Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 17

Kaip galėjo būti sužymėti pas Eligijų Masiulį rasti pinigai?

Galimo kyšininkavimo istorijoje, į kurią įsivėlę buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis ir „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, gali būti ir trečias veikiantysis asmuo. Taip sako Seimo narys Povilas Urbšys, anksčiau dirbęs STT, komentuodamas faktą, kad pas E.Masiulį rasti pinigai buvo pažymėti teisėsaugos. LRT.lt domėjosi, kaip paprastai pinigai būna sužymimi ir patenka pas įtariamuosius.
Eligijus Masiulis ir Mindaugas Bliuvas
Eligijus Masiulis ir Mindaugas Bliuvas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ar yra asmuo, bendradarbiaujantis su STT?

„Pinigus, galimai skirtus kyšiams, specialiosios tarnybos gali sužymėti įvairiais būdais ir įvairiomis aplinkybėmis – ir slapta, ir viešai, ir bendradarbiaudamos su tam tikrais asmenimis. Tam yra begalės būdų“, – teigia Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Vitalijus Gailius.

Viešumon iškilęs faktas, kad E.Masiulio namuose rasti pinigai galėjo būti sužymėti, pasak Seimo nario, buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio skyriaus vadovo P.Urbšio, leidžia daryti prielaidą, kad liberalų detektyve gali būti ir trečias veikiantysis asmuo.

„Ko gero, turėjo būti žmogus iš koncerno „MG Baltic“, sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga ir sudaręs galimybes pažymėti pinigus, skirtus kyšiui. Kadangi R.Kurlianskiui skirtas 20 parų areštas, jam pačiam šis vaidmuo netinka. Vadinasi, pinigai buvo pažymėti R.Kurlianskiui nežinant, o teisėsaugininkai atliko itin kruopštų tyrimą. Greičiausiai E.Masiulis ir R.Kurlianskis buvo stebimi“, – svarstė P.Urbšys.

Paklaustas, kaip įmanoma būtų išgryninti tokią didžiulę sumą (anksčiau minėti 106 tūkst., dabar – 250 tūkst. eurų), jis šyptelėjo – esą tokiam koncernui, kaip „MG Baltic“, panaši suma grynųjų pinigų – vieni niekai. Kaip paprastam žmogui – 10 eurų.

VIDEO: E.Masiulis: „Aš norėčiau labai daug ką jums pasakyti“

Kaip įmanoma pažymėti pinigus?

Lietuvos teisėsaugininkams po nepriklausomybės atkūrimo ne kartą yra tekę sučiupti finansinėmis machinacijomis įtariamus asmeninis, randant pas juos iš anksto pažymėtus pinigus.

Su LRT.lt bendravęs patyręs prokuroras, nenorėjęs skelbti savo pavardės, teigė, kad teisėsaugininkai turi ne vieną galimybę pažymėti pinigus, kurie naudojami nusikaltimų metu. Juos galima sužymėti specialiais rašikliais, kurių žymės paprasta akimi nematomos, bet, apšvietus specialiomis lempomis, išryškėja.

Pinigams pažymėti anksčiau taip pat buvo naudotas radioaktyvių izotopų būdas. Tačiau jo, atrodo, jau atsisakyta. Šiuo būdu buvo naudotasi vienos bylos Kaune metu, kai advokatas kyšį perdavė teisėjai. Izotopais pažymėtus pinigus įmanoma aptikti specialiu skaitikliu, jei jie būna paslėpti.

LRT.lt pašnekovas neabejojo, kad pinigai turėtų patekti teisėsaugininkų dispozicijon tam, kad būtų įmanoma juos sužymėti.

Lietuvos teisėsaugininkams po nepriklausomybės atkūrimo ne kartą yra tekę sučiupti finansinėmis machinacijomis įtariamus asmeninis, randant pas juos iš anksto pažymėtus pinigus.

Visos partijos turi juodąją buhalteriją?

Darant prielaidą, kad E.Masiulis paėmė pinigus iš R.Kurlianskio partijai, kyla klausimas, o kaip liberalai būtų pagrindę, iš kur gavo tokią solidžią sumą?

„Matot, dalis partijų turimų lėšų yra nepagrindžiamos, nes neatmesčiau, jog visos partijos turi vadinamąją juodąją buhalteriją. Tai atskleidė ir Darbo partijos byla. Dalis partijų pajamų gaunama nelegaliai ir panaudojamos partijų reikmėms, neįtraukiant į oficialiąją buhalteriją – mokant už visokius renginius, pramogų pasaulio atstovams, galų gale – kokių nors laikraščių redaktoriams. O dar – aukos, kurios ateina [partijoms – LRT.lt] per fizinius asmenis. Skiriamos pinigų sumos, pavyzdžiui, ir savarankiškai išsikėlusiems kandidatams“, – kalbėjo P.Urbšys.

Paklaustas, ar juodąją buhalteriją turi ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, su kuria jis planuoja dalyvauti Seimo rinkimuose, P.Urbšys susiėmė už galvos: „Neduok, Dieve, jei ir „valstiečiai“ ją turi!“

Kaip trečiadienį elgsis prokurorai?

Trečiadienį Vyriausioji rinkimų komisija rinksis į posėdį ir svarstys E.Masiulio praėjusį penktadienį pateiktą prašymą atsisakyti Seimo nario mandato. Neabejojama, kad prašymas bus patenkintas ir jis praras teisinę neliečiamybę.

„Tuomet prokurorai turėtų E.Masiulį jau apklausti kaip įtariamąjį. Esant reikalui, jis gali būti areštuotas. Bet kažin ar bus imtasi tokių veiksmų. Nebent būtų požymių, kad E.Masiulis galėtų slapstytis. Dabar jis laikosi pozicijos, kad yra atviras teisėsaugai. Tačiau iš tų detalių, kurios matosi, drįsčiau abejoti, ar jis bendradarbiauja [su prokurorais – LRT.lt]. Mano galva, jis kuria alibi, iš kur jo namuose atsirado tiek daug pinigų“, – savo įžvalgomis dalijosi P.Urbšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius