TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 22

Jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius privertė iškelti drausminę bylą trims Vyriausiojo administracinio teismo teisėjams

Teisėjų garbės teismas pradėjo nagrinėti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų Romano Klišausko, Audriaus Bakavecko, Stasio Gagio drausmines bylas. „Teisėjai padarė šiurkščių procesinių pažeidimų“, – konstatavo Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK).
Stanislovas Buškevičius
Stanislovas Buškevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

TEDK nustatė, kad Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjai R.Klišausko, A.Bakavecko ir S.Gagio, išnagrinėjo ir pasirašė sprendimą administracinėje byloje, nors tokios teisės neturėjo.

Drausminę bylą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjams TEDK iškėlė gavusi Kauno miesto tarybos nario, janalietuvio Stanislovo Buškevičiaus skundą. Kauno miesto tarybos narys TEDK nurodė, kad administracinę bylą Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme išnagrinėjo ne paskirtoji teisėjų kolegija, o kita, iš kurios net du teisėjai – A.Bakaveckas ir S.Gagys – buvo nepaskirti nagrinėti šios bylos.

„Viena kolegija turėjo nagrinėti mano skundą lošimo byloje, o svarstė ir atmetė skundą kita kolegija. Tyrimas išsiaiškins, ar čia buvo techninė klaida, ar buvo specialiai padaryta. Juk ne juokas – vienus paskiria, o kiti teisia. Galima visokių prielaidų daryti. Įsivaizduokite, ateina byla, kur sprendžiami likimai, materialiniai dalykai. Vieni turi svarstyti, kiti svarsto ir pasirašo”, – pasipiktinimo neslėpė Kauno miesto tarybos narys S.Buškevičius.

Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininko, Aukščiausiojo Teismo teisėjo Algio Norkūno teigimu, teisėjai neįsigilino į bylos aplinkybes ir padarė šiurkščių procesinių pažeidimų: „Teisėjai turi nagrinėti bylą įsigilinę į aplinkybes, žinoti, kokią bylą nagrinėja, tik tokiu būdu galima užtikrinti teisingą įstatymų taikymą. Bylas turi nagrinėti tie teisėjai, kuriems šios priskirtos. Bylas skirsto kompiuterinė sistema. Siekiame, kad tik aiškiais, suprantamais ir objektyviais pagrindais bylos būtų parenkamos.”

Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininkas aiškino, kad, kompiuterinei sistemai paskirsčius, teismo pirmininkas, jo pavaduotojas ar skyriaus vadovas surašo procesinį dokumentą, kuris įsegamas į bylą: „Procesiniame dokumente yra parašyta, kas turi nagrinėti bylą. Jei nagrinėja kiti teisėjai, mažiausiai gali būti neapsižiūrėjimas, galbūt ir kitų sumetimų būta. Aišku tai tik prielaida.“

Pasak A.Norkūno, jei daromos tokios klaidos, yra požymių, kad pranešėjas ir kartu dirbantys teisėjai dirba atmestinai, nesusipažįsta su byla.

Vertinant, ar šiurkštus pažeidimas, ar ne, Teisėjų etikos ir drausmės komisijos nariai vertina galimas bylos pasekmes. Vyriausiajame administraciniame teisme procesas buvo atnaujintas ir byla persvarstyta. „Net ir jei priimami tokie pat sprendimai, yra ir sistemos darbo sąnaudos: reikia organizuoti posėdžius, eikvoti lėšas, laiką, išteklius ir darbą siekiant ištaisyti klaidas“, – apie teismo kolegijos priimto neteisėto sprendimo pasekmes kalbėjo A.Norkūnas.

15min.lt žiniomis, Teisėjų garbės teismas sprendimą dėl Vyriausiojo administracinio teismo teisėjų priims po mėnesio. Teismų įstatymas numato, kad Teisėjų garbės teismas, išnagrinėjęs teisėjų drausmines bylas gali nutraukti drausmės bylą, apsiriboti drausmės bylos svarstymu arba paskirti drausminę nuobaudą. Teismas taip pat gali siūlyti prezidentei ar Seimui atleisti teisėją iš pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius