Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 24

Išleista iš Kauno klinikų po galvos traumos moteris dvi paras blaškėsi po svetimą miestą

Kovo 19-ąją Facebook'e ėmė sklisti dviejų moterų pagalbos šauksmas: išėjusi iš Kauno klinikų dingo mama ir močiutė Regina Rašitova. Moters, kuri į gydymo įstaigą buvo pristatyta dėl galvos traumos, ieškota dvi paras. Galiausiai ją, pasimetusią, Ramučiuose Kauno rajone atpažino viena praeivė. Kauno klinikų atstovė tikina, kad iš ligoninės pacientė buvo išleista sąmoninga, aplinkoje orientavosi.
Kauno klinikos ir Regina Rašitova su dukra
Kauno klinikos ir Regina Rašitova su dukra / 15min montažas

„Prašau visų pažįstamų draugų ir kitų pagalbos. Vakar (kovo 18-ąją – aut. past.) popiet iš Kauno klinikų išėjo ir dingo be jokios žinios Regina Rašitova (68 m.). Jau visą parą nežinome, kur ji yra ir kas jai nutiko! Tad prašau gal kas kur matė. Ji gali būti bet kur Jonavoje, Kryžkalnyje, Raseiniuose ar tranzuoti autostradoje! Gal kas važiuodami matėte vakar tranzuojančią moterį ilgu (tikriausiai rudu) paltu, žieminiais batais? Prašau, kas gali, pasidalinkit! Kas turi informacijos kokios, parašykit man arba dingusiosios dukrai Jovitai Plauškienei“, – tokį įrašą kovo 19-ąją internetinėje erdvėje paskelbė R.Rašitovos anūkė.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Rašitova ligoninėje
Asmeninio albumo nuotr./Regina Rašitova ligoninėje

Panašiu prašymu asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo ir dingusiosios dukra J.Plauškienė. Su ja pirmą kartą 15min žurnalistė susisiekė kovo 20-ąją. Moteris papasakojo savo mamos dingimo istoriją. Pasirodo, R.Rašitova su sugyventiniu gyvena Raseinių rajono Užkalnių kaime. Kovo 15 d. moteris namuose trenkėsi galva į sieną, pasijuto prastai. Kovo 16 d. Tauragės rajone gyvenanti Jovita sulaukė patėvio skambučio.

„Jis pasakė, kad mamai blogai. Užėjo priepuoliai. Tačiau ji atsisako vykti į ligoninę. Kaimynė nuėjo pažiūrėti, kas ten darosi. Jai užėjus, mamai vėl prasidėjo priepuolis. Buvo iškviesta greitoji. Mama atsidūrė Raseinių ligoninėje. Ten, nustačius, kad į smegenis išsiliejo kraujas, ji skubiai išgabenta į Kauno klinikas.

Kai ją aplankiau Kaune, nesiorientavo, kur yra, kas nutiko. Sekmadienį vėl aplankiau: jau atsistojo iš lovos, nuėjo pati į tualetą. Pasakiau, kad antradienį atvažiuosiu aplankyti. Ją turėjo laikyti Kauno klinikose iki penktadienio (kovo 22 d. – aut. past.)“, – 15min pasakojo J.Plauškienė.

Mamą išleido anksčiau laiko

Tačiau atvykusi lankyti mamos antradienį (kovo 19-ąją), Jovita jos palatoje neberado. Medikai informavo, kad R.Rašitova iš Kauno klinikų išrašyta pirmadienį apie pietus – po įvykusios gydytojų vizitacijos.

„Neva mano mama tvirtino, norinti važiuoti namo. Teigė gerai besijaučianti. Pati atsisakė gydymo ir išėjo. Bet juk ji neturėjo nei pinigų, nei telefono. Vienas gydytojas pasiteiravęs, kaip ji grįš į namus Raseinių rajone. Atsakiusi, kad tranzuos. Mėgėja ji tranzuoti būdavo. Blogiausia, kad jie nepranešė man, jog išleidžia ją. Tikino neturėję kontaktinio numerio, bet aš dar savaitgalį jiems jį diktavau, mačiau, kad užsirašė ant ligos istorijos dokumentų“, – stebėjosi Jovita.

Moteris iškart kreipėsi į policiją. Prasidėjo vieša dingusiosios paieška. Kaip 15min teigė Jovita, atsirado žmonių, mačiusių klaidžiojančią mamą Ramučiuose, Kauno rajone.

„Antradienį popiet žmonės ją matė Ramučiuose. Sakė, kad nesiorientavo aplinkoje. Tranzavo link Klaipėdos. Ieškojo brolio, nors jo net neturi. Priėjo prie kažkokios moters mašinos ir tikino, kad čia jos brolio mašina. Mama dar tai moteriai padiktavo savo sugyventinio numerį – atsiminė. Bet nebuvo ryšio“, – susijaudinusi pasakojo Jovita.

Basa rasta Ramučiuose

Laimei, praėjus lygiai dviem parom po R.Rašitovos dingimo, kovo 20 d. apie 16 val. Jovita pranešė, kad mama rasta – važiuoja į Kauno klinikas su ja pasimatyti. Rasta ji ten, kur ir buvo pastebėta pirmųjų žmonių – Ramučiuose.

„Dukrai paskambino moteris ir paklausė, ar dingusi močiutė buvo su blizgančiais ilgais batais. Dukra atsakė, kad taip. Moteris ją rado Ramučiuose prie kelio, stovinčią ant šaligatvio. Be palto, basom kojom. Batai gulėjo šalia. Apsisukusi jį grįžo prie mamos, paklausė, ar reikia pagalbos. Mama atsakiusi, kad taip, reikia. Ta moteris pasiteiravo, ar ši žinanti, kad dukra jos ieško. Liepė pasakyti, kad ji čia. Buvo iškviesta policija. Aš ėmiau skambinti pareigūnams. Šie informavo, kad mamą veš su greitąja į Kauno klinikas“, – teigė Jovita.

Asmeninio albumo nuotr./Regina Rašitova su dukra Jovita Plauškiene ligoninėje
Asmeninio albumo nuotr./Regina Rašitova su dukra Jovita Plauškiene ligoninėje

Pasak jos, tas dvi paras mama, tikėtina, nieko nevalgė. Surasta buvo murzina, molinomis kojomis. Dukrą ir anūkę ji atpažino iškart. Aiškino, kad vaikščiojo aplink savo namus, bet niekas jos neįsileido. Paklausta, kur miegojo tas dvi naktis, atsakė, kad ant žemės. Nors moteris buvo Kauno rajone, Ramučiuose, manė esanti Raseinių rajone, prie savo namų. Galima tik įsivaizduoti, kokį siaubą ji pasimetusi išgyveno.

Taip, kaip pasielgė Kauno klinikų personalas, negalima elgtis. Jie privalėjo man pranešti.

„Pamačiusi mane Kauno klinikose ji tik pažiūrėjo ir nuleido galvą. Ji tikrai nėra sveika. Tokia, kokia buvo. Užeina, kad neatsimena daug ko. Nežino, kodėl buvo Ramučiuose, ką ten darė. Taip, kaip pasielgė Kauno klinikų personalas, negalima elgtis. Jie privalėjo man pranešti. Juk mama – po galvos traumos. Jie iki šiol nemato savo kaltės. Neva pacientė nebenorėjo tęsti gydymo, tad išleido. Tik viena med. sesuo ar gydytoja, net nežinau, kas ji, buvo tokia maloni. Dar kai mama gulėjo pirmą kartą Kauno klinikose, davė savo telefono numerį. O kai paskelbėme apie dingimą, nuolat teiravosi, ar neradome, žadėjo pranešti, jei mamą vėl atvežtų į skyrių. Jai esu be galo dėkinga.

Gerai, kad radome gyvą. Ačiū geriems žmonėms, kurie prisidėjo prie paieškos. Be jų nebūtume mamos radę“, – dėkojo Jovita, iki šiol nežinanti, kokia yra mamos dabartinė sveikatos būklė ir dėl ko ji nesiorientuoja aplinkoje.

R.Rašitova kovo 21 d. iš Kauno klinikų pervežta į Raseinių ligoninę.

Iš ligoninės išleista sąmoninga

15min paprašė Kauno klinikų atstovų pateikti komentarą dėl šios situacijos. Kaip teigė Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė​ Karolina Vaikšnoraitė, Kauno klinikose minimai moteriai buvo suteikta visa reikalinga medicininė pagalba, taikomas konservatyvus gydymas. Iš ligoninės ji buvo išleista sąmoninga, aplinkoje orientavosi, jos gyvybei pavojus negrėsė.

„Moteris išėjo savo noru, sakė turinti pinigų ir žinanti, kur jos namai. Pilnamečiai asmenys apie savo išvykimą iš ligoninės artimiesiems praneša savo nuožiūra“, – teigė K.Vaikšnoraitė.

Pasak jos, pacientė dar kartą buvo pristatyta į Kauno klinikų Traumų ir skubios pagalbos centrą, kur jai buvo suteikta visa reikalinga pagalba. Jai toliau paskirtas konservatyvus gydymo būdas, kurį galima taikyti ir antrinio lygio ligoninėje. Dėl šios priežasties pacientė pervežta tolimesniam gydymui į arčiau namų esančią gydymo įstaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius