-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 19

Jaunavedžių akys krypsta į Botanikos sodą ir Kauno marias

Kauno jaunavedžiai dar tik atranda vestuves netradicinėse vietose: didžioji dalis laikinojoje sostinėje besituokiančių porų nori įregistruoti civilinę santuoką baltąja gulbe vadinamoje Rotušėje.
Laive ant Kauno marių vasarą tuokiasi nemažai kauniečių
Laive ant Kauno marių vasarą tuokiasi nemažai kauniečių / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau pamažu populiarėja ir kitos vietos: šią vasarą, beveik kiekvieną penktadienį ir šeštadienį, Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai tuokia keletą porų ant vandens – laive, prišvartuotame senojoje Kauno marių prieplaukoje. Trys poros jau susituokė ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno botanikos sode. Pasak sodo administracijos, šiemet iki rudens čia vyks dar septynios santuokų ceremonijos.

Pasak Kauno Civilinės metrikacijos biuro vyriausiosios specialistės Jūratės Taraškevičienės, biuro darbuotojai važiuotų tuokti porų į įvairias vietas, svarbiausia, kad tai būtų Kauno miesto ribose. Tačiau itin originalių idėjų kol kas iš jaunavedžių darbuotojai nebuvo sulaukę.

„Dauguma pageidauja tuoktis Botanikos sode ir laive, ant Kauno marių. Po vieną santuoką registravome ant Vieškūnų piliakalnio ir Perkūno name“, – sakė J.Taraškevičienė.

Jubiliejinės santuokos - tik Rotušėje

Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai prognozuoja, kad žiemą porų, norinčių tuoktis ne Rotušėje, sumažės. „Tuomet pasirinkimas bus mažesnis: lauke šalta, niekas nenorės tuoktis. Tai nebent ras kur tinkamą ir įdomią vietą po stogu“, – sakė kauniečių poras tuokianti Civilinės metrikacijos biuro darbuotoja J.Taraškevičienė.

Pašnekovės teigimu, santuokas kitose vietose renkasi jauni žmonės: „Daugiausia ne Rotušėje registravome pirmą kartą besituokiančių žmonių, tačiau buvo viena pora, registravusi antrą santuoką“.

Švenčiantys jubiliejines santuokas keliauja kol kas keliauti tik į Rotušę. Pasak J.Taraškevičienės, kol kas nebuvo nė vienos santuokos jubiliejų švenčiančios poros, norėjusios šią progą paminėti kažkur kitur.

Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai įsitikinę, jog ši tradicija nepasikeis, nes tokioms poroms taikomos nuolaidos: už jubiliejinės santuokos ceremoniją Rotušėje nereikia mokėti. Jei pora nuspręstų tokią santuoką įregistruoti kažkur kitur, jiems greičiausiai tektų susimokėti tiek pat, kiek ir besituokiantiems pirmą ar antrą kartą, t.y. 210 Lt.

Ceremonijos vietos papuošimu rūpinasi patys

Nusprendusieji amžiną meilę prisiekti ne Rotušėje daugiau išlaidų turi ne tik dėl šiek tiek didesnės ceremonijos kainos. Jiems patiems tenka rūpintis ir aplinkos papuošimu, taip pat muzika. Kita vertus, tokiu atveju jaunavedžiai gali patys nuspręsti, koks kūrinys skambės jiems žengiant link Civilinės metrikacijos biuro darbuotojų, sutuokiančių poras. Rotušėje tokia proga skamba vargonais atliekamas Mendelsono maršas.

Viskas trunka, kaip įprasta 10-20 minučių. Pasitaiko, kad poros pageidauja, jog ceremonijos eiga būtų truputį kitokia. Pavyzdžiui, kad žiedus paduotų kažkas kitas, o ne liudininkas. Tačiau dažniausiai ceremonija būna tokia pati, kokia Rotušėje. Netradiciškumo įneša pati aplinka – papuošimai, muzika

Kauniečius tuokiantys Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai pastebėjo, kad muzikai jaunieji linkę išlaidauti. Nevienoje ceremonijoje grojo kamerinis ansamblis, populiariosios muzikos muzikantų grupė.

Pasak J.Taraškevičienės, poros, santuoką registruojančios ne Rotušėje, pačios ceremonijos dažniausiai nori įprastos: „Viskas trunka, kaip įprasta 10-20 minučių. Pasitaiko, kad poros pageidauja, jog ceremonijos eiga būtų truputį kitokia. Pavyzdžiui, kad žiedus paduotų kažkas kitas, o ne liudininkas. Tačiau dažniausiai ceremonija būna tokia pati, kokia Rotušėje. Netradiciškumo įneša pati aplinka – papuošimai, muzika“.

Teko kviesti policiją

Pašnekovės teigimu, iki šiol nebuvo nė vieno atvejo, kad dėl ceremonijos dalyvių ar svečių elgesio, tektų keisti įprastą jos eigą: „Per ceremoniją visi paiso gero elgesio taisyklių. O kas vyksta paskui, mes nežinome“.

Tuo metu Kauno botanikos sode vienas incidentas jau įvyko: triukšmingai vestuves šventusius jų dalyvius ramino policija, kurią iškvietė šalia sodo gyvenantys žmonės. Ateityje tokie nemalonumai greičiausiai nepasikartos, nes Kauno botanikos sodo administracija nutarė sugriežtinti sutartis su vestuves pas juos rengiančiais užsakovais.

Nepaisant incidento, darbuotojai džiaugiasi, jog jaunavedžiai mėgsta lankytis botanikos sode. VDU Kauno botanikos sodo direktoriaus pavaduotojo administracijai Aurimo Didžioko teigimu, vestuvių ceremonijoms sode jie pradėjo ruoštis, vos sužinoję, kad Teisingumo ministerija leido Lietuvos poroms civilinę santuoką registruoti ne tik civilinės metrikacijos biuruose. Todėl šios vasaros pradžioje sode pastatyta pavėsinė, kurioje jau vyko pora tuoktuvių ceremonijų.

„Jaunavedžių pas mus užsukdavo ir anksčiau. Esame skaičiavę, kad maždaug 20 proc. visų Kauno rotušėje susituokiančių porų po ceremonijos fotografuotis su palyda atvažiuoja į Botanikos sodą. Kaip ir anksčiau, bendras bilietas vestuvininkams kainuoja 40 Lt (jei einama ir į Oranžeriją – 50 Lt), už fotografavimą – 10 Lt. Pavėsinės nuoma – 200 Lt.

„Pavėsinė skiriama dviems valandoms – po ceremonijos žmonės lieka švęsti. Už ilgesnį laiką reikėtų papildomai sumokėti. Tačiau iki šiol to niekas nepageidavo. Per dvi valandas spėjama ir susituokti, ir užkąsti bei pasilinksminti“, – sakė A.Didžiokas.

Pageidauja muzikos

Pasak pašnekovo, užkandžiais bei pavėsinės puošimu paprastai rūpinasi patys jaunavedžiai. Tačiau norintys, kad pavėsinė būtų išpuošta tikromis gėlėmis, tokią paslaugą gali užsisakyti ir iš sodo – čia dirbanti floristė yra pasirengusi išpildyti įvairius norus.

Muzika – taip pat jaunavedžių rūpestis. Botanikos sodo darbuotojai prisipažino nesitikėję, jog ši vestuvių detalė užsakovams bus tokia svarbi.

Pradėję galvoti apie tai, ką galėtume pasiūlyti pas mus įregistruoti santuoką norintiems jaunavedžiams, mažiausiai galvojome apie muziką. Man kažkodėl atrodė, kad tokiu atveju muzikos iš viso nereikia. Tačiau vos užsukus pirmoms poroms paaiškėjo, kad muzika – vienas svarbiausių dalykų.

„Pradėję galvoti apie tai, ką galėtume pasiūlyti pas mus įregistruoti santuoką norintiems jaunavedžiams, mažiausiai galvojome apie muziką. Man kažkodėl atrodė, kad tokiu atveju muzikos iš viso nereikia. Tačiau vos užsukus pirmoms poroms paaiškėjo, kad muzika – vienas svarbiausių dalykų. Kol kas praktika tokia: patys vestuvininkai atsiveža garso kolonėles, aparatūrą ir leidžia savo norimą muziką. Vieni jaunieji pasirūpino net mikrofonu ceremonmeisteriui“, – pasakojo Kauno botanikos sodo direktoriaus pavaduotojas.

Tiems, kuriems netinka pavėsinė, Botanikos sodo darbuotojai siūlo tuoktis kitose sodo vietose. Pavyzdžiui, šią vasarą viena pora žiedus sumainys ant rūmų laiptų.

„Tuokiantis ne Rotušėje ceremoniją stebėti gali visi norintys, ne tik jaunųjų pulkas ir artimieji. Žinau, kad ir į ceremonijas Rotušėje visi įleidžiami, bet žmonės, gal iš baimės, nežinojimo ar kitų priežasčių, ne visada eina. O sode niekur eiti nereikia – visa ceremonija kiekvienam kaip ant delno“, – vieną iš pagrindinių santuokos ceremonijos ne Rotušėje privalumų įvardino A.Didžiokas.

Susituokti netradicinėse vietose kauniečiai gali penktadieniais ir šeštadieniais. Tiems, kurie vestuvėms pasirenka ketvirtadienius, tenka tenkintis Rotuše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius