Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 20

V.Bakas pučia neteisėto sekimo skandalą: ar žinojo tik jis ir kodėl pranešė tik dabar?

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, „valstietis“ Dainius Gaižauskas sako nieko nežinantis apie informaciją, kurios pagrindu buvęs NSGK pirmininkas Vytautas Bakas parlamente siūlo atlikti tyrimą dėl galimai neteisėtų vienos valstybės institucijos veiksmų. D.Gaižauskas klausia, kodėl jo kolega apie tai prakalbo tik dabar, nors apie nederamą elgesį esą žinojo dar prieš metus. V.Bakas aiškina, kad tik dabar sulaukė atsakymų iš Generalinės prokuratūros, ir leidžia suprasti, kad medžiaga apie galimai neteisėtą informacijos rinkimą su niekuo nesidalijo, nes ji buvo skirta tik jam.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį Seimo valdyba aptarė V.Bako jai adresuotą raštą pavadinimu „Dėl galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Rašte politikas nurodė, kad dar 2019 metų pradžioje, jam einant NSGK pirmininko pareigas, buvo pranešta, jog „vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“.

Iš D.Gaižausko – abejonės V.Bako kilnumu

Buvęs V.Bako bendražygis „valstiečių“ frakcijoje, tuomet eilinis NSGK komiteto narys, dabar – pirmininkas, D.Gaižauskas 15min pasakojo apie pagrindą V.Bako įtarimams iki šiol nieko nežinojęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Ir kaip komiteto narys, ir dabar kaip komiteto pirmininkas, pirmą kartą išgirdau, ką jis čia vienu ar kitu klausimu įtarinėja“, – sakė jis ir aiškino, kad komitetui vadovavęs V.Bakas informacija, jei tokią gavo, turėjo dalytis su kitais komiteto nariais.

„Nėra jis kažkokios statutinės organizacijos vadovas ir negali būti, kad rašo asmeniškai jam. Jeigu rašo per pirmininką, rašo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui“, – dėstė D.Gaižauskas.

Politikas taip pat svarstė, kodėl V.Bakas į Seimo valdybą kreipėsi tik dabar ar būtent dabar.

„Kodėl jis laukė tiek, ir kas čia dabar artėja, kokie įvykiai, kad labai parūpo, svarbu pasidarė, tiktai dabar kreipėsi į valdybą, kad ji atliktų parlamentinį tyrimą? Kita vertus, visi žinom – Seimas nėra nei prokuratūra, nei ikiteisminio tyrimo institucija. Jeigu daro tyrimą, čia labiau politinis vertinimas. Tai ką, vadinasi, tik papolitikuot?“ – klausė D.Gaižauskas.

Seimas nėra nei prokuratūra, nei ikiteisminio tyrimo institucija. Jeigu daro tyrimą, čia daugiau tik politinis vertinimas.

Teigia, kad reikia tarnybinio patikrinimo

Jo įsitikinimu, jei V.Bako įtarimai turėtų rimtą pagrindą, tuo būtų susidomėjusi Specialioji tyrimų tarnyba (STT) ar Generalinė prokuratūra, tačiau jos, kaip rašte valdybai pažymėjo pats V.Bakas, ikiteisminių tyrimų nepradėjo. Tokiu atveju neįvardytoje institucijoje, kuri galimai neteisėtai rinko informaciją, D.Gaižausko teigimu, turėjo būti pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Mano galva, tam ir yra imuniteto padaliniai tarnybose, turėtų atlikti tyrimą viduje – jeigu nėra nusikaltimo, tai turi būti daromas tarnybinis patikrinimas [...]. Kodėl to nėra? O čia iš karto politikavimas, nesako, kažką slepia... Jau taip nerimtai“, – vertino Seimo narys.

Rašte Seimo valdybai V.Bakas aprašė ne tik turimus įtarimus, bet ir pasiūlė jai inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl vienos iš nacionalinį saugumą užtikrinančių institucijų veikimo bei galimai neteisėto poveikio šalies politikai. Trečiadienį po dviejų posėdžių – viešo ir uždaro – Seimo valdyba šiuo klausimu sprendimo nepriėmė ir nukėlė jį kitai savaitei.

Vienas iš valdybos narių liberalas Jonas Liesys 15min teigė linkstantis pritarti siūlymui steigti komisiją.

„Mano mintyse bręsta, kad reiktų tokią komisiją sudaryti. Ji išsiaiškintų visus tuos reikalus, kurie yra mintyse pas gerbiamą V.Baką, ir kokią jis turi informaciją. O antras dalykas – pašalintų nereikalingą įtampą“, – aiškino jis.

Informacijos šaltinis neaiškus

Kita Seimo valdybos narė „valstietė“ Rima Baškienė sakė dar neapsisprendusi dėl parlamentinio tyrimo reikalingumo – esą jis neturėtų virsti įrankiu prieš Seimo rinkimus. Kita vertus, politikė tikino, kad V.Bako kreipimasis svarbus ir verčia susimąstyti.

„Aš vertinu kolegą V.Baką kaip labai atsakingą politiką ir suprantu, kad dėl smulkmenų, dėl emocinio niuanso jis tikrai nesikreipia. Jis kreipiasi turėdamas tam tikrą informaciją. O jeigu ji iš tikrųjų yra pagrįsta, tai yra rimta“, – teigė R.Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė

Uždaro Seimo valdybos posėdžio metu ji pasakojo iš V.Bako neišgirdusi pakankamai informacijos. Politikas, anot jos, nenurodė ir iš kur gavo informaciją, kurios pagrindu siekia tyrimo.

„Iš kur, iš kokių šaltinių – ar tai tarnybos, ar tai privatūs asmenys – šito jis mums neatsakė“, – tikino R.Baškienė.

Laukė atsakymų iš tarnybų

Informacijos šaltinio V.Bakas neatskleidė ir 15min.

„Tą galiu pasakyti tik specialiajai tyrimo komisijai, nes tai yra susiję su mūsų žmonių saugumu“, – sakė jis.

Klausiamas, ar medžiagą, kurios pagrindu prašo tyrimo, turėjo tik jis kaip NSGK pirmininkas, ar prie jos galėjo prieiti visi komiteto nariai, V.Bakas atsakė: „Ta informacija buvo skirta man. Priėmiau sprendimą perduoti ją generaliniam prokurorui.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Politikas rašte Seimo valdybai nurodė tik sausio 29-ąją sulaukęs atsakymo iš prokuratūros ir STT apie nepradėtą ikiteisminį tyrimą jo kreipimosi pagrindu, tad esą todėl tik dabar ir pamatė reikalą šauktis valdybos.

„Gavęs informaciją, iš karto informavau generalinį prokurorą ir kreipiausi į jį, kadangi man atrodė, kad ten yra nusikaltimo požymių. [...] Iš karto, kai tik gavau atsakymą, po keleto dienų informavau valdybą“, – pasakojo V.Bakas.

Apie praktiką, būdingą Rytams

Teiraujantis, kodėl jis kreipėsi į Seimo valdybą, kai tarnybos atsisakė pradėti ikiteisminius tyrimus, nes, matyt, nusprendė, jog nėra nusikaltimo požymių, parlamentaras pareiškė, kad „tokių sprendimų nebuvo“.

V.Bakas teigė nusikaltimą įžvelgiantis ir leido suprasti, kad tarnybinis patikrinimas šioje situacijoje nebūtų išeitis.

Valstybės institucijos neturi teisės sekti žmonių, rinkti informaciją neteisėtai, dalintis ja neteisėtai.

„Apskritai tokių dalykų valstybėje būti negali. Tai yra būdinga gal Rytų šalims, trečiojo pasaulio šalims, bet valstybės institucijos neturi teisės sekti žmonių, neteisėtai rinkti informaciją, dalintis ja neteisėtai, taip būti negali. Negali būti valstybėje. Čia ne apie tarnybinius patikrinimus kalbam. Tai yra nusikaltimas“, – tvirtino V.Bakas.

2019 metų pradžioje jis dar priklausė Seimo „valstiečių“ frakcijai, kovą tapo premjero Sauliaus Skvernelio, kandidatavusio prezidento rinkimuose, štabo vadovu. Praėjusių metų liepą palikęs „valstiečius“, V.Bakas neteko ir NSGK pirmininko pareigų, tačiau liko komiteto nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius