Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 08

J.Bidenui iškovojus pergalę, L.Linkevičius viliasi, kad jis į NATO žvelgs konstruktyviau nei pirmtakas

Jungtinėms Valstijoms prezidentu išsirinkus Joe Bideną, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius viliasi, jog jis užtikrins tęstinumą, o vykdomos politikos kryptis, Lietuvos atžvilgiu, nesikeis. Ministras taip pat tikisi, jog J.Bidenas, labiau nei pareigas einantis Donaldas Trumpas, atsigręš į Europos Sąjungą, o į NATO žvelgs konstruktyviau.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

L.Linkevičius teigia, jog JAV prezidentą išsirinko ne tik sau, bet ir visam pasauliui.

„Turim suprasti, kad prezidentą renka kiekviena šalis – visos šalys tą daro, tačiau amerikiečiai renka prezidentą taip pat ir visam pasauliui. Amerikos galia yra nepaprastai svarbi visuose pasaulio įvykiuose, krizių sprendimuose, santykiuose tarp Europos ir Amerikos, tarp NATO ir Europos Sąjungos“, – LRT radijo laidai „Ryto garsai“ sekmadienį komentavo ministras.

Jis išvardijo, ko galima būtų tikėtis JAV prezidento vairą perėmus J.Bidenui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Žinant, ką deklaravo Joe Bidenas, galima tikėtis, kad bus daugiau galimybių daugiašališkumui, kad bus aktyviau įsitraukta į pasaulio problemų sprendimą tokių, kaip klimato kaita.

Tikėtina, kad konstruktyviau bus žvelgiama į NATO kaip organizacijos veiklą, kadangi žinome, kad prieš tai buvusi administracija gana kritiškai į tai žiūrėjo, ir tikrai buvo sudėtingas laikotarpis aljansui“, – dėstė L.Linkevičius.

„Visi tikimės, kad bus atsigręžta į Europą – tikrąja prasme, labiau negu buvo“, – pridūrė jis.

Praėjusiais metais JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pranešė sumažinsianti savo išlaidas NATO finansavimui. Pats D.Trumpas ne kartą išsakė norą, jog sąjungininkės didintų savo gynybos biudžetus.

D.Trumpas reiškė abejones dėl NATO naudingumo ir kitas valstybes nares dažnai vadindavo išlaikytinėmis.

L.Linkevičius taip pat vylėsi, jog J.Bideno administracija nekeis politkos kurso Lietuvos atžvilgiu, ypač gynybos srityje.

Faktiškai pajėgų buvimas buvo nuolatinis, nors jis taip nesivadina.

„Įdirbis buvo didžiulis, ypatingai saugumo srityje. Mes matėme amerikiečių pajėgas dislokuotas mūsų regione, turiu omeny Baltijos šalyse ir Lenkijoje, tačiau ypatingai – ir Lietuvoje, pirmą kartą istorijoje tokiais ženkliais skaičiais ir dydžiais, ir pratybos vyko nuolat. Faktiškai pajėgų buvimas buvo nuolatinis, nors jis taip nesivadina.

Visa tai, ką mes matėme, yra toks matomas indėlis į regiono saugumą. Bet kartu yra taip pat ir parama mūsų karinei infrastruktūrai. Norėtųsi visa tai išlaikyti, kad nebūtų kokio tai sugrįžimo atgal“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

J.Bidenas yra lankęsis Lietuvoje. Vizito metu jis patvirtino, jog JAV laikysis savo įsipareigojimų gynybos srityje.

„Noriu patvirtinti mūsų pasiryžimą laikytis Šiaurės Atlanto kolektyvinės gynybos sutarties. Norėjau labai aiškiai pats asmeniškai pasakyti, kad pagal penktąjį jos straipsnį mes tikrai atsakysime į agresiją prieš valstybę narę. Noriu užtikrinti, kad mes labai labai labai rimtai žiūrime į savo atsakomybę. Į tai atsakingai žiūri ir JAV prezidentas, ir aš“, – eidamas JAV viceprezidento pareigas 2014 metų kovą kalbėjo jis.

L.Linkevičius neabejojo, jog ginčai dėl JAV prezidento rinkimų rezultatų persikels į teismus: „Prezidentas turėtų pradėti darbą sausio mėnesį, tai turėtumėm palūkėti, kuo baigsis visi teisiniai nagrinėjimai, kurie, kaip mes matome, neišvengiamai bus.“

Apie demokratų kandidato J.Bideno pergalę JAV prezidento rinkimuose šeštadienį pranešė žiniasklaida. Per lapkričio 3-ąją vykusius rinkimus kandidatas užsitikrino mažiausiai 273 Rinkikų kolegijos narių palaikymą, o jo oponentas D.Trumpas – mažiausiai 214 rinkikų balsų.

Galutinei pergalei bet kuris kandidatas turėjo surinkti mažiausiai 270 rinkikų balsų.

D.Trumpas po rinkimų ne kartą tvirtino laimėjęs, taip pat skelbė iki šiol niekaip nepagrįstus pareiškimus apie masinį balsų klastojimą, o jo kampanija pateikė teisinius ieškinius keliose valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius