalūs šiukšlynai iš miesto žemėlapio nyksta lėtai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Organizatoriai džiaugiasi, kad kasmet daugėja žmonių, norinčių prisijungti. Tačiau neslepia, kad kol kas išnaikinti įsisenėjusių šiukšlynų mieste nepavyko. Kai kurie jų veši tiesiai po gyventojų ir net savivaldos atstovų langais. Pavyzdžiui, Panemunėje, greta seniūnijos pastato. Prieš metus iš ten buvo išvežta krūva atliekų, kurias sunešė „tvarkingi“ vietos gyventojai. Tačiau šiemet prieš akciją šią vietą aplankę „Darom 2011“ koordinatoriai Kaune joje vėl rado kalną atliekų. Ši vieta – ne vienintelė. Pavažinėjus po miesto gyvenamuosius rajonus galima rasti ne vieną nelegalų sąvartyną, gerai žinomą vietos gyventojams.

Šiukšlynų užtenka ir mieste

Kviesdami į akciją „Darom“ šiemet jos rengėjai akcentavo, jog daugiau dėmesio bus skiriama priemiesčiams. Tačiau kauniečiai akcijos koordinatoriai sakė tokių ketinimų net nesvarstę, nes jau pirmosios ankstesniais metais veikusių nelegalių šiukšlynų apžiūros parodė, kad veiklos nepristigs ir miesto ribose.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Akcijos „Darom“ rengėjai viliasi, kad iškuopti šiukšles mieste šeštadienį susirinks apie 5 tūkst. kauniečių.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Akcijos „Darom“ rengėjai viliasi, kad iškuopti šiukšles mieste šeštadienį susirinks apie 5 tūkst. kauniečių.

„Pernai Kaune buvo 24 taškai, kuriuose rinkome šiukšles. Šiemet – 25. Tačiau praėjusiais metais radome 11 įsisenėjusių šiukšlynų, o šiemet jų mažiau“, – sakė akcijos „Darom 2011“ koordinatorius Kaune Nemunas Tumavičius.

Iš nelegalių sąvartynų sąrašo, kuris buvo sudarytas įvertinus ir kauniečių pastabas, matyti, kad tokių vietų yra visame mieste. Daugiausia Aleksote, taip pat Eiguliuose, į kurių teritoriją patenka Kleboniškis. „Iš esmės visi šlaitai, nuovažos nuo kelio pilnos šiukšlių – padangų ir kitokių atliekų. Atvežti į šias, nuošalesnes, bet vis dėlto netoli nuo namų esančias vietas, žmonėms patogu. Todėl ir tvarkome jas kasmet“, – sakė dar vienas akcijos koordinatorius Kaune Rimvydas Buinickas.

80 tūkst. litų – tiek pinigų akcijai „Darom“ ketina skirti Kauno miesto savivaldybė. Tačiau gali būti, jog pinigų reikės mažiau

Viena iš tokių, „patogių“ vietų yra VII fortas. Jį juosiantis gynybinės sienos kanalas pernai buvo pilnas įvairiausių atliekų, tarp kurių nemaža dalis buitinių rakandųi. Netrūksta šiukšlių kanale ir šiemet.

„Tai vieta, kurią labai norisi iškuopti. Be paties kanalo, reikėtų aptvarkyti ir po vandeniu esančius senuosius forto „kambarius“. Kai šią beveik centre esančią miesto žaizdą pavyks padaryti patrauklia, gal ir žmonės atpras čia nešti šiukšles“, – sakė R.Buinickas.

Problemų pridaro uolūs gyventojai

Kaip ir ankstesniais metais, akcijos dalyviams tereikia ateiti į jiems artimiausią vietą (jų sąrašą galima rasti tinklalapyje www.mesdarom.lt). Pirštinėmis, šiukšlių maišais pasirūpins organizatoriai.

Akciją remia ne tik privačios įmonės, bet ir Kauno miesto savivaldybė, žadanti pasirūpinti, kad iš įsisenėjusių sąvartynų, kuriuose darbuosis „Darom“ talkininkai, jau šeštadienį būtų išvežtos surinktos atliekos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tvarkyti miesto kauniečiai kviečiami šeštadienį
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tvarkyti miesto kauniečiai kviečiami šeštadienį

„Žmonėms norėčiau dar kartą priminti, kad „Kauno švara“ ir kitos, akcijos organizatorių suderintos įmonės, šiukšles išveš tik iš patvirtintų šiukšlių išvežimo vietų. Kiekvienas tvarkymo taškas turės savo vadovą, kuris informuos dalyvius, kur sukrauti šiukšlių maišus. Maišai ,palikti ne išvežimo taškuose (prie kelių, kiemų ar net 20 metrų nuo išvežimo taško), išvežti nebus“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė. Savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos darbuotojai žada būti negailestingi akcija pasinaudoti ir išsikuopti savo namus panorusiems ir šiukšles prie numatytų vietų atnešusiems žmonėms: jie bus baudžiami numatytomis baudomis.

Kas: akcija „Darom 2011“, kur, kada: įvairiose Kauno ir rajono vietose, šeštadienį, balandžio 16 dieną, nuo 10 val. Visus 25 šiukšlių rinkimo taškus Kaune galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius