Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 24

Jonavos kunigas Audrius Mikitiukas diskutuodamas apie homoseksualus „Facebook“ prapliupo keiksmažodžiais

Daugelio parapijiečių mėgstamam ir žodžio kišenėje neieškančiam kunigui iš Jonavos Audriui Mikitiukui, priešingai nei liepia Bažnyčios mokymas, ne visos ganomos avelės vienodai mielos. Internete diskutuodamas apie seksualines mažumas, jis nerenka žodžių ir atvirai įžeidinėja homoseksualus. Dvasininkas yra tikras, kad tokie žmonės nei jo laikomas šv. Mišias lanko, nei bažnyčios chore gieda, o „jei apie tokius sužinos, jų nebebus“.
Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“
Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“

Lyginosi su sukilimo dalyviu

Socialiniame tinkle „Facebook“ užvirus diskusijai apie nesėkmingą mėginimą Vilniaus vegetariškoje kavinėje „Balti drambliai“ platinti seksualinių mažumų eitynių „Už lygybę“ programą, savo nuomonę išreiškė ir kunigas A.Mikitiukas.

Atnešet šūdą tai ir padėjo ten kur šūdo vieta, dar jiems paaiškinimo matai reikia! Ir sugalvok tu man tokia minti kad vegetarai turi pyderus toleruot! Ir atsiminki ka pasakė pop. Pranciškus, kad pyderam ir lesbietėm Bažnyčios bendruomenėse nėra kas veikt, nes demokralizuos normaliu! (kalba netaisyta – red. past.)“ – brūkštelėjo jis.

A.Mikitiukas: „Negaliu nutylėti. turėčiau jėgų, tylėčiau kaip visi. Tai viršija bet kokį mano suvokimą. Mintis ne taip aštriai reiškia tūkstančiai, bet niekas jų negirdi.“

Portalo 15min.lt paklaustas, ar dera savo nuomonę reikšti tokiais aštriais žodžiais, Jonavos Šv. Apaštalo Jokūbo ir naujai įsteigtos Šv. Apaštalo Jono parapijų klebonas atkirto, kad „čia yra tik pradžia“. Kol kas Lietuvoje apie seksualines mažumas esą diskutuojama tik moralės lygmenyje, o užsienyje vyksta ir dvasininkų teismai, pavyzdžiui, dėl atsisakymo priimti homoseksualus.

„Negaliu nutylėti, – tvirtino A.Mikitiukas. – Jei turėčiau jėgų, tylėčiau kaip visi. Tai viršija bet kokį mano suvokimą. Mintis ne taip aštriai reiškia tūkstančiai, bet niekas jų negirdi. Mano komentaras turi istoriją. „Baltų dramblių“ administracija nusprendė išmesti programas ir visi baisiausiai pasipiktino. Lyg jie neturi pažiūrų, moralės… Koks nors pederastas tanku įvažiuos į namus, sakys, norėjau pavalgyti, pernakvoti…“

Dvasininkas priminė XIX a. gyvenusį kunigą, vieną iš 1863 m. sukilimo vadų Antaną Mackevičių, kuris nesusitaikė su carine priespauda ir paėmęs ginklą vedė sukilėlius į kovą. Tuomet kai kuriems irgi atrodė, kad kunigui tai nedera.

A.Mikitiukas piktinosi viešai reiškiamais kaltinimais ir kritika dvasininkams, nors tai pagrindžiančių faktų esą nėra. Jis taip pat aiškino vartojantis žodžius, kurie pateikiami ir žodyne.

„Jei atsiverstumėte žodyną, ar žodis pederastija yra? Yra, taigi turi būti ir pederastų (2007 m. išleistame Tarptautinių žodžių žodyne abu žodžiai minimi – red. past.). Lygiai tas pats su kunigais – kodėl mus vadina juodaskverniais? Juk yra ir gražesnių žodžių. Dabar visi žurnalistai į mane nusitaikė, o aš tik ginu mūsų teises. (…) Jei visi kunigai imtų ir kreiptųsi į teismus… Bet, man atrodo, būtų nelygios jėgos, kiek visko privaryta: šaudyti, žudyti, pakarti, išvežti.“

Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“
Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“

Kleboną ypač papiktino 2010 m. vykusios pirmosios Lietuvoje homoseksualų eitynės. „Jei nebūčiau kunigas, tikrai išvažiuočiau iš Lietuvos, bet ne į Angliją, o į tokią šalį kaip Rusija, kur nuo jų apsaugotų“, – kalbėjo pašnekovas.

A.Mikitiukas tikino, kad jo neapykantą užaugino gėjai, rašantys jam žinutes, kad nori bendrauti „Facebook“ ar užsiimti seksu.

Į repliką, kad jo aukojamas Mišias tikriausiai lanko ir homoseksualai, jų gali būti ir bažnyčios chore, kunigas atšovė: „Kai sužinosiu apie tokius, negiedos. Nežinau, kad tokių būtų, o jei sužinočiau, jų nebebus.“

Paklaustas, ką apie atvirai reiškiamą nuomonę mano vadovybė, pašnekovas teigė kol kas negirdėjęs jokių komentarų, bet jei kas pasipiktins, nebekalbės.

„Reikia galvoti, ką sakai“

Oficialaus Kauno arkivyskupijos kurijos komentaro portalui 15min.lt kol kas nepavyko gauti. Neprisistatęs jos darbuotojas pažymėjo, kad „visada reikia galvoti, ką sakai“.

„Įstatymai galioja visiems vienodai. Jei jis (A.Mikitiukas – red. past.) pažeidė įstatymus, turi atsakyti“, – kalbėjo pašnekovas.

Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“
Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“

Svajojo apie vaikus

34-erių A.Mikitiukas kunigauja nuo 2002-ųjų rudens, yra Jonavos dekanato dekanas. Žurnalistams jis yra pasakojęs, kad išgyveno ir meilę moteriai, ir norą susilaukti vaikų, bet ilgainiui suprato padaręs teisingą pasirinkimą.

Dvasininko pažintis su bažnyčia prasidėjo vaikystėje, kai patarnaudavo Mišioms, vėliau dalyvaudavo katalikiškoje stovykloje Kulautuvoje.

„Vieni jį gerbia, kiti – nemėgsta, tačiau abejingų šiam dvasininkui beveik nėra, – neseniai rašė Jonavos „Nauijenos“. Per kelerius metus, kol klebonas yra Jonavoje, jis spėjo įsigyti ir draugų, ir priešų. Kaip sako pats, greičiausiai dėl savo impulsyvumo.

Tie, kuriems teko galimybė pabendrauti su klebonu, žino – šis nestokoja humoro jausmo, o ginčytis su juo sunku. Dvasininkas turi tvirtą nuomonę ir gali pažerti aibę argumentų.

Žiniasklaidoje taip pat buvo rašyta, kad A.Mikitiukui psichiškai neįgali pensininkė už priežiūrą atidavė savo turtą, bet jo paramos nesulaukė. Moteris esą ėmė skursti, o kunigas už iš jos gautus pinigus įsigijo prabangų automobilį.

Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“
Kunigo Audriaus Mikitiuko komentarai „Facebook“

Pyktis liejasi ne pirmą kartą

Kad A.Mikitiukas nerenka žodžių, galima įsitikinti iš jo komentarų socialiniame tinkle „Facebook“. Pavyzdžiui, prieš pusantrų metų pasidalinęs straipsnio apie pakeistą Vengrijos konstituciją nuoroda jis įžiebė diskusiją apie krikščioniškas vertybes ir pats aktyviai reiškėsi. 

„Nugalėsim ir mes tuos pederastus“, „Pideruku gaila, kad liudina?“, „Juos Dievas tai myli, bet ar jie myli Dieva? O kas myli Dieva, paiso Jo valios“, – tuomet rašė kunigas (kalba netaisyta – red. past.).

Anot jo, „gėjumi ne gimstama, o tampama, tiksliau, tai yra sutrikimas“. Jei šie žmonės gydytųsi, A.Mikitiukas pažadėjo net poliklinikos kapelionu pabūti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius