-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 20 /2019 08 21

Jono Noreikos gerbėjai derina naujos atminimo lentos Generolui Vėtrai kabinimą

Sostinės mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu nukabinti atminimo lentą Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai pasipiktinusios visuomeninės organizacijos siekia, kad jo atminimas ant Vrublevskių bibliotekos sienos būtų įamžintas nauja lenta. Kultūros paveldo departamentas (KPD) teigia, jog paveldosauginiu požiūriu būtų galima kabinti naują lentą, bet projektą reikėtų suderinti su Vrublevskių bibliotekos direktoriumi Sigitu Narbutu, tačiau šis ragina neskubėti. Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad be jos leidimo atminimo lentų įrenginėti negalima.
Mitingo dalyviai
Mitingo dalyviai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atminimo lenta J.Noreikai nuo Vrublevskių bibliotekos sienos buvo nuimta ankstyvą liepos 27-osios rytą. Šis įvykis itin supykdė dalį visuomenės, kurių akimis J.Noreika buvo didvyris – kovojo tiek su nacių, tiek su sovietų režimu.

Paveldosauginiu požiūriu būtų galima kabinti naują lentą, nes ji toje vietoje yra kabėjusi ir anksčiau.

KPD atstovė spaudai Rytė Šerėnaitė 15min patvirtino, jog departamentas yra gavęs dvi dešimtis visuomeninių organizacijų jungiančios Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus (NOPSLVGP) koordinacinės tarybos paklausimą, ar būtų galima užkabinti atminimo lentą J.Noreikai-Generolui Vėtrai atgal ant Vrublevskių bibliotekos sienos, prirašant papildomą informaciją, kad J.Noreika buvo išvežtas į konclagerį.

Tačiau ji pabrėžė, kad nukabinta lenta prižiūrima savivaldybės. Jau anksčiau buvo skelbta, kad ją saugo lentos nukabinimo darbus atlikusi savivaldybės įmonė „Grinda“.

„Grinda“ nuotr./Lenta J.Noreikai bendrovės „Grinda“ teritorijoje
„Grinda“ nuotr./Lenta J.Noreikai bendrovės „Grinda“ teritorijoje

„Taip pat nukabintoji lenta nėra vertingoji savybė, saugoma KPD, tačiau ją nukabinant buvo pažeista pastato vertingoji savybė – sienos. Pažeistos plytos dėl padarytų įpjovų. Paveldosauginiu požiūriu būtų galima kabinti naują lentą, nes ji toje vietoje yra kabėjusi ir anksčiau. Tačiau kreipimąsi pateikę visuomenininkai turi paruošti projektą ir suderinti jį su Vrublevskių bibliotekos vadovu“, – teigiama departamento atstovės spaudai atsakyme.

Viliasi spėti iki rugsėjo 1-osios

Vienas iš lentos J.Noreikai sugrąžinimo iniciatorių, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) garbės pirmininkas Jonas Burokas 15min sakė, jog siekiama pakabinti naują lentą.

„Ji bus nauja, pagaminta labai meniškai. Kadangi Vilniaus miesto meras nuėmė neteisėtai, tai mes ją teisėtai turime pastatyti vėl į vietą“, – sakė jis.

J.Buroko teigimu, atminimo lenta dar nėra užsakyta. Kas ją gamins, jis atskleisti nepanoro, teigdamas, jog lai tai kol kas būna graži paslaptis.

„Tikiuosi, kad ji bus pagaminta ir atidengta tokiu laiku, kada reikalinga (...) Manau, kad iki rugsėjo 1-osios tai bus padaryta“, – vylėsi pašnekovas.

Paklaustas, kieno lėšomis bus gaminama lenta, J.Burokas sakė, kad visuomenės: „Jeigu reikės, tai visuomenė visada kompensuos. Ir mes visi laisvės kovotojai, tremtiniai ir visos kitos patriotinės organizacijos susidėsime, kad nebūtų didelė žala tiems, kurie gamina, ir tiems, kurie organizuoja“.

J.Burokas atskleidė, jog šis klausimas buvo aptartas su Vrublevskių bibliotekos direktoriumi S.Narbutu.

„Nežinau, man atrodo, jis geranoriškai kalba apie tai. Ir jis mano, kad vis dėlto tai meras atliko neteisėtai, ypač ne tokiu laiku, kokiu reikia daryti, kad nebuvo viešai padaryta“, – tvirtino J.Burokas.

Vrublevskių bibliotekos direktorius: mano sutikimo nereikia

Vrublevskių bibliotekos direktorius S.Narbutas 15min antradienį sakė, jog, kiek jam žinoma, jo sutikimo naujos lentelės kabinimui visai nereikia.

„Kad projektas būtų tvirtinamas, tą daro KPD specialistai be bibliotekos įsikišimo, nes, na, ta lenta ne mums priklauso“, – sakė jis.

S.Narbutas taip pat pabrėžė, kad nuimdami lentą „Grindos“ darbininkai sužalojo į Nekilnojamojo paveldo registrą įtrauktos bibliotekos sieną, o KPD yra nurodęs savivaldybės įmonei sieną sutvarkyti.

„Todėl kaip viskas vystysis, sunku pasakyti. Tačiau mes gyvename ypatingą savaitę – penktadienį bus pažymėtas Baltijos kelio trisdešimtmetis, bet kokie mūsų žingsniai turėtų būti labai pasverti, kad jie nebūtų interpretuojami kaip nors kitaip – kaip kokia provokacija ar dar kas nors, – pabrėžė S.Narbutas. – Labai norėtųsi rimties ir tos temos kol kas neliesti – palaukti to meto, kai turėsime atsakymus ir iš KPD, ir iš savivaldybės, ir iš „Grindos“ – ką ir kaip jie toliau ketina daryti. Nes žengę tokį žingsnį, kaip čia pasakius – taip negrabiai, kažkaip turėtų sureaguoti. O tada bus galima galvoti, kaip ir kas toliau darytina“.

Savivaldybė: reikia mūsų pritarimo

Vilniaus miesto savivaldybė 15min pateikė informaciją, kad norint pakabinti atminimo lentą, jos apeiti neįmanoma.

„Žmogus arba organizacijos atstovai pateikia prašymą savivaldybei, tuomet prašymą nagrinėja Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija. Jei pritariama jos atsiradimui mieste, tada administracijos direktoriaus pavaduotojas pasirašo įsakymą dėl leidimo įrengti lentą. Besikreipiantys turi parengti projektą ir gauti Kultūros paveldo departamento bei pastato savininko ( šiuo atveju – bibliotekos) sutikimą“, – galiojančią tvarką aiškina savivaldybė.

Anot pateikto komentaro, atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, remiantis viešai skelbiamais duomenimis, yra įrašytas į kultūros vertybių registrą, tais atvejais, kai atminimo (informacinė) lenta ar kitas įamžinimo ženklas įrengiamas į Kultūros vertybių registrą įrašytoje kultūros paveldo vietovėje, objekte ar jo apsaugos zonoje, būtina pateikti KPD prie Vilniaus miesto teritorinio padalinio specialisto raštišką pritarimą projektui.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius antradienį išplatintame komentare teigė, kad sprendimas nuimti lentelę J.Noreikai jam buvo sunkus. Tačiau jis pabrėžė, jog kas nori, gali ir toliau privačiai heroizuoti J.Noreiką, gali ignoruoti jo parašus, bet Vilnius savo vardu to nedarys ir savo erdvių tam neskirs.

NOPSLVGP, kuri pateikė prašymą dėl atminimo lentos sugrąžinimo, priklauso Lietuvos laisvės kovos sąjūdis, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga, Nepriklausomybės gynėjų sąjunga, Atsargos karininkų sąjunga, krašto apsaugos bičiulių klubas, Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjunga, Lietuvai pagražinti draugija, Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacija, Lietuvos kariuomenės savanorių draugija, Vilniaus rokiškėnų klubas „Pragiedruliai“, Lietuvos didžiosios Kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų draugija, Atlanto Sutarties Lietuvos klubas, Lietuvos kariuomenės karių, nukentėjusių nuo sovietinio ir nacistinio genocido, artimųjų sąjunga, Lietuvos Vytautų klubas, Pasieniečių klubas, Gerviečių klubas, Asociacija „Vilniui ir tautai“, Vilniaus molėtiškių draugija, Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, Vilniaus zarasiškių klubas „Ežerėnai“ .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius