Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23 /16:13

Ką toliau daryti dėl Manto Adomėno neliečiamybės spręs Seimo etikos sargai

Seimas ketvirtadienį planuoja balsuoti dėl parlamentaro konservatoriaus Manto Adomėno neliečiamybės. Seimo komisija siūlė teisinį imunitetą palikti, tačiau Seimas tokiam siūlymui nepritarė. Už tai, kad neliečiamybė būtų išsaugoma, balsavo vos 15 parlamentarų, prieš buvo 46, o susilaikė dvylika parlamentarų. Tai reiškia, kad sprendimas šiuo klausimu lieka nepriimtas.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už tai, kad Seimo narys neliečiamybę išsaugotų balsavo dauguma tvarkiečių, visi balsavime dalyvavę Lenkų rinkimų akcijos atstovai, „valstiečiai“ Stasys Jakeliūnas, Eugenijus Jovaiša ir Tomas Tomilinas. Taip pat mišrios Seimo narių grupės atstovai Kęstutis Pūkas ir Aušra Maldeikienė.

Iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos M.Adomėno ginti stojo tik Rokas Žilinskas.

Už tai, kad kolegos teisinę neliečiamybę reikia naikinti balsuodami pasisakė tik Arvydas Anušauskas ir Andrius Kubilius.

Didžioji dauguma konservatorių aiškios savo nuomonės šiuo klausimu apskritai nepareiškė, nes nedalyvavo balsavime.

Dėl teisinio nesusipratimo kreipėsi į etikos sargus

Posėdžiui pirmininkavęs Gediminas Kirkilas po balsavimo pastebėjo, kad sprendimas nėra priimtas ir informavo, kad prie klausimo bus grįžta po konsultacijų su Seimo teisininkais. Kaip vieną galimybių G.Kirkilas minėjo kitos komisijos, kuri parengtų priešingą rezoliucijos projektą, sudarymą.

Teisės departamentas dar ketvirtadienį Seimui išaiškino, kad klausimą persvarstyti turėtų arba ta pati, arba nauja komisija.

Tačiau konservatoriai priminė atvejį, kad tokia pati situacija buvo kilusi dėl Roko Žilinsko neliečiamybės. Tada Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad prieš komisijos siūlymą balsavus daugiau kaip pusei Seimo narių, reikia laikyti, jog Seimo nario neliečiamybė panaikinta.

Todėl R.Žilinskas tikino, kad antradienį tiek Seimo narių prieš komisijos siūlymą nebalsavus, neliečiamybė laikoma nepanaikinta.

Kiti Seimo nariai pareikalavo kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, nes Teisės departamento išaiškinimo. Taip ir buvo padaryta.

M.Adomėnas: „Su žurnalistika tas asmuo neturi nieko bendra“

Pats M.Adomėnas tikino, kad „perkama žurnaliste“ Rūtą Janutienę pavadino po to, kai ji ėmėsi kurpti istorijas apie jį ir jo šeimą.

Deja, M.Adomėnas pripažino, kad teisiškai tose laidose nebuvo prie ko prikibti. Todėl jis tikino, kad vienintelis jo kelias gintis buvo tik vienas – viešai pasakyti, kuo užsiima R.Janutienė.

Gailiuosi dėl vieno – kad kalbėdamas apie ją pavartojau žodžius „žiniasklaida“ ir „žurnalistika“. Tai iš tiesų galim traktuoti šmeižtu, nes su žiniasklaida ir žurnalistika tas asmuo neturi nieko bendra, – sakė M.Adomėnas.

Seimo narys svarstė turįs įtarimų, kad puolimo užsakovas buvo Kaišiadorių socialdemokratas Marius Muižinikas, kuris pats kolegoms guodėsi, kaip brangiai jam kainuoja užsakomosios laidos. Konservatorius tikino, kad po to „Lietuvos ryto“ televizijoje pradėjo reklamuotis „Žiežmarių gėlės“. M.Adomėnas teigė neturintis galių ir priemonių visko ištirti, tačiau turįs drąsos apie tai kalbėtis.

„Neturėjau intencijos jos apšmeižti. Gailiuosi dėl vieno – kad kalbėdamas apie ją pavartojau žodžius „žiniasklaida“ ir „žurnalistika“. Tai iš tiesų galim traktuoti šmeižtu, nes su žiniasklaida ir žurnalistika tas asmuo neturi nieko bendra“, – kalbėjo M.Adomėnas.

Jis piktinosi, kad balsavimo Seime atvyko stebėti pati R.Janutienė ir linkėjo kolegoms drąsos balsuoti pagal sąžinę.

„Valstiečiai“ nesaugos

M.Adomėno ginti stojo net konservatoriams nuolat oponuojančios Lenkų rinkimų akcijos atstovas Zbignevas Jedinskij ir socialdemokratas Artūras Skardžius.

Tačiau didžiausios Seime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikina, kad jo vadovaujamos frakcijos nariai nutarė M.Adomėno nesaugoti.

„Mes įsiklausėme į konservatorių frakcijos nuomonę, kad reikia, aš ir pats balsavau dėl Petro Gražulio nepalaikydamas komisijos nuomonės, tai tikriausiai dabar irgi laisvai visi balsuos. Jei konservatoriai balsuos taip, kaip jie balsavo dėl P.Gražulio, manau, bus sudaroma nauja komisija ir ji iš naujo turės nagrinėti“, – sakė R.Karbauskis.

Šios frakcijos atstovas Povilas Urbšys iš Seimo tribūnos kalbėjo apie tai, kad R.Janutienę patys žurnalistai laiko užribyje, nes ji yra „nesisteminė žurnalistė“. Pasak jo, vis dėlto reikia ginti žiniasklaidos laisvę ir leisti R.Janutienei gintis teismuose, nes net Seimo nariai negali likti neatsakingi už tai, ką kalba.

Balsuoti už kolegos M.Adomėno neliečiamybės panaikinimą nusprendęs pasisakė konservatorius Arvydas Anušauskas. Jis pripažino, kad yra visokių teisėjų ir visokių prokurorų sprendimų, tačiau vis dėlto jis teigė įsitikinęs, kad teisme kaltinimai šmeižtu bus nesunkiai paneigiami.

„Be abejonės, priimdami sprendimą, kokį siūlo komisiją, mes pažeisime tradiciją, kad Seimo nariai nesinaudotų imunitetu, kai tai paliečia juos pačius“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Už tai, kad Seimo narys teisme gintųsi pats pasisakė ir buvęs žurnalistas Seimo narys Bronius Matelis.

„M.Adomėnas tai pasakė ne spontaniškai, o iš anksto pasirengęs spaudos konferencijoje, todėl jis, ko gero, turi įrodymus, ir yra pasirengęs apsiginti teisme“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Janutienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Janutienė

Komisija nutarė neleisti teisti M.Adomėno

Laikinoji Seimo komisija siūlo netenkinti generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymo panaikinti M.Adomėno teisinį imunitetą šmeižto byloje.

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius atsisakė Seimui pasakyti, kaip balsai paskirstė pagal frakcijas.

Konservatorius Andrius Kubilius stojo ginti M.Adomėno. Pasak jo, „žurnaliste besivadinanti persona“ lygiai taip pat dėl šmeižto turėjo skųsti ir buvusį Seimo pirmininką Arūną Valinską, kuris kalbėdamas su Rūta Janutiene pavartojo žodžius „žurnalistikos prostitutė“.

Įtariamas šmeižtu

Generalinis prokuroras E.Pašilis į Seimą su prašymu dėl konservatoriaus teisinės neliečiamybės panaikinimo kreipėsi praėjusią savaitę. Prokuroras informavo tai darantis Vilniaus apygardos teismo, privataus kaltinimo tvarka gavusio žurnalistės R.Janutienės skundą, prašymu.

R.Janutienė siekia, kad M.Adomėnas dėl teiginių apie perkamą žiniasklaidą būtų pripažintas kaltu dėl šmeižto ir jai priteistas 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas.

Pareiškėja ją šmeižiančia informacija laiko M.Adomėno pasisakymus 2015 metais Seime vykusios konferencijos metu, kai R.Janutienės laidą jis pavadino „perkama ir parduodama žiniasklaida“, siejo ją su Rusijos interesais.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Šią savaitę „valstiečiai“ sulaukė daug konservatorių kritikos, kai dalis šios valdančiosios partijos narių nutarė išsaugoti P.Gražulio neliečiamybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius