-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 20

Įtarimus apie neteisėtą sekimą sėjančio V.Bako ir Generalinės prokuratūros versijos nesutampa

Prieš metus apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą ir kišimąsi į rinkimų procesus sužinojęs buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas sako iškart dėl to kreipęsis į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), bet atsakymus esą gavo tik šių metų sausio pabaigoje. Nors tiek STT, tiek Generalinė prokuratūra atsisako suteikti daugiau informacijos apie V.Bako prašymą, jam adresuotą atsakymą bei sprendimus, tačiau prokuratūra nurodo, kad Seimo nario kreipimasis buvo ne prieš metus, o šįmet sausį.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Seimo valdyba aptarė parlamentaro V.Bako jai adresuotą raštą pavadinimu „Dėl galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Dokumente politikas nurodė, kad 2019 metų pradžioje jam, einančiam NSGK pirmininko pareigas, „buvo pateikta informacija apie tai, kad vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams.“

Tikino kad kreipėsi iš karto

Įvertinęs jam pateiktą informaciją ir medžiagą, bei vertindamas, kad galimai padaryta nusikalstama veikla, V.Bakas tikino kreipęsis į Generalinę prokuratūrą ir STT.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba

„Tik 2020 m. sausio 29 d. gavau atsakymą iš minėtų institucijų apie tai, kad ikiteisminis tyrimas nepradėtas, tačiau detalesni pagrindai nenurodyti“, – rašte toliau dėstė Seimo narys.

Apie tai, kad iškart sužinojęs apie galimus pažeidimus vienoje valstybinių institucijų kreipėsi į generalinį prokurorą, V.Bakas pasakojo 15min.

„Gavęs informaciją, iš karto informavau generalinį prokurorą ir kreipiausi į jį, kadangi man atrodė, kad ten yra nusikaltimo požymių. [...] Iš karto, kai tik gavau atsakymą, po keleto dienų informavau valdybą“, – sakė jis ir taip argumentavo, kodėl į Seimo valdybą kreipėsi praėjus metams nuo informacijos gavimo.

Tarnybos komentuoti atsisakė

15min pasiteiravo Generalinės prokuratūros ir STT, koks buvo V.Bako kreipimasis, kokiu pagrindu jis siekė tyrimo ir kokie sprendimai dėl to buvo priimti. Abi institucijos šią informaciją suteikti atsisakė.

„Suprantame visuomenės susirūpinimą šiuo klausimu, tačiau, vertindami tai, kad V.Bakas aiškiai išreiškė savo poziciją, kad jo pateikta informacija nebūtų aptariama viešai, siekdami išlaikyti pasitikėjimą teisėsaugos institucijomis, šios situacijos plačiau nekomentuojame“, – komentare nurodė STT Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė.

Panašiai atsakė ir Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Generalinė prokuratūra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Generalinė prokuratūra

„Suprantame, kad viešai paskelbta ribotos aprėpties informacija kelia visuomenės susirūpinamą. Tačiau atsižvelgdami į tai, kad V.Bakas viešai yra pasisakęs, kad traktuoja šiuos duomenis kaip konfidencialius ir neviešintinus bei tai, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Dainiaus Gaižausko sprendimu š. m. vasario 25 d. vyks neeilinis uždaras komiteto posėdis, į kurį numatoma kviesti prokuratūros bei STT vadovus, neturime galimybės pateikti jūsų prašomų duomenų“, – išdėstė ji.

Du kreipimaisi šių metų sausį

Tačiau pasiteiravus, kada prokuratūra sulaukė kreipimųsi iš V.Bako ir kada jam buvo pateiktas atsakymas, E.Martinonienė nurodė šių metų datas.

„Kreipimaisi prokuratūroje gauti 2020 m. sausio 18 ir 21 d., atsakymas buvo pateiktas 2020 m. sausio 29 d.“, – rašė ji.

STT, kaip ir prieš tai, informaciją dėl kreipimosi ir atsakymo laiko suteikti atsisakė.

Dėl parlamentinio tyrimo iniciatyvos, V.Bako turimos informacijos pagrindu, Seimo valdyba spręs kitą savaitę.

Pats parlamentaras kol kas nenurodė, kokia valstybės institucija atliko galimai neteisėtus veiksmus, neatskleidė apie ką buvo renkama informacija.

Rašte Seimo valdybai V.Bakas tikino, kad „minėta situacija turi didelę reikšmę užtikrinant žmogaus teisių apsaugą, nacionalinio saugumo interesus“, taip pat, kad dėl jos kyla aukštų pareigūnų ir politikų konstitucinės atsakomybės klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius