Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 09

Kaip jūsų pinigai iš baltų gali virsti juodais: pažintis su Palangoje gautais čekiais

Vieša paslaptis, kad ne visose viešojo maitinimo įstaigose finansai yra tvarkomi sąžiningai. 15min susirinko keletą už maisto produktus gautų čekių Palangoje ir su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistais aptarė, kurie kvitai yra tinkami, o už kuriuos galima sulaukti administracinės atsakomybės. Anot VMI, išdavus neteisingą čekį, baudą pirmiausia gaus padavėjas, o ne įmonės savininkas.

Čekius, gautus už gėrimus ir patiekalus, rinkau bene tris dienas. Jie – iš įvairių restoranų, kavinių, gatvės maisto taškų. VMI atstovai teigia, kad nemažai man išduotų kvitų yra niekiniai.

L.Tubio/15min nuotr./Palangoje gauti čekiai
L.Tubio/15min nuotr./Palangoje gauti čekiai

Vienoje greitojo maisto kavinutėje po mokėjimo kortele gavau dviejų dalių čekį. Vienoje jų rašoma – tarnybinis kvitas, kitoje tokio įrašo nėra.

Kaip teigė Klaipėdos apskrities VMI atstovė Vilija Liutikienė, jeigu pirkėjas būtų gavęs tik tarnybinį kvitą, jis nebūtų galėjęs reikšti pretenzijos dėl, pavyzdžiui, nekokybiško maisto, mat toks kvitas užsakymo ciklo iki galo neužbaigia. Yra būtina gauti fiskalinį kvitą.

Kaip jį atpažinti, aptarsime teksto pabaigoje.

Dažnai pasitaikantys kvitai apačioje turi užrašą „nefiskalinis kvitas“. Anot V.Liutikienės, tokiais čekiais klientui yra suformuojama sąskaita apmokėti. Šie kvitai taip pat nėra užbaigiantys užsakymą, todėl nelaikytini tinkamais.

L.Tubio/15min nuotr./Nefiskalinis kvitas, gautas Palangoje
L.Tubio/15min nuotr./Nefiskalinis kvitas, gautas Palangoje

Paminėtina, kad klaida būtų manyti, jog netinkamą kvitą išdavusi viešojo maitinimo įstaiga visada manipuliuoja skaičiais. Mano atvejis rodo ką kitą – gavęs nefiskalinį kvitą ir paklausęs, kodėl buvo atneštas tik toks, padavėja nuraudo, pasilenkė iki šiukšlių dėžės ir ištraukė neseniai sulamdytą mano užsakymo fiskalinį čekį. Kitaip tariant, kvitas buvo išmuštas, bet klientui dėl kažkokių priežasčių neįteiktas.

Padavėjai klientams taip pat neturėtų išdavinėti tokių kvitų:

L.Tubio/15min nuotr./Palangoje gautas čekis
L.Tubio/15min nuotr./Palangoje gautas čekis

Pasak VMI atstovės, jis rodo tik faktą, kad už prekę buvo sumokėta kortele. Tokio čekio jums nepakaktų, jeigu norėtumėte pasiskųsti gavę prastos kokybės šaltibarščius.

Kavinės virėjoms, administracijai nepamojuosite ir štai šiuo kvitu:

L.Tubio/15min nuotr./Popierinis kvitas
L.Tubio/15min nuotr./Popierinis kvitas

Pasak VMI specialistės V.Liutikienės, tokie ranka surašyti kvitai paprastai nėra niekaip apskaitomi, tad susimokėję turėtumėte paprašyti fiskalinio čekio.

Kaip suprasti, kad gaunate tinkamą kvitą?

Jos teigimu, yra du svarbiausi ženklai. Pirmasis – čekio apačioje turi būti simbolis LTF:

L.Tubio/15min nuotr./Čekis, pažymėtas simboliu LTF
L.Tubio/15min nuotr./Čekis, pažymėtas simboliu LTF

Antrasis: čekyje įrašyta suma turi sutapti su jūsų sąskaita. Kitaip tariant, kartais pasitaiko atvejų, kai žmogus už prekes susimoka keliasdešimt kartų didesnę sumą, nei ji yra nurodyta čekyje, sako VMI specialistė.

L.Tubio/15min nuotr./Klaipėdos apskrities VMI atstovė Vilija Liutikienė
L.Tubio/15min nuotr./Klaipėdos apskrities VMI atstovė Vilija Liutikienė

V.Liutikienės tikinimu, dėl nesąžiningos apskaitos pirmiausia kenčia už prekystalio stovintys padavėjai, o ne įmonės savininkai. Dėl neteisingo kasos aparato kvito išdavimo darbuotojas gali užsitraukti nuo 90 iki 200 eurų baudą.

O vadovas, nesiėmęs tinkamų priemonių sustabdyti tokius veiksmus, gali „užsidirbti“ baudą nuo 840 iki 1350 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius