Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 07

Įstrigo izoliacijos tvarkų pinklėse: grįžęs iš užsienio privalo pasidaryti COVID-19 testą, nors jo nedaro

Iš 24-ių Europos valstybių atvykusiems piliečiams nuo praėjusio pirmadienio izoliuotis dėl COVID-19 nebereikia, tad tiems, kurie grįžo nors para anksčiau, itin nepasisekė. Kilo jiems problemų ir dėl COVID-19 tyrimo. Štai iš Olandijos parvykęs Dalius privalėjo pasidaryti testą, tačiau nepavyko: iš pradžių nebuvo vietų tyrimui, o vėliau jo niekas ir neberegistravo. Vienos taisyklės galioja atgal, kitos – ne?
Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Mobilusis koronaviruso patikros punktas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Birželio 2 dieną 15min publikavo straipsnį, kuriame iš Danijos grįžusi vilnietė piktinosi pasikeitusia izoliacijos tvarka, kad „ne įstatymai tarnauja žmonėms, o žmonės įstatymams“. Nuo pirmadienio įsigaliojusius pokyčius ir grįžusiųjų skirstymą į tuos, potencialiai pavojinguosius, kurie grįžo praėjusią savaitę (privalo izoliuotis), ir tuos, kurie grįžo šią savaitę ir neva tai yra sveiki (nebereikia saviizoliacijos), pavadino „absurdu“.

Gegužės 29 dieną į Lietuvą parvykusi moteris izoliavosi, spėjo pasidaryti privalomą grįžusiesiems COVID-19 testą, tačiau nesupranta, kodėl dalis žmonių be jokio loginio pagrindo, pasikeitus šalyje situacijai, yra priversti likti izoliacijoje.

„Dabartinėje situacijoje, net ir gavę neigiamą tyrimo rezultatą, grįžusieji praėjusią savaitę yra priversti toliau izoliuotis ir viskas tik todėl, kad grįžo keliomis dienomis anksčiau nei buvo paskelbtas sąrašas. Juk rizikos jie kelia dar mažiau, nes, priešingai nei grįžtantys šią savaitę, jie jau atlikę COVID-19 tyrimą“, – nuomonę išsakė parvykusi moteris.

Nuo pirmadienio COVID-19 tyrimai grįžusiems iš užsienio nebėra daromi.

Tyrimo darytis staiga nebereikia, tačiau izoliacija galioja

Perskaitęs šį straipsnį, į 15min redakciją kreipėsi iš Nyderlandų praėjusį savaitgalį automobiliu į Lietuvą sugrįžęs Dalius.

„Mano situacija dar keistesnė. Lietuvos sieną kirtau šeštadienio (gegužės 30 dienos) naktį. Iki namų Kaune parsigavau jau sekmadienį. „Ant sienos“ supildžiau visus popierius, pasižadėjau saviizoliuotis ir atlikti COVID-19 testą. Viskas, kaip priklauso“, – pasakoti ėmė Dalius.

Tačiau privalomo tyrimo jam pasidaryti taip ir nepavyko: nei praėjusį sekmadienį, nei pirmadienį Kauno mobiliajame viruso tyrimų punkte nebuvo laisvų vietų. Apie tai, kokia sudėtingesnė gali būti registracija Kaune, 15min jau rašė anksčiau.

„Paskambinus Koronos karštąja linija pirmadienį, paaiškino, kad nuo birželio 1 dienos testai grįžusiems nebedaromi, kad jei neturi jokių simptomų, testo nedarys. Nesvarbu, kada grįžai. Keista, o saviizoliacija jau būtina, jei parvykai iki birželio 1 dienos, nors situacija pasikeitė. Jei būčiau ne iš Kauno, testą galbūt ir būtų padarę, bet man jau „ant sienos“ minėjo, kad su tyrimais Kauno savivaldybėje yra keblu.

Kažkaip labai jau selektyviai skamba tas įsakymų traktavimas. Akivaizdu, kad „proto broliai“ (ir sesės) iš Sveikatos apsaugos ministerijos ir didžiojo krizių valdymo komiteto su logika nedraugauja. Būtų įdomu išgirsti teisininko komentarą, ar saviizoliacijos tvarka iš tiesų yra įstatymas ir ar ji tikrai privalo negalioti „atgaline data“. Grįžai diena anksčiau, pradėjai saviizoliaciją, tai būk malonus ir pabaik. Nesvarbu, kad situacija aplinkui pasikeitė ir tavo tikimybė būti užsikrėtusiu yra ženkliai mažesnė nei tų, kurie grįžo vėliau ir nei dienos nepraleido saviizoliacijoje“, – stebėjosi Dalius.

Jam keista, kad viena dalis tvarkos tarsi galioja atgaline data, o kita – ne. Daliaus nuomone, su logika prasilenkia požiūris, kad žmogus, esantis saviizoliacijoje, yra rizikingesnis už ką tik į šalį atvykusį tautietį.

Tik vykdo operacijų vadovo sprendimus

Atsakydamas į 15min užduotus klausimus, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties Slaugos padalinio vadovas bei Civilinės saugos specialistas Donatas Paliulionis patikino, kad 1808 Koronos karštoji linija ir jos operatoriai bei koordinatoriai tik vykdo operacijų vadovo (sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos) sprendimus.

Pasak D.Paliulionio, tiek praėjusį sekmadienį, tiek pirmadienį vietų stotelėse netrūko.

„Iki birželio 2 dienos 00:00 valandos Lietuvoje galiojo operacijų vadovo sprendimas, patvirtintas gegužės 15 dieną (nr. V-1184), kuriame nurodytas kvotų skaičius pagal miestus ir mobiliąsias stoteles. Kvotos išskaidytos procentais, pvz., grįžę iš užsienio – 10 proc. nuo mobilaus punkto našumo tą dieną. Tad, pvz., punktas atlieka 200 tyrimų, tuomet iš jų 20 gali būti atliekami grįžusiems iš užsienio. Pilietis, skambinęs į 1808 sekmadienį, galėjo būti neužregistruotas vien dėl to, kad klasifikatoriuje buvo pasiektas grįžusių iš užsienio leidžiamų tirtis kvotų skaičius“, – paaiškino D.Paliulionis.

O štai Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė Justina Petravičienė, atsakydama į 15min užklausą, pabrėžė, kad teisės aktai atgaline tvarka netaikomi. Tvarka, pasak jos, yra taikoma nuo to momento, kada įsigalioja šalių sąrašas – tada ir reikalavimai pritaikomi parvykusiems.

„Turime suprasti, kad turi būti nustatytas aiškus atskaitos taškas, nuo kada nauji reikalavimai įsigalioja, kada keičiasi galiojusios taisyklės. Tai reiškia, kad jeigu žmogus grįžo tuo metu, kai šaliai taikomas izoliacijos reikalavimas, tai jis ir privalės toje izoliacijoje išbūti todėl, kad grįžo iš šalies, iš kurios grįžus, pagal tuo metu galiojusius reikalavimus, izoliavimasis buvo privalomas.

Analogiška situacija gali susiklostyti vėl atnaujinus šalių sąrašus, kas ir bus daroma kiekvieną pirmadienį. Sąrašai nėra nuolatiniai – jie galės kisti atsižvelgiant į situaciją, t. y., vieną savaitę į sąrašą įtrauktos valstybės kitą savaitę, jei jose pablogės situacija, galės būti iš jo išbraukiamos. Tai reiškia, kad iš tokių šalių užsieniečiai nebus įleidžiami į Lietuvą, o mūsų šalies gyventojai grįžę turės laikytis 14 dienų izoliacijos. Tad keliaujantys turėtų nuolat sekti šią informaciją“, – paaiškino specialistė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskelbtas naujas šalių, iš kurių galima atvykti, sąrašas

Turėjo užsiregistruoti per 48 val.

SAM atstovės teigimu, izoliacija yra skirta apsisaugoti pačiam ir apsaugoti kitus, tad patys žmonės turėtų būti atsakingi ir tai įvertinti.

„Kaip jau ne kartą akcentavome, izoliavimasis yra viena svarbiausių priemonių, apsaugančių, kad virusas neišplistų.

Dėl šio konkretaus atvejo – kadangi pagal tuo metu dar galiojusią tvarką žmogus per 48 valandas turėjo užsiregistruoti tyrimui, tai ir turėjo būti padaryta. Sunku įvertinti konkrečią situaciją, neturint visų duomenų, kaip vyko registracija, kaip žmogus apibūdino, dėl ko registruojasi ir pan. Vis dėlto, svarbu suprasti, kad laboratorinio tyrimo rezultatai nepakeičia, nesutrumpina ir nenutraukia izoliavimo.

Suprantame, kad laikotarpis sunkus, žmonės susiduria su įvairiais nepatogumais ir sunkumais, tačiau pati pandemija yra neeilinė situacija, tad ir sprendimai nėra paprasti ir eiliniai“, – komentavo J.Petravičienė.

15min primena, kad birželio 1 dieną Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė pranešė, jog grįžtantieji iš užsienio nebeturės laikytis tokios griežtos izoliacijos – galės išeiti pasivaikščioti ir nutolti nuo savo gyvenamosios vietos per kilometrą. Visgi ši tvarka negalios tiems, kurie tęsia izoliaciją – jie ir toliau turės kiurksoti užsidarę.

„Teisės aktai netaikomi atbuline data. Ši nauja sveikatos apsaugo ministro patvirtina izoliavimosi tvarka galioja nuo birželio 1 dienos“, – pabrėžė R.Lingienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius