-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 19 /17:42

Juozas Pundzius neįtikino, kad pralobo teisėtai, ir yra metamas iš partijos

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Juozas Pundzius trečiadienį partijos Priežiūros komiteto sprendimu yra šalinamas iš partijos, nes nesugebėjo paaiškinti, iš kur gavo 1,5 mln. litų (apie 435 tūkst. eurų). J.Pundzius tikino, kad neteisėtų dalykų jo praturtėjimo istorijoje nėra.
Konservatorių Priežiūros komitetas aiškinasi Juozo Pundziaus turtų kilmę
Konservatorių Priežiūros komitetas aiškinasi Juozo Pundziaus turtų kilmę / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įtikinamų atsakymų nepateikė

Konservatorius prieš Priežiūros komiteto posėdį pranešė stabdantis narystę partijoje, tačiau to nepakako. Išklausęs J.Pundziaus paaiškinimų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Priežiūros komitetas vienbalsiai nutarė J.Pundzių šalinti iš partijos.

„Pateikti atsakymai į mūsų užduotus klausimus ir tuos klausimus, kuriuos pateikė visuomenė, šiandien nebuvo pakankami. Mes neįsitikinome, kad ta versija, kurią pateikė J.Pundzius, yra reali ir įtikinama“, – sakė Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

Mes neįsitikinome, kad ta versija, kurią pateikė J.Pundzius, yra reali ir įtikinama, – sakė V.Benkunskas.

Pasak jo, įtarimų kelia tai, kad neaišku, kaip J.Pundziaus tėvas per 12 metų nuo paskutinės Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktos deklaracijos galėjo pralobti.

„Tie klausimai buvo užduoti, kaip nuo 2002 m. iki 2014 m. tos vertės ir grynųjų pinigų ir nekilnojamojo turto taip sugebėjo šoktelėti. Turbūt tai buvo pagrindinis klausimas ir nuoseklios istorijos, įrodančios tą versiją, mes nesulaukėme“, – teigė V.Benkunskas.

Anot jo, Priežiūros komiteto nariai vadovavosi J.Pundziaus tėvo 2002 metais pateikta turto ir pajamų deklaracija. Prieš dvylika jis esą nurodė turįs apie 7 tūkst. litų piniginių lėšų ir nekilnojamojo turto už daugiau kaip 150 tūkst. litų. Tuo metu sūnus 2014 metais paveldėjo 1,5 mln. litų vertės turtą.

VIDEO: Iš partijos pašalintas J.Pundzius: „Čia vyksta kažkoks paradoksas“

Vaikai šeši, bet paveldėjo tik vienas

J.Pundzius tikino, kad jo pinigai įgyti teisėtai. „Tai nėra kokio nors vieno žmogaus davimo kitam žmogaus davimui sumų, o tai yra įteisinta teisės aktais ir šis paveldėjimas yra praėjusiais metais išsamiai patikrintas Kauno apskrities VMI. Buvo pateikti visi dokumentai, susiję su paveldėjimo sandoriais. Išvada yra, kad jokių pažeidimų nėra“, – sakė J.Pundzius žurnalistams po partijos Priežiūros komiteto svarstymo.

Anot J.Pundziaus, tėvo valia buvo palikti visą turtą jam vienam, nors šeimoje buvo šeši vaikai. Klausiamas, ar jo medikas tėvas pralobti negalėjo tiesiog imdamas kyšius, J.Pundzius sakė tokio klausimo nekeliantis.

„Man toks labai skaudus klausimas užduodamas. Kad aš apie savo tėvą pradėčiau komentuoti tokius dalykus. Galiu pasakyti tik tiek, kad mano tėvas buvo be galo darbštus. Galima buvo dirbti keletu etatų. Vienu metu, aš prisimenu, buvo trys etatai, dabar to kodeksai nebeleidžia. Ir jis dirbo 60 metų“, – kalbėjo jis.

Turtų kilmės pats nežino

J.Pundzius tikino, kad pamatęs palikimą pats nustebęs.

„Buvo banko sąskaitos, vertybinių popierių, akcijų tam tikrų. Buvo aukso monetų ir grynųjų“, – sakė jis, patikslindamas, kad grynieji buvo daugiausia litais, šiek tiek doleriais ir eurais.

Medikas aiškino, kad jo seneliai taip pat buvo turtingi ir mokėjo turtą saugoti, todėl jis manantis, kad kai kas buvo paslėpta, o tėvo surasta ir parduota.

J.Pundzius teigė, kad vadovaudamas Kauno klinikoms jis nebuvo susijęs su viešaisiais pirkimais ir vadovavo skaidriai, todėl įstaiga tuo metu klestėjo.

Klausiamas, ar jam yra siūlę kyšių, J.Pundzius sakė, kad jam šis klausimas skamba taip pat, kai pasiteiravimas dėl iš kaimynų sodo nuskinto obuolio.

„Nesu“, – pareiškė jis.

Kalbėdamas su žurnalistais J.Pundzius dar nežinojo, kad partija jį pašalino iš partijos ir nesitikėjo, kad bus imtasi tokio griežto sprendimo.

15min skelbė, kad iš tėvo paveldėtų pinigų skandalas pačiu netinkamiausiu laiku įtraukė konservatorių kandidatą į Seimą garsų mediką Juozą Pundzių.

Politikas deklaracijoje nurodė, kad paveldėjo 1,5 mln. eurų. Vėliau patikslino, kad eurus supainiojo su litais. Daugiausiai klausimų kilo, kai paaiškėjo, kad J.Pundzius iš tėvo paveldėjo įspūdingą sumą grynųjų – 752 tūkst. litų (apie 218 tūkst. eurų).

Tėvynės sąjungai J.Pundzius priklausė apie aštuonis mėnesius.

Prašė stabdyti narystę

J.Pundzius trečiadienį prieš pat Priežiūros komiteto posėdį pats pateikė prašymą laikinai sustabdyti jo narystę partijoje iki bus atliktas nepriklausomas situacijos įvertinimas.

Esu įsitikinęs per ilgą gyvenimą tėvo sukaupto, o taip pat galimai paveldėto turto teisėtumu, deja, šiandien nebegalima patikslinti, kodėl didelės vertės turtas nebuvo įtrauktas į jo teiktas deklaracijas.

„Akivaizdu, kad teisėtas visuomenės bei žiniasklaidos priemonių susidomėjimas klaidingai pateiktais duomenimis mano privačių interesų deklaracijoje bei su 2014 m. mano paveldėtu turtu susijusiomis operacijomis, peraugo į interesų grupių bei politinių oponentų spaudimą Tėvynės Sąjungai bei jos lyderiui, partijos politikos bei pasiryžimo daryti permainas Lietuvos politinėje tradicijoje viešą kvestionavimą. Siekdamas pašalinti pretekstą naudoti mano asmeninių turtinių reikalų nagrinėjimą rinkimų kovoje bei bandymą mesti šešėlį visai Tėvynės Sąjungai, šiandien partijos priežiūros komitetui įteikiau prašymą laikinai sustabdyti mano narystę partijoje“, – pranešime spaudai rašo J.Pundzius.

Kandidatas į Seimą taip pat pažymėjo, kad nepaisant deklaracijoje klaidingai nurodytos sandorių vertės valiutos, jo pateikti duomenys apie paveldėtą turtą yra teisingi.

„Bene daugiausiai dėmesio ir abejonių sulaukė mano 2014 m. paveldėta didelė grynųjų pinigų suma, neatitinkanti ankstesniais laikotarpiais mano tėvo deklaruotų pinigų sumų. Esu įsitikinęs per ilgą gyvenimą tėvo sukaupto, o taip pat galimai paveldėto turto teisėtumu, deja, šiandien nebegalima patikslinti, kodėl didelės vertės turtas nebuvo įtrauktas į jo teiktas deklaracijas. Tačiau noriu dar kartą patikinti, kad visos su paveldėjimu susijusios operacijos buvo atliktos laikantis 2008 m. sudarytame testamente nurodytos velionio valios, dalyvaujant teismo antstoliui, tinkamai įteisinant paveldėto turto perėmimą“, – tikina J.Pundzius.

J.Pundzius yra kandidatas antrajame Seimo rinkimų ture. Šį sekmadienį buvęs konservatorius dėl patekimo į Seimą Kauno mieste Dainavos apygardoje kausis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatu Lauru Stacevičiumi.

J.Pundzius sakė iki šiol tikintis savo pergale rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius