-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 05 04

Ispanų oro policijos misija atsisveikina: 450 skrydžių, kad ramiai miegotume

Gegužės 4 dieną Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vyko NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija. Keturis mėnesius Baltijos erdvę saugojusius Ispanijos Karališkųjų karinių oro pajėgų karius pakeitė Portugalijos karinių oro pajėgų kariai.
NATO bazėje nusileido šeši Portugalijos naikintuvai F-16
NATO bazėje nusileido Portugalijos naikintuvai F-16 / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Portugalijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijoje Baltijos valstybėse dalyvauja jau trečią kartą. Prieš tai portugalų kariai misiją atliko 2007 ir 2014 metais.

VIDEO: Ispanų oro policijos misiją perima portugalai

Dabartinę portugalų pamainą, kurios dauguma atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Monte Realio aviacijos bazėje, sudaro apie 100 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Portugalai oro erdvę saugos keturiais F-16 naikintuvais.

Misiją baigę Ispanijos karinių oro pajėgų kariai oro erdvės apsaugą vykdė su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Misijoje dalyvavo maždaug 130 karių.

Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO misijos pasikeitimas: ispanus keičia portugalai
Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO misijos pasikeitimas: ispanus keičia portugalai

Ispanams teko Lietuvoje dirbti visą žiemą ir iškęsti šaltį, prie kurio nėra pratę. Tuomet jie teigė, kad nesušals, nes turi gerų žieminių drabužių.

Tuomet karštuoliais vadinti Ispanijos vyrukai parodė, kad jie moka ne tik gražiai šypsotis ir ištirpdyti Lietuvos merginų širdis kaustančius ledus.

Ispanijos vyrukai parodė, kad jie moka ne tik gražiai šypsotis ir ištirpdyti Lietuvos merginų širdis kaustančius ledus.

Ispanijos kariai labai daug bendravo su Šiaulių miesto visuomene, skyrė rekordiškai didelę paramą Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namams.

Įstaigos vadovė Audronė Kardašienė atskleidė, kad ispanai, susumavus per kelis kartus surinktą paramą lėšomis ir labai reikalingais daiktais, parėmė globos namus apie 25 tūkst. eurų.

Kariai kone kiekvieną savaitgalį lankydavosi globos namuose ir bendraudavo su vaikais. Ne apie visus savo vizitus jie viešai skelbė. Darė tai nuoširdžiai ir be didelio žiniasklaidos dėmesio.

Atsisveikindamas su Lietuva ispanų junginio vadas pulkininkas leitenantas Juanas Ballesta priminė, kad per šį laikotarpį, keturis mėnesius, naikintuvai į dangų kilo per 450 kartų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO misijos pasikeitimas: ispanus keičia portugalai
Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO misijos pasikeitimas: ispanus keičia portugalai

Daugiausia tai buvo treniruotės, tačiau nemažai buvo ir vadinamųjų „alfa“ skrydžių, kai svetimos valstybės lėktuvai priartėja prie Baltijos oro erdvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius